Tragedie aviatica in Apuseni: Salvamontistii acuza autoritatile ca nu i-au lasat sa intervina la timp

Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 16:46
2342 citiri
Tragedie aviatica in Apuseni: Salvamontistii acuza autoritatile ca nu i-au lasat sa intervina la timp

Seful serviciului Salvamont Cluj, Gheorghe Fratila, sustine ca salvamontistii ar fi putut sa salveze victimele accidentului aviatic din muntii Apuseni, dar ca ei sunt cei care afla mereu ultimii despre producerea unor astfel de tragedii.

Intr-o conferinta de presa desfasurata miercuri, acesta a spus ca serviciul pe care il conduce nu apare pe indexul de informare al 112 si ca nu face parte din celula de criza a prefectului.

"Consider ca salvamontul s-ar fi putut implica mai bine, ne asumam o parte din vina, nu am reusit in multi ani sa ne implicam, Salvamontul nu apare pe indexul de informare al 112, noi aflam ultimii, nu suntem parte a celulei de criza, in cazul in care se intampla un accident, salvamontul nu este pe lista prefectului. Avem o gramada de paramedici, aveam medici de la UPU Cluj, aveam oameni pregatiti sa intervina in situatia asta", a declarat Gheorghe Fratila.

Tragedie aviatica in Apuseni: Modul in care au actionat autoritatile, pas cu pas - raport

Totodata, acesta a spus ca 16 persoane din partea serviciului Salvamont Cluj au participat la aceasta interventie, respectand indicatiile primite de la autoritati, insa totul s-a dovedit in zadar, din cauza ca informatiile pe care acestea le aveau erau contradictorii.

La conferinta de presa a participat si Codrin Roman, unul dintre salvamontistii clujeni care s-a oferit sa ia partea la actiunea de salvare. El sustine ca a aflat de la televizor despre faptul ca un avion s-a prabusit, moment in care a sunat la 112 si si-a oferit ajutorul.

Tragedie aviatica in Apuseni: Avionul a emis un semnal de localizare, dar n-a avut cine sa-l descifreze

Salvamontistul a relatat ca operatoarea de la serviciul unic de urgente l-a pus in asteptare, lucru care crede ca s-a intamplat din cauza ca operatoarea l-ar fi banuit ca este jurnalist si ca vrea sa obtina informatii.

Mi-am dat seama unde se aflau, dar la 18:45 am primit ordin sa ne intoarcem

"Implicarea mea a inceput in jurul orei 18:30, cand am vazut la televizor ca s-a prabusit un avion si m-am oferit, intreb dispeceratul care sunt acele coordonate si mi se parea halucinant ca ziceau ca ba acolo, ba acolo", a relatat Codrin Roman.

In cele din urma a reusit sa intre in legatura cu doctorul Radu Zamfir, l-a intrebat daca are smartphone si i-a cerut sa-i comunice coordonatele locului unde se afla. Salvamontistul a declarat ca semnalul la telefon parea foarte bun si ca se auzea foarte bine, indiciu care, impreuna cu datele geografice oferite, l-au facut sa isi dea seama care este culmea montana unde se aflau victimele.

Totodata, salvamontistul a declarat ca au existat confuzii si din cauza unei greseli a celor de la Google Maps in ceea ce priveste delimitarea judetelor si ca, de fapt, accidentul s-ar fi produs pe raza judetului Cluj.

Tragedie aviatica in Apuseni: STS spune ca medicul Zamfir nu a dat niciun fel de coordonate

"Dupa treaba aceasta am inchis telefonul si am incercat sa fac niste calcule. Aveam deja o linie, aveam confirmarea. Era pe la ora 18:45. (...) Apoi, ma trezesc ca am primit ordin sa ne intoarcem", a adaugat salvamontistul, sustinand ca daca autoritatile nu l-ar fi impiedicat, ar putut sa ajunga acolo mult mai devreme, intrucat sustine ca se afla la circa 2 kilometri de locul accidentului la acea ora.

De asemenea, la conferinta a participat si Viorel Crainic, primarul din Belis, care a spus ca initial, s-a crezut ca zona producerii accidentului a fost alta.

"Fiecare dintre noi are un regret ca nu i-am gasit mai repede, ca nu am inceput cautarile din zona asta. Avem un oarecare regret ca lucrurile s-au intamplat asa, dar data fiind informarea... Cele 3 echipe de informare au venit fara niciun fel de rezultat, am primit rezultate contradictorii. Cei care tineau legatura cu medicul Zamfir spuneau ba ca a vazut o partie, ba un drum cu serpentine. S-a dovedit a fi neadevarat.

Tragedie aviatica in Apuseni: Ce au facut Orange, Vodafone si Cosmote dupa apelul la 112

Sigur, era greu pentru dansul sa dea date exacte. Acolo poti sa ajungi cu masinile de teren doar pana la un punct, de acolo trebuia parcurs inca un kilometru pe jos. Zona nu era Ursoaia, asa cum ni s-a comunicat, zona era la granita dintre judete, pe raza comunei Maguri Racatau, Varful Pietroasa", a spus Viorel Crainic, primarul comunei Belis, adaugand ca si daca ar fi avut harti militare, tot nu le-ar fi fost de ajutor.

Accidentul aviatic s-a produs luni dupa-amiaza, putin dupa ora 16:00 si doua persoane si-au pierdut viata. Peste sase ore s-au scurs din momentul care avionul a cazut in padure si clipa in care victimele au fost gasite si preluate de o ambulanta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#accident aviatic Apuseni salvamontisti, #salvamontisti salvare victime avion, #salvamontist Cluj salvare victime, #raniti morti accident Cluj , #Accident avion Apuseni
Comentarii