Tragedie aviatica in Apuseni: Arafat da explicatii: Daca eram in tara, sunam eu la 112. Dar nu am fost (Video)

Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 07:33
7433 citiri
Tragedie aviatica in Apuseni: Arafat da explicatii: Daca eram in tara, sunam eu la 112. Dar nu am fost (Video)

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat ca nu a refuzat nicio solicitare de folosire a elicopterelor si a avioanelor SMURD si MAI, in cazul in care conditiile meteo au fost favorabile. Mai mult, in opinia sa sistemul a functionat. Desi nu se afla in tara, a fost in contact cu SMURD, si ar fi sunat el insusi la numarul de urgenta 112, daca s-ar fi aflat in Romania.

Explicatiile vin pe fondul accidentului de avion din Apuseni, cand pilotul Adrian Iovan si o studenta la medicina au murit si alte cinci persoane au fost ranite, in cursul unei misiuni medicale.

Exista voci care sustin ca echipa medicala nu trebuia sa utilizeze aparatul de zbor vechi care a ratat aterizarea, ci trebuiau utilizate aparatele noi si scumpe aflate in dotarea altor institutii.

Tragedie aviatica in Apuseni: Plangeri penale pe numele a trei ministri liberali

"Nu a existat o data in care sa se solicite elicopterele si avioanele SMURD sau MAI si sa se spuna nu, daca conditiile meteo permit. Trebuie sa mentionez acest lucru de fiecare data. Nu trebuie eu sa aprob decolarea avionului. Avionul cand primeste apelul prin SMURD Bucuresti decoleaza. Nu mi se solicita aprobarea. Sunt proceduri si functioneaza cu mine si fara mine", a spus Arafat, potrivit Romania Libera.

Arafat a mai explicat faptul ca avionul nou din posesia SMURD a avut activitate intensa si a participat la peste 60 de misiuni.

Tragedie aviatica in Apuseni: Greseli in raportul Guvernului - nu exista centru de control zonal la Cluj

"Acest avion a facut peste 60 de misiuni, doua misiuni au fost facute la solicitarea Agentiei de Transplant, au mai fost alte solicitari care au fost anulate de Agentie pentru ca nu s-au mai facut transplanturile, trei misiuni externe si restul, pana la 60 de misiuni, au fost interne.

Avionul a lucrat 64-65 de misiuni pana cand a intrat in revizie. Avionul a intrat in revizie pe 21 decembrie cand s-au terminat orele de zbor. Deci, avionul a lucrat o data, de doua ori pe saptamana. Nu am mintit, avionul este in revizie. Avem o piesa ca trebuie sa vina din SUA. Piesele sunt facute pe comanda pentru acest avion".

Mai mult, Arafat a declarat ca a stat in contact permanent cu cei aflati in tara si daca se afla in Romania ar fi sunat personal la 112, dupa accident.

"Un astfel de sistem trebuie sa functioneze, indiferent daca eu sunt sau nu in Romania. Si lucrul acesta s-a intamplat. Echipele noastre au intervenit, au facut treaba, iar spitalul a fost si el pregatit. Eu am stat atunci, intreaga seara, in legatura, prin telefon, de la Budapesta, unde ma aflam la o intalnire, la Centrul Medical de Excelenta NATO, cu ministri si cu colegii mei. Am primit peste 150 de telefoane. Am anuntat de accident pe cine treabuia sa anunt: medici, SMURD, la Politie. Daca eram in tara, sunam eu la 112. Dar nu am fost".

Secretarul de stat va merge in zona in care s-a produs accidentul pentru a discuta cu echipajele SMURD care au participat la actiunea de salvare a victimelor.

Pilotul Adrian Iovan si o studenta la Medicina au murit in urma accidentului aviatic de luni dupa-amiaza, autoritatile ajungand in circa sase ore la locul epavei. Totodata, cinci persoane au fost ranite, printre care patru medici si un copilot.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Raed Arafat avion SMURD, #Arafat accident Apuseni , #Accident avion Apuseni