Tragedie aviatica in Apuseni: Fostii ministri Manescu si Stroe, citati la audieri

Marti, 09 Decembrie 2014, ora 14:00
1715 citiri
Tragedie aviatica in Apuseni: Fostii ministri Manescu si Stroe, citati la audieri
Foto: B1 Tv (Arhiva)

Fostii ministri Ramona Manescu si Radu Stroe au fost citati, marti, la Parchetul ICCJ pentru a da declaratii in dosarul privind accidentul aviatic din muntii Apuseni, dar audierea lor a fost amanata pentru o data ulterioara, intrucat acestia nu s-au putut prezenta, potrivit unor surse judiciare.

Ramona Manescu, fost ministru al Transporturilor, si Radu Stroe, fost ministru al Internelor, au fost citati, saptamana trecuta, sa se prezinte in 9 decembrie la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru a fi audiati in legatura cu producerea accidentului din muntii Apuseni, in urma caruia pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion au murit, au declarat pentru Mediafax sursele citate.

Cei doi fosti ministri au anuntat procurorii ca, din motive obiective, nu se pot prezenta marti, astfel ca audierea acestora a fost amanata pentru o data ulterioara.

Si seful STS, Marcel Opris, va fi chemat la Parchetul instantei supreme pentru a da declaratii in acelasi dosar, au mai spus sursele citate, fara a precizat data la care acesta va fi audiat.

In acest dosar, procurorii au decis inceperea urmaririi penale pentru ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si neglijenta in serviciu, dar si pentru neluare si nerespectare a masurilor legale de securitate si sanatate in munca si incalcarea de catre personalul aeronautic civil a indatoririlor de serviciu.

Tragedie aviatica in Apuseni: Noi audieri in dosar

Procurorii Parchetului instantei supreme l-au audiat, in 5 decembrie, pe fostul director al Administratiei Romane a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) Aleodor Francu.

In cadrul anchetei desfasurate de Parchetul instantei supreme, ROMATSA a trimis, in urma solicitarii venite de la procurori, transcrierile convorbirilor purtate de personalul acestei institutii, in timpul zborului aeronavei. Pe langa transcrierea convorbirilor, procurorii Sectiei Parchetelor Militare au mai cerut de la ROMATSA si documente referitoare la briefing-ul meteorologic al zborului.

De asemenea, anchetatorii au solicitat Serviciului de Telecomunicatii Speciale fisele de caz referitoare la accidentul aviatic si procedura urmata de operatorii Serviciului 112, de la sesizare si pana la inchiderea cazului, potrivit metodologiilor, procedurilor operationale si protocoalelor in vigoare. Procurorii au solicitat STS declasificarea convorbirilor efectuate prin 112 in ziua producerii accidentului aviatic din Apuseni, precum si relatii privind tehnicile de localizare a apelantilor acestui serviciu.

Fostul sef al comisiei de investigare a accidentului din Apuseni acuza presiuni

Procurorii au mai solicitat, de la Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), relatii privind modalitatea tehnica in care furnizorii de servicii publice de telefonie asigura preluarea apelului la serviciul de urgenta 112 si faciliteaza localizarea acestor apeluri de catre SNUAU 112.

Documente de la CSAT

De asemenea, s-au mai primit de la Consiliul Suprem de Aparare a Tarii documentele prezentate in sedinta din 2 februarie 2014 privind accidentul aviatic, dar si, inregistrarile video ale aeronavei din momentele anterioare decolarii, venite de la Scoala Superioara de Aviatie Civila.

Anchetatorii au la dosar si raportul preliminar intocmit de inspectorii Centrului de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS), document primit de la Ministerul Transporturilor.

De asemenea, au fost audiati ca martori angajati ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Ministerului Apararii Nationale, controlori de trafic aerian, conducerea si personalul Scolii Superioare de Aviatie Civila, ofiteri de rang superior din Jandarmeria Romana si Inspectoratului General al Aviatiei Civile, angajati ai Serviciului de Ambulanta Bucuresti - Ilfov.

Parintii si sora Aurei Ion au fost, in 21 martie, la PICCJ, unde au dat declaratii in ancheta, iar procurorii le-au pus la dispozitie dosarul.

Tragedia din Apuseni

Pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion si-au pierdut viata in accidentul aviatic produs in 20 ianuarie, in muntii Apuseni, intr-o zona accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita dintre judetele Cluj si Alba.

In accident au fost raniti copilotul Razvan Petrescu si medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul "Sfanta Maria" si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor. Echipa medicala din avion mergea de la Bucuresti la Oradea, unde urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului si victimele au fost gasite de trei localnici, dupa cautari care au durat aproximativ cinci ore si la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajati ai Parcului National Muntii Apuseni si localnici.

Citește și:
Fostul premier Mihai Tudose apără pensiile militarilor: ”Uite cât are domnul Ciucă, 180 de milioane”
Fostul premier Mihai Tudose apără pensiile militarilor: ”Uite cât are domnul Ciucă, 180 de milioane”
Europarlamentarul Mihai Tudose ia apărarea subofiţerilor şi ofiţerilor de rang inferior care au pensii de 2.000, 3.000 şi 4.000 de lei, precizând că acestea nu sunt pensii nesimţite....
Secretul aflat de fostul primar Viorel Lis despre soția sa cu 35 de ani mai tânără: ”Eu credeam că i-a plăcut”
Secretul aflat de fostul primar Viorel Lis despre soția sa cu 35 de ani mai tânără: ”Eu credeam că i-a plăcut”
Viorel Lis (79 de ani), fost primar al Bucureștiului în perioada 1998-2000, a făcut dezvăluiri despre căsnicia sa cu Oana, o femeie cu 35 de ani mai tânără. Viorel și Oana Lis sunt...
#accident Apuseni Ramona Manescu, #Radu Stroe audiat Apuseni, #avion prabusit Apuseni , #Accident avion Apuseni