Tragedie aviatica in Apuseni Romatsa da vina pe victime: Au generat confuzie

Luni, 03 Februarie 2014, ora 15:34
5516 citiri
Tragedie aviatica in Apuseni Romatsa da vina pe victime: Au generat confuzie
Foto: Someseanul

Reprezentantii companiei Romatsa sustin ca victimele accidentului aviatic din Muntii Apuseni au generat confuzie in randul salvatorilor, ingreunand operatiunea acestora.

Acest lucru reiese dintr-un raport al companiei Romatsa, obtinut de Digi 24. Totodata, in documentul citat sa arata ca salvarea victimelor a fost ingreunata si de conditiile meteo.

Chiar si asa, reprezentantii Romatsa sustin ca operatiunea de recuperare a ranitilor s-a intins pe o durata de timp mai mica decat media inregistrata in cazul unor astfel de interventii.

Tragedie aviatica in Apuseni: Modul in care au actionat autoritatile, pas cu pas - raport

"Faptul ca ISU Alba si ISU Cluj si-au asumat in baza alertei la 112 mai intai angrenarea unui elicopter SMURD de la Targu Mures si apoi, in conditiile imposibilitatii executarii misiunii de zbor din cauza conditiilor meteorologice, implicarea in actiunea de cautare la sol a locului accidentuluui, pentru salvarea supravietuitorilor, demonstreaza ca au existat confuzii legate de intelegerea responsabilitatilor de catre participantii la aceasta misiune SAR.

Numai conditiile extrem de vitrege au facut ca aceasta cautare la sol sa dureze mult, dar sub media duratelor unor astfel de misiuni prezentate in statistici de catre publicatiile de specialitate", se arata in documentul citat.

Victimele au gresit sunandu-si rudele

Totodata, reprezentantii Romatsa au tinut sa precizeze in raport ca victimele au gresit cand au sunat rudele, care, la randul lor, au alertat institutii ce nu aveau competente intr-o astfel de operatiune de salvare.

"Modalitatea de alertare a acestui accident de aviatie a avut particularitatea constand in faptul ca, imediat dupa producerea accidentului, supravietuitorii au sunat diverse persoane private care, la randul lor au apelat organizatii fara atributiuni pe linia cautarii si salvarii, ceea ce a creat confuzii in prima jumatate de ora de la accident", se mai arata in raportul Romatsa.

Tragedie aviatica in Apuseni: Nici seful Romatsa nu are nimic sa-si reproseze - care este motivul demisiei

Paradoxal, in raportul intocmit in urma anchetei cerute de Victor Ponta in cazul accidentului aviatic, ancheta coordonata de vicepremierul Gabriel Oprea, se arata Romatsa nu a avut un rol activ in operatiunea de salvare si ca nu a luat masurile necesare pentru stabilirea locului in care se afla aeronava.

Totodata, in raportul Guvernului se mentiona ca Romatsa nu a declansat operatiuni de cautare si nici nu a cerut sprijinul MApN pentru acest lucru.

Ancheta demarata de Guvern in cazul accidentului aviatic a atras demisia directorului general al Romatsa, Aleodor Francu, care a renuntat la functie la doar cateva ore dupa ce premierul Victor Ponta a anuntat ca il va inlocui. Totodata, el a adaugat ca nu are nimic sa isi reproseze pentru modul in care a actionat Romatsa in cazul accidentului aviatic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Romatsa victime ingreunat salvare, #operatiune salvare ingreunata raniti, #Romatsa accident aviatic Apuseni , #Accident avion Apuseni