Tragedie aviatica in Apuseni: De ce nu sunt rusii de vina pentru dezastru

Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 11:24

   

Tragedie aviatica in Apuseni: De ce nu sunt rusii de vina pentru dezastru
Autoritatile romane au reactionat dupa circa sapte ore de la producerea accidentului aviatic din Muntii Apuseni, insa au dat vina pe un centru din Rusia, care nu mai prelua semnalele de urgenta din Romania inca din 2009.

In mod normal, alertarea in cazul unui astfel de incident se face de catre Romatsa sau Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) prin numarul 112, potrivit Pro TV.

Din acel moment, Romatsa trebuia sa monitorizeze semnalele de urgenta emise de sistemul de localizare al avionului (ELT) pe frecventele 121.5Mhz si 406 Mhz.

Demiteri dupa tragedia aviatica: Seful Romatsa si un secretar de stat din MAI pleaca, Stroe ramane

Apoi, Romatsa trebuie sa stabileasca zona de cautare si sa declaseze operatiunile de salvare, care sunt facute de institutii subordonate Ministerului de Interne si Ministerului Apararii.Desi Romatsa nu a facut aceste lucruri, s-a grabit sa intocmeasca un raport la o zi de la tragedia aviatica, in care doua persoane si-au pierdut viata, in care sustineau ca semnalul de urgenta ar fi trebuit sa fie decriptat de un centru din Moscova.

Tragedie aviatica in Apuseni: Autoritatile romane dau vina pe rusi - raport oficial

"Echipamentele de locatie pentru situatii de urgenta (ELT) ale aeronavei nu au functionat pe frecventa de 406 MHz, prevazuta de Regulament, ci numai pe cea de 121,5 MHz, care nu era apta sa permita localizarea (...).

Au existat informatii de la aeronave in zbor despre emisia statiei ELT a aeronavei BN2 prabusite, dar nu a exista o informare de la Centrul COSPAS - SARSAT (Centrul de Cautare-Salvare Satelitara), prin Centrul de la Moscova (MCC). Fiind ulterior contactat, de catre ROMATSA, (telefonic si prin e-mail) Centrul de la Moscova nu a comunicat nici un raspuns", se arata in raport.

Reprezentantii institutiei nu au precizat si ca sistemul COSPAS-SARSAT nu mai proceseaza emisiile pe frecventa 121.5 Mhz din februarie 2009. Centrul a renuntat la monitorizare, pentru ca semnalele erau, de cele mai multe ori, alarme false. Expertii rusi nu au raspuns, pentru ca nu se mai ocupa de astfel de cazuri de cinci ani, insa Romatsa nu a stiut acest lucru.

Tragedie aviatica in Apuseni: Nici seful Romatsa nu are nimic sa-si reproseze - care este motivul demisiei

Directorul general al Romatsa, Aleodor Francu, si-a dat demisia, miercuri, sustinand insa ca nu are nimic sa isi reproseze si ca o face pentru binele institutiei.

De asemena, Procurorul General Tiberiu Nitu a precizat ca ia in calcul sa deschida o ancheta referitoare la modul in care au actionat autoritatile dupa accidentul aviatic.

"Luam in calcul sa ne sesizam in legatura cu modul in care au actionat autoritatile in salvarea victimelor accidentului aviatic din Apuseni. Analizam acest lucru si vom decide", a declarat Nitu.

In plus, procurorii au deschis un dosar penal pentru incalcari ale Codului Aerian, insa nu exista inca o persoana vizata.

Tragedie aviatica in Apuseni: Procurorii au deschis un dosar penal

Decizia a venit in contextul in care un avion a aterizat fortat, luni, in Muntii Apuseni, insa Romatsa si STS au identificat gresit locul accidentului, iar echipele de salvare au ajuns in circa sapte ore la victime. Pilotul Adrian Iovan si o studenta la Medicina su murit, iar patru medici si un copilot au fost raniti.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3463 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
niculaeda
rank 5
la atatzia
- romani incompetentzi , nici nu mai e nevoie de rushi ! ne descurcam excelent . lol.
razek
rank 1
Astora care sunt vinovati nu trebuia sa li se accepte demisia !
Intai trebuiau anchetati penal de ce nu si-au facut datoria. Daca se dovedea ca nu sunt instruiti corespunzator trebuia anchetat penal si seful ierarhic superior.
Litza Chitzalau
rank 2
Permisiunea de decolare nu este decizia pilotului
Avand in vedere conditiile meteo si dotarile precare, avionul nu trebuia ridicat de la sol - Atat romatsa cat si pilotul sunt deopotriva responsabili pentru acest accident
Revelare
rank 1
Informație neconcludentă
in acest caz, operațiunile de salvare s-au pornit de la primul apel la tatăl copilutului și imediat 112 la 16:01. Mă indoiesc că este chiar așa, cum zice presa, a incurcat atatea lucruri aici că populanațiunea și așa intăratată ca o haită de lupi nu pricepe nimic.
Trebuie verificat ce se spune aici, incă nu se știe exact ce este cu ELT. NU EMITE pe ambele frecvenșe, ci doar pe UNA. 121,5 este un semnal analog , care apoi trebuie localizat prin mijloace gonionmetrice. 406 e frecvența ELT mai noi, transmit semnal digital cu multe date. Si de la elt cu frecvența 406 pot pleca semnnale false. Ambele tipuri pot fi acceptate la folosire, reglementează asta Autoritatea Aeronautică din fiecare țară, e in cadrul larg al reglementărilor EASA, autoritatea aeronatică civilă a UE. ISU , STS au acționat rezonabil in competențele date de protocoalele de funcționare, condițiile de teren și meteo existente, echipamentele ce au la dispoziție și pe care erau autorizate să le folosească. Problema rămane funcționarea elt și prelucrarea semnalului, dar nu ce se scrie in acest articol e buba. Populanațiunea intăratată de impozite și taxe vrea capete, iar tonta cu anonestu ii servesc ca să ăși vadă ei de matrapazlacurile lor. MCV tocmai a părut, o catastrofă, dar nimeni nu mai are timp de asta. Deficiențele apărute sunt colaterale, nu au impiedicat acțiunile de salvare.

Cand s-a pus problema de acte de identitate cu chip, populanațiunea a sărit in sus ca mu,cată de ***. Acum ar vrea ca fiecare telefon mobil să fie urmărit exact, adică să ii dea mană liberă lui Bif Brother.
Dar dacă nu mergea nici un telefon mobil intr-un caz ca acesta, cand incepi căutarea și unde căuți? De acea elt este esențial. Aici e buba localizării.

Ia căutați pe net Steve Fossett, mare miliardar și aventurier american, dispărut cu avionul. Nu a emis semnal, nu i-a funcționat ELT. dar l-au căutat 1 lună cu peste 24 de avioane echipate cu de toate, au apoelat și la voluntari și uite ce spune un ofițet din echipa de coordonatoare a acțiunilor:
Revelare
rank 1
Continuare
Major Cynthia Ryan later said it had been more of a hindrance than a help. She said that persons purporting to have seen the aircraft on the Mechanical Turk or have special knowledge clogged her email during critical days of the search, and for even months afterward. Many of the ostensible sightings proved to be images of CAP aircraft flying search grids, or simply mistaken artifacts of old images. Psychics flooded the search base in Minden with predictions of where the aviator could be found. Ryan got the majority of these calls personally, often at her home, in the middle of the night. One man from Canada was particularly persistent with daily calls to Ryan, interfering with her press briefings. Ryan asked her Incident Commander to issue a cease and desist order, backed up by the Royal Canadian Mounted Police (RCMP) if necessary. Ryan noted that every message, letter, or phone call was taken seriously — which swamped the USAF specialists assigned the task of reviewing every one of them without regard to apparent plausibility. In retrospect, the crowdsource effort was "not ready for prime time," according to Major Ryan. NU vă mai lăsați prostiți de presă!!! Iovan este factorul direct al producerii accidentului. Un accident , ca oricare altul, din nefericire... Acum o lună și, un avion a aterizat in flăcări la San Francisco și pe o fată supraviețuitoare a călcat-o mașina de pompieri venită să stingă focul... Se pot trage invășăminte pt o mai bună coordonare in viitor, la accidente mult mai grave, Doamne ferește! Dar aici nu se putea face mai mult cu rezultate palpabile decăt s-a făcut, lipsind localizarea exactă din cauza nefuncționării elt. Un semn de intrebare este că MApN s-a oferit și că CICĂ la Campia Turzii erau elicoptere cu sisteme socat de cercetare pe orice vreme...
Utilizator sters
Pentru ce exista statul?
Ca sa ne fure si putinul care ne-a mai rams.
Capitalismul trebuie desfiintat imediat.
Ambigua
rank 5
Da, dar si comunismul (socialismul) facea acelasi lucru.
Te furau pe rupte si-ti dadeau bate-n spate, pana-ti dadeai ultima suflare, daca caraiai in front. Asta-i singura diferenta. Macar in capitalism poti sa-ti urli necazul fara frica de pedeapsa sau ca te omoara cineva. Iar daca ai noroc, poate ti se face dreptate si primesti inapoi ce ti s-a furat. In comunism, niciodata, primesti un glonte in burta!
Si feudalismul iti fura putinul din buzunar si trebuia sa zici "saru-mana" si "maria ta". Sclavagismul nu difera de comunism, e comunism pe persoana fizica, nu juridica, asa cu a fost comunismul. Prin urmare fiecare isi batea sclavul din dotare, pan' la ultima suflare!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor