Ziare.com

Tragedia aviatica din Apuseni: Daca supravietuitorii nu aveau telefoane, cine ii salva?

de Camelia Badea
Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 17:29

   

Tragedia aviatica din Apuseni: Daca supravietuitorii nu aveau telefoane, cine ii salva?
Premierul Ponta doreste trecerea STS in subordinea Ministerului de Interne, acuzand serviciul ca nu si-a indeplinit atributiile ce ii revin in cazul accidentului aviatic din Apuseni. Insa, cadrul legal actual prevede atributii si responsabilitati clare in asemenea situatii, si ele nu revin STS, explica fostul ministru de Interne Gabriel Berca.

Intrebat de Ziare.com cum ar fi trebuit sa se desfasoare activitatile de salvare a supravietuitorilor daca niciunul dintre acestia nu ar fi avut telefon mobil, Gabriel Berca a reamintit, in primul rand, ca avem inca din 2004 o lege care prevede ca exista un Comitet national pentru situatii de urgenta, care este condus de ministrul de Interne si coordonat de premier.

"De asemenea, Hotararea de Guvern 741 adoptata in iulie 2008 etapizeaza procedurile speciale pentru un accident aviatic. Conform acestei hotarari, Ministerul Transporturilor actioneaza printr-un comitet ministerial de urgenta.

Dar, avand in vedere ca acest accident aviatic nu avea o suprafata clar delimitata, discutiile purtandu-se despre teritoriul mai multor judete, trebuia convocat un comitet national pentru situatii de urgenta si la aceeasi masa trebuiau sa stea toti factorii implicati, de la ISU, Armata, Ministerul Transporturilor, STS si asa mai departe. Mai mult decat atat, prefectii din judetele respective trebuiau sa dea alarma, adica sa se intervina rapid prin comitetele locale pentru situatii de urgenta", a declarat Gabriel Berca.

Acesta a vorbit si despre rolul acestor comitete.

"Eu am fost si prefect patru ani, la Bacau. In momentul in care aveam o situatie de urgenta intr-o zona a judetului, in acel moment ISU alarma comitetele locale, din care fac parte primarii si consilierii locali, si incepea procedura de urgenta. Am avut incendii, am avut gripa aviara, inundatii si asa mai departe. Asta trebuia facut, dar totul trebuia coordonat de la nivelul Ministerului de Interne", a explicat fostul ministru.

Intrebat care este responsabilitatea Ministerului Transporturilor in acest caz, Gabriel Berca a facut din nou trimiterel la Hotararea 741 din 2008.

"Ea prevede exact atributiile, prin Romatsa, ale Ministerului Transporturilor. Hotararea este initiata de ministrul de la acea vreme si este avizata de ministrul de Interne, pentru ca se intervine prin ISU. Colaborarea trebuia sa fie perfecta! Trebuiau puse cap la cap toate informatiile, inclusiv informatiile primite de la Ministerul Apararii si de la firmele de telefonie mobila.

Nu discutam ca nu avem legislatie in vigoare sau specialisti, pentru ca cel putin cei de la ISU au intervenit in nenumarate situatii si si-au facut treaba. In acest caz discutam de coordonare si de transferul de informatii de la o institutie la alta", a concluzionat fostul ministru de Interne.

Ce prevede HG 741/2008

Hotararea 741/2008 a fost adoptata in mandatul fostului premier Calin Popescu Tariceanu, cand ministru al Transporturilor era Ludovic Orban, iar ministru de Interne Cristian David.

Art.4 prevede ca, in vederea gestionarii situatiei de urgenta generate de producerea unui accident de aviatie civila au competente urmatoarele structuri:

a) Comitetul ministerial pentru situatii de urgenta din cadrul Ministerului Transporturilor (MT)

b) Centrul operativ pentru situatii de urgenta din cadrul MT

c) Centrul de coordonare a operatiunilor de cautare si salvare a aeronavelor aflate in pericol si a supravietuitorilor unui accident de aviatie produs in FIR-Bucuresti, din cadrul Regiei autonome "Administratia romana a serviciilor de trafic aerian" - ROMATSA (ROMATSA)

d) comitetele judetene si Comitetul municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta;

e) inspectoratele judetene pentru situatii de urgenta;

f) Centrul maritim de coordonare a actiunilor de cautare si salvare de vieti omenesti pe mare din cadrul Autoritatii Navale Romane, denumit in continuare Centrul Maritim de Coordonare;

g) administratorii aerodromurilor;

h) centrele unice de preluare a apelurilor de urgenta - 112.

De asemenea, la articolul 5 se precizeaza competentele Comitetului ministerial si atributiile specifice gestionarii unei situatii de urgenta generate de producerea unui accident de aviatie civila:

(...)

c) centralizeaza procedurile specifice si planurile operationale de interventie in caz de producere a unui accident de aviatie civila, intocmite in conformitate cu prevederile art. 24;

d) dispune suspendarea ori incetarea operatiunilor de cautare si/sau salvare, la propunerea centrelor de coordonare;

Conform Schemei conexiunilor dintre structurile organizatorice care participa la activitatea de cautare si salvare, decizia apartine Comitetului Ministerial pentru Situatii de Urgenta, iar controlul intra in responsabilitatea Centrului Operativ al Ministerului Transporturilor si Centrului Operational al IGSU.

Din raportul inaintat de Guvern CSAT reiese ca ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a decis ca nu este cazul sa isi intre in atributii Comitetul ministerial, deoarece accidentul din Apuseni nu se incadra la accidente majore.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5250 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
19 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Puteti sa man jurati, daio zic ca tot paduraru ii gasea, SA TRAITI !

Traiasca cautatorii, ca cautatii, nusa stie !

 

pontanac, se strange latul...

Gabriel Berca a reamintit, in primul rand, ca avem inca din 2004 o lege care prevede ca exista un Comitet national pentru situatii de urgenta, care este condus de ministrul de Interne si coordonat de premier.

 

aha ziare.com , de doua zile va spun sa cautati.

ati inceput sa gasiti articolele pe aviatia.ro
si hotnews.ro , bravo voua!

Daca supravietuitorii nu aveau telefoane, cine ii salva?

Sfantu' Duh! Sau nu mai credetzi in Dumnezeu ? ;-)

Principalul vinovat

Nu cred ca exista un vinovat principal toti au partea lor de vina.Iovan a riscat apropiindu-se prea mult de sol cu un avion vechi si greu manevrabil acoperit cu gheata si probabil cu un motor oprit.Aavut totusi mare curaj sa faca aceasta manevra riscanta dar probabil a ales solutia cea mai buna dar a avut ghinion.Daca inceraca sa pastreze altitudinea sigura de zbor probabil ar fi pierdut toata portanta si s-ar fi prabusit ca un bolovan avionul devenind necontrolabil si mai mult ca sigur nu ar fi existat supravietuitori.
Oricum Adrian Iovan avea ceva experienta de zbor chiar si pe avioane usoare de acest tip.Cea mai buna solutie ar fi fost sa se intoarca si sa aterizeze la Cluj cat mai era posibil.
Lipsa emitatorului ELT pe frecvanta de 406MHZ a fost principala cauza pentru care nu a fost localizat rapid si precis.Toate coordonatel trimise de medicul Zamfir si STS Cluj nu erau corecte si nu puteau localiza precis avionul(am incercat sa localizez coordonatele GPS pe harta Google si sa le compar cu cele calculate ulterior de topografi prin masuratori la locul accidentului si au aratat puncte total diferite).
Trebuia ca ISU sa inceapa imediat o ampla operatiune de cautare la care sa participe si armata cu elicopterele disponibile(poate ar fi localizat avionul vizual,prin aparatul de termoviziune sau localizau emitatorul ELT care continua sa emita pe frecvanta 121,5MHZ).Trebuiau trimisi in zona si toate echipele salvamont disponibile.Accesul rapid in zona de cautare se putea face numai cu elicopterul(existau zone neimpadurite unde se putea ateriza).
Se puteau folosi coordonatele trimise de ISU Cluj si cele trimise de Radu Zamfir pentru orientare generala chiar daca aveau o slaba precizie.Localnicii trebuiau anuntati imediat telefonanad la primarii si posturile de politie.Se putea folosi si elicopterul SMURD de la Tg.Mures.Cred ca numai cu ajutorul armatei si Salvamont se putea actiona rapid dar numai daca se foloseau elicopterele militare.

Guvernul clar a gresit.

Dar nu stiu de unde citezi despre mai si premier. Eu citesc ca era in principal atributia ministerului de transporturi (coordonator), cu alte componente (printre care si sts; sa nu mia minta base ca sts nici usturoi nu a mancat, nici gura nu-i miroase). In cel priveste pe ponta, nu are vina directa, in opinia mea, dar el este seful ministresei care se plimba cu trenurile... iar esecul in lant al atitor factori este scandalos, in special cand se lasa cu pierdere de vieti omenesti. Nu vom sti niciodata daca salvarea lor la timp le-ar fi schimbat destinul. Dar asta nu are nimic de-a face cu esecurile in lant care trebuie sa aiba o consecinta asupra cel putin a carierei unora. Demisia lui ponta si schimbarea unor ministri mi se pare in regula.

Daca supravietuitorii nu aveau telefoane, cine ii salva?

Eu zic ca ii salva Jiji_Bekale! Zis si Jiji_Oaie!!

 

Eu zica ca ii salva nea Base pentru ca dumnelui stie tot !!!

.

" Eu zic ca ii salva nea Base..."

Trimitea salvamARUL

Prostie ca in titlul asta nu am mai vazut !

Raspuns: dar au avut telefoane, le-au folosit, asa ca trebuiau localizati si salvati. Capisci?
Pana un alta, sts-ul a dat rateu, si nu conteaza daca si cu parca sa plimbau in barca. Nu au scuza.
decit poate ca erau concentrati pe vizita internationala a presedintelui si restul nu mai conta.

 

STS n-a dat niciun rateu, a dat coordonatele exacte.

Mai citeste, au aparut azi si discutiile intre 2 "destepti" de la ROMATSA, respectiv ISU care se intrebau unii pe altii, ca prostii, cum se face o transformare de clasa a III-a - cum zice unu' pe aici - a datelor de la STS, in grade, minute si secunde, la putin timp dupa accident. Oricat va strofocati, nu va iese. STS-ul v-a "filat" incompetenta si are probe solide, cu care va da peste nas!

Bre iarasi dai cu clontzu'.

Mai terminatzi cu aruncatu' matzei mo.ar.te de la unul la altul. A fost un esec colectiv, coordonarea diferitelor servicii a fost la nimel vestic: ... ca in USA. (Vezi New-Orleans si Katrina).

Cine ii salva? Ponta, imediat ce isi termina gustarica la restaurant

ar fi incalecat pe Harap Alb (zis dr Arafat) si ar fi zburat pina la nemernicii aia fara telefon!
Pai este normal sa cazi tu cu avionu' si sa nu dai macar un telefon?
De vina sint cei care se plimba cu avionul, dar nu au nici macar in telefon!!!
Felicitari Ponta, si la mai mare si mai tare!
La urmatoarea deraiere de trenuri, mai glumim atunci...

 

Ponta, imediat ce isi termina gustarica la restaurant

:-) La Ponta pazea sa nu-tzi ajunga avatarul pe meniu.

pai ....

raspunsul il aveti ! cei care i-au salvat ! si pun pariu ca pot transforma sutimi de grad in minute ! sunteti imposibili ... . in clasa a treia ati invatat sa transformati ora si meridianele in minute secunde si invers ! ceea ce s-a demonstrat acum cu apusenii este ca unii de la conduceri nu au nici macar clasa a III-a ! vreti sa spun "rusine" ? nu o fac, spun "HUA" !

 

Daca tu ai invatat transformarile alea de care zici

in clasa a IIIa, la sintaxa si punctuatie ai chiulit serios de tot.

Pariem ca guvernul roman va fi adus in fata tribunalului de la Haga

de catre familiile celor doua victime ale incompetentei lor? Guvernul roman, prin premierul sau, sint responsabilii majori ai securitatii cetatenilor si a salvarii lor din situatii de urgenta.
Lipsa de coordonare a Ministerului Transporturilor + ROMATSA, sub managementul premierului este de vina pentru salvarea tardiva si pentru moartea a doi cetateni romani.
STS, etc, nu au nimic de a face in aceasta bulibaseala guvernamentala! Orice avocat poate sa ii infunde fara nici o problema pe Ponta si aghiotantii sai.

 

Bre prea v-atzi invatzat sa tot fugitzi prin Strainatatzuri...

... cu jalba. Ca parca comicaria aia de Curte de la Haga taare impartziala o fi: zbiara de Milosevic dar pe Bush-jr, Tony Blair, sau acum pe Kenianul asta, nu-l cauta cu mandat internatzional.
Bahy mai terminatzi cu gargariseala despre democracy si gogoashe d'astea fabricate la sectzia "Propaganda lacramos-prea-cuvioasa" a CIA. Democracy este numai cand der.bedeii vostri prea-slugarnici la Wall-Street si AIPAC sunt la putere. Cum nu danseaza vreunul cum vretzi voi, cum automat incepe aria calomniei si da-i si lupta, "regimul de la" unzovaitar.
Hai ciu$! Romania n-o mai fi avand Justitzie?

"Daca supravietuitorii nu aveau telefoane, cine ii salva?"

Ce intrebare stupida! Seamana cu afirmatia ca da(ca) (ca)telul nu s-ar caacca, ar plesni. Afirmatia este inutila, stati linistiti, catelul se caacca.

La fiecare 10 oameni gasesti cel putin 15 celulare, intrebarea din titlu e de-a dreptul crretina.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor