Ziare.com

Tragedie aviatica in Apuseni: Modul in care au actionat autoritatile, pas cu pas - raport

Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 14:43

   

Tragedie aviatica in Apuseni: Modul in care au actionat autoritatile, pas cu pas - raport
Raportul intocmit in urma anchetei cerute de Victor Ponta arata, pas cu pas, ce s-a intamplat dupa ce avionul pilotat de Adrian Iovan a aterizat fortat in Muntii Apuseni.

Astfel, potrivit anchetei coordonate de vicepremierul Gabriel Oprea, intitutiile implicate in operatiunile de salvare au avut date de la fata locului de la raniti, insa s-a "actionat atipic" pentru ca informatiile primite nu au permis o localizare exacta.

"Institutiile implicate in procesul de cautare/salvare au avut la dispozitie date si informatii furnizate de la fata locului de persoanele ranite, neexistand un portofoliu de informatii verificate, care sa permita o evaluare mai corecta a locatiei unde s-a prabusit aeronava. Pe cale de consecinta, s-a actionat atipic in raport cu procedura standard", arata raportul lui Oprea.

Astfel, firul exact al evenimentelor, dupa cum arata documentul obtinut de Mediafax, este urmatorul:

- La ora 10.50: Aeronava YRBNP tip BN2 a depus plan de zbor pentru un zbor IFR cu call-sign RFT111 pentru ruta LRBS-LROD intre orele 13.10-16.10.

Potrivit informatiilor Ministerului Transporturilor, pilotul comandant a efectuat pregatirea zborului, inclusiv informarea meteo inainte de decolare. Decizia privind amanarea/anularea unui zbor din considerente de siguranta a zborului apartine in totalitate pilotului comandant al aeronavei.

- La ora 13.38: aeronava a decolat.

- La ora 14.35: pilotul a solicitat ROMATSA coborarea la 3.050 m, din cauza givrajului (pelicula de gheata formata pe structura aeronavei), iar ROMATSA l-a informat ca inaltimea minima de siguranta in zona este de 3.200 m;

- La ora 14.42: pilotul a solicitat coborarea la 2.450 m si a comunicat ca schimba frecventa cu cea a Centrului de Informare a Zborurilor, corespunzatoare zborurilor dupa regulile "la vedere" coborand sub nivelul regulamentar de zbor controlat de ROMATSA;

- La ora 15.18: fiind la circa 36 KM, dupa ce a trecut de Sibiu, la altitudinea de 2.600 metri, nereusind sa contacteze centrul de informare a zborurilor Bucuresti, pilotul a intrat in legatura cu Centrul de control zonal Cluj;

- Intre orele 15.32-15.33, pilotul a incercat sa comunice cu un sector de control al traficului aerian aferent zonei de Nord-Vest a tarii, dar mesajele nu au fost intelese.

- La ora 15.35 ROMATSA solicita pilotului sa comunice pozitia aeronavei, dar apelurile nefiind receptionate, o alta aeronava aflata in zona (BMS 215B), conform procedurilor, a intermediat dialogul cu aeronava aflata in misiunea umanitara.

ROMATSA a fost informata ca aeronava in dificultate se afla la altitudinea de 2450 m.

- La orele 15.45 si 15.49 operatorul ROMATSA a incercat sa ia legatura cu aeronava, dar nu a raspuns.

- In jurul orei 16:01 copilotul Razvan Petrescu l-a sunat pe tatal lui si i-a spus ca au aterizat fortat, intre Pestera Scarisoara si localitatea Belis, ca toti sunt in viata si ca el are picioarele rupte;

- La ora 16.05, secretarul de stat dr. Raed Arafat - l-a informat despre accident, prin SMS, pe inspectorul general al IGSU - general de brigada Ion Burlui, ca urmare a convorbirilor telefonice purtate intre dr. Zamfir - membru echipa aeronava, dr. Irinel Popescu (Spitalul Fundeni) si dr. Zota (Agentia Nationala de Transplant).

- 16.06: dr. Radu Zamfir (pasager in aeronava) a fost contactat telefonic de catre inspectorul general al IGSU pentru informare preliminara privind starea victimelor si locul accidentului. Doctorul Zamfir a furnizat reperele vizualizate pe ecranul radar al aeronavei (Pestera Scarisoara, localitatea Belis) si a efectuat evaluarea primara a victimelor si acordarea primului ajutor;

Orele 16.07 - 16.09: Inspectorul general al IGSU dispune constituirea grupei operative si alertarea ISU Alba si ISU Mures pentru declansarea procedurii de cautare-salvare a victimelor accidentului;

- La ora 16.16:26 Serviciul de Urgenta a primit un apel, prin Centrul 112 Cluj/Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), de la numarul 07...., apelant dr. Radu Zamfir, in care a fost anuntata prabusirea unui avion.

- Dupa identificarea urgentei, conform procedurilor de operare, apelul a fost transferat catre ISU Cluj (ora 16.20), SJA Cluj (16.20), IPJ Cluj (16.20), IJJ Cluj (16.20), COAP/MApN (16.22 - 16.27), ROMATSA (intre orele 16.28 si 16.33), Salvamont Brasov (16,34), Elicopter Targu Mures.

- 16.20 - Serviciul de Telecomunicatii Speciale a alertat si pus la dispozitie informatia de localizare catre serviciile de interventie: ISU Cluj, IJP Cluj IJJ Cluj, Serviciul judetean de ambulanta Cluj.

Elementele de localizare puse la dispozitie reprezentau pozitionarea pe harta a sectorului transmis de operatorul de comunicatii mobile la initierea apelului catre 112, in limitele tehnice prevazute de lege (sector/celula). Suprafata acestui sector este de circa 200 km2, intr-o zona muntoasa impadurita.

- Doctorul Radu Zamfir a revenit de mai multe ori cu apeluri catre 112, la orele 16:22:33, 17:30:03, 19:12:39 si 19:31:51.

Pe durata convorbirilor telefonice cu dr. Zamfir s-a facut tot posibilul pentru obtinerea coordonatelor geografice, in baza tipului de terminal telefonic avut la dispozitie de apelant, dar nu au putut fi exploatate facilitatile terminalului mobil care ar fi putut ajuta la localizarea acestuia.

STS a incercat determinarea mai precisa a locului incidentului, inclusiv apeland la sprijinul SNApOPSN (sistemul national de aparare, ordine publica si siguranta nationala), care dispun de capabilitatile specifice de identificare a localizarii, dar nu s-a reusit.

In ceea ce priveste semnalizarile specifice ale aeronavelor aflate in avarie (date de echipamentele de locatie pentru situatii de urgenta ELT), acestea nu pot fi receptionate de catre STS, deoarece furnizarea acestor informatii revine altor institutii.

- 16.17 - confirmare disponibilitate elicopter IGAv - general mr. Dorel GRADINARU;

- 16.19 - ordin alertare forte ISU Bihor;

- 16.20 - ordin de alertare a fortelor ISU Cluj;

- 16.29 - MApN a luat legatura cu ROMATSA si a transmis disponibilitatea ministerului de a participa cu forte la actiunile de cautare/salvare. Seful de tura ROMATSA a informat ca acestea sunt coordonate de ISU Alba.

- 16.30 - au fost alertate Centrul de situatii al Guvernului, MApN si COS (Centrul Operational de Salvare) Mures;

- 16.30 - elicopterul SMURD de la Tg Mures incepe misiunea de salvare in zona unde se presupunea ca avut loc aterizarea fortata a aeronavei. Echipajul a efectuat cercetarea in zona insa activitatea a incetat la orele 17.15, datorita (sic!) conditiilor meteo nefavorabile (ceata, plafon de nori).

- 16.32 - ordin pre-alertare elicopter ISU Arad.

- 16:42 - urmare a unor informatii primite ulterior de la apelant dr. Radu Zamfir, cu precizarea ca locul evenimentului ar fi in zona Scarisoara, apelul a fost transferat si catre Centrul 112 Alba, acesta alertand dispeceratele ISU, IJJ, IPJ si SJA Alba.

- 16.50 - IJJ Alba a demarat activitatile de cautare/localizare a aeronavei.

- 17.00 - Prefectul judetului Alba a solicitat sprijin clubului de off-road pentru facilitarea transportului in zona.

- 18.15 - comandantul interventiei - Prim-adjunct al ISU Alba - a dispus organizarea sectoarelor de cautare-salvare, pe directii si formatiuni de interventie: (Sud - ISU Alba; Nord - ISU Cluj; Est-Vest - personal Ocol Silvic; padurari; Vest-Est - ISU Bihor).

- 19.17 - dr. Radu Zamfir revine cu apel de urgenta 112; se incearca din nou obtinerea de date mai exacte de localizare, apelantul comunicand ca se afla in padure, in zona de panta; de asemenea, se simte miros puternic de benzina.

Victimele au aprins un foc la aproximativ 20-30 de metri de avion si incearca sa resusciteze celelalte persoane ranite grav. Apelantul nu poate da detalii legate de repere precise a zonei in care s-a prabusit avionul. Afirma ca se afla la jumatatea distantei intre Poiana Horea - localitatea Darlesti, la limita de judet.

- 20.15 - IGSU solicita reconfirmarea coordonatelor - in urma rezultatelor actiunii de cautare, Grupa operativa a IGSU solicita Centrului National de Monitorizare a Situatiei Operative/MAI realizarea schimbului de date si informatii cu SRI si STS, pentru localizarea telefoanelor mobile apartinand victimelor pentru identificarea pozitiei aeronavei.

- La ora 21:13 un lucrator silvic (Trif Gheorghe), membru al echipei de cautare format din personal silvic, a ajuns la locul incidentului, informatia despre pozitia acestuia fiind comunicata la 112 si transferata dispeceratelor de urgenta.

- 21.15 - Efectivele participante la actiunea de cautare au fost directionate spre Vf. Petreasa, unde a fost indicat locul de prabusire a aeronavei.

De la momentul identificarii aeronavei, pana la momentul constituirii punctului medical avansat, fortele de interventie s-au regrupat pentru deplasarea spre locul evenimentului si constituirea unui punct medical avansat in comuna Horea. Distanta intre punctul medical avansat si locul prabusirii aeronavei a fost de aproximativ 5 km, conditiile terenului nepermitand amplasarea acestuia la o distanta mai apropiata. In acest interval, efectivele MAI au desfasurat activitati de localizare a aeronavei in cadrul echipelor constituite.

- 22.05 - incepe transportul victimelor catre drumul forestier, fiind preluate apoi de ambulante si alte mijloace.

- 22.25 - se constituie un punct medical avansat in comuna Horea pentru asigurarea triajului si stabilizarea victimelor care urmau a fi coborate de la locul prabusirii si se acorda asistenta medicala de specialitate victimelor.

- 23.35 - 00.16 - se efectueaza manevre de resuscitare ale persoanei de sex feminin (Aurelia ION) in ambulanta, persoana fiind ulterior declarata decedata.

- 00.18 - Demararea operatiunilor de instiintare a familiilor pentru victimele decedate. Inspectorul general al IGSU a solicitat sprijin CNMSO (Centrul National de Monitorizare Situatii Operative) pentru anuntarea rudelor persoanelor decedate in accidentul aviatic, sens in care a fost anuntat Centrul operational al IGPR.

Incepand cu ora 01.02/21.01.2014, demareaza transportul personalului ranit la UPU Cluj. Transportul se finalizeaza la ora 04.29.

- 01.55 - echipa de criminalisti, medici legisti si medici de urgenta a sosit la locul epavei.

- 03.15 s-a finalizat operatiunea de descarcerare a pilotului avionului si a inceput coborarea cadavrului pilotului - comandant Adrian Iovan.

- 04.00 - DGPMB a comunicat faptul ca au fost anuntate rudele celor doua persoane decedate, Iovan Irina, fiica lui Iovan Adrian, a dnei Grigore Valeria (fosta sotie), respectiv a dlui Ion Victor Alexandru, fratele lui Ion Aurelia.

Datele de contact ale rudelor au fost transmise la IGSU.

05.55 - raman in dispozitiv efective de jandarmi pentru paza aeronavei.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4756 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
23 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Toarasu Kiatra Neamt, nute mai recunosc ! Ceai domne cu USeleu ?

Ai uitat ca iei ie alesii poporului cu 70% ?

cum sai bagi pa toti la puscarie ? Pai avem noi atatea puscari ?

Nu !

Pai casai bagi, trebe sa asiguram ifrastructura, ca alfel, in loc da puscarii, ajunge si iiei si noi, pa drumuri !
Si matale stii ca sicu drumurile stam prost !

SA TRAITI !

Traiasca lupta dintre USL !

Traiasca guvernu DR. Victor Ponta !

 

La cemai ajuta raportul ???

Interlopi SECURISTI Politici din Uniunea Securistilor de Lux (USL)- vor face ce au facut si pana acum ,adicaabsolut nimica.

Ar trebui ca Interlopi Politici sa zboare cu EPAVELE , pentru a scapamai repede de ei.

Va mai amintiti de acel eveniment nedorit de la MIHAILESTI ??? A raspuns careva si noi NU stim ?? La fel seva intampla si inacest caz.

Demisiile NU sunt sufucuente.....la puscarie cu cei vinovati si sa plateasca familiilor indoliate.

Acest "raport" va fi pus la naftalina adica in arhiveleinstantelor de judecata si atat.

Din aceasta tragedie se vor imbogati foarte multi interlopi din sistemul mafiot judiciar.

 

Da...

Atata timp cat in functii in care prezenta unui specilist sunt instalate muhaiele politice, nimicuta nu va merge bine in aceasta tara.
Aceste personaje sinistre ar trebui sa raspunda penal pentru inconstienta lor si material, in dosare civile, intentate de rudele decedatilor.
Asa cu demisia nu s-a realizat decat o incercare de reglare a bruajului de imagine urmarita de milioane de romani in aceste zile.
Dumnezeu Sa-i Odihneasca pe cei doi martiri, ucisi de prostia si nepasarea unui sistem corupt pana in maduva oaselor si total aservit unui dement

 
 

Incompetenta Guvernului Ponta face victime.....

Cum e turcul, si pistolul....

@AdyCa- Vinovat este omul lui Basescu, gemeralul

de tinichea, OPris, care a fost propus pentru schimbare chiar de catre Ponta, dar CSAT, prin trimisul special al lui Basescu, consilierul superprezidential Oprea, s-a opus categoric. Deci criminalul oricum ai dao este tot Basescu, capul tuturor relelor din tara.

@PSD.Erie

Inca NU ai inteles ca suntAPOLITIC.

Strategia SECURISTA INTERLOPA a "serviciilor" a functionat , dar ce NU a functionat cei"100.000 de mii de protestatari care sa ceara demisia guvernului .

Tot INTERLOPI din gruparea care gaci parte au serviciile pe manuta .

Acele servicii aveau obligatia sa NU lase EPAVA sa se ridice de la sol.

Interlopi Politici trebuie sa circule cu EPAVE , pentru a scapa odata de acesti Tradatori de Tara .

io propun sa-i avanseze pe toti cei ce au condus operatiunile

de salvare,apoi sa-i traga un chef,sa sperie moartea si la final sa-i suie pe toti intr-un avion identic cu cel cazut si sa-i plimbe prin zona accidentului !

Cei ce se cred mai sus decat populatia tarii.

Rea vointa ori incopetenta grasa sustinuta de nepasare si superficialitate din partea STS care a trimis sute de oameni in directii gresite de doua ori?
Timpul scurs aiurea in care oamenii au umblat brambura este manopera STS.
Astia de la STS se cred dumnezei pentru ca oricand ne pot asculta telefoanele,pot intra cu bocancii in viata nostra dar cand trebuie sa participe la salvarea de vieti omenesti dau date eronate.
Poate ne spune cineva ce salarii au astia si cat la suta bonusuri pentru instalarea de aparatura de ascultare,urmarire.
Astia traiesc pe spatele populatiei pe care in cazuri de viata si moarte o ignora.

Toarasu Kiatra-Neamt sio ie la fel da APOLITC ca

cum sunteti dumneavoastra, cu diferenta ca io cred ca vaporu trebe saibe un capitan, ca dacal conduce marinarii da capu lor, sar putea sa numai ajunga la mal !

Sa traiti !

Traiasca Auto ritatile !

@mister ped(r)os

- informeaza-te , cand postezi ! nu oprea s-a opus!

Vinovatul principal pentru localizarea gresita este instituti

parazit STS, care nu poate localiza decat pe dusmanii lui Basescu

s-a facut un raport corect dar

masurile luate nu au fost corecte.
au fost demisi oameni doar de ochii lumii. adevaratii vinovati isi sterg fruntea-infierbantata si continua sa presteze cu incompetenta.
merge bine zicerea ca "pestele de la cap se-mpute'.
se-aude, Dottore ?

 

Masurile care nu au fost luate au fost incununate de succesul

..localnicilor care au gasit epava si supravietuitorii ca daca era dupa voi trebuia sa asteptam dezghetul.

Teoria e buna practica e aiurea si omo@ra pe cine nu trebuie.
Ceva intrebari se pun :
-de ce nu a fost lasat Salvamontul sa se implice ?
-de ce cautau aiurea cei se la ISU si SMURD ? pe cind cei de la salvamont Alba erau in zona Horea?(e posibil ca transformarea coordonatelor din format XX,XXXX in YY°YY'YY" sa fi fost gresita ?)
Astea sint in 'anexa la raport'?

Mai unii ne cred chiar ....prosti

Puțin imi pasă cine e demis, cine iși dă demisia și cine ar trebui crucificat dintre gușații ăia plini de ifose, căpeteniile statului, pentru bilbiiala penibilă pe care au dovedit-o din plin luni seara. Imi pasă insă atunci cind vine vorba de omenie. Sau de neomenie. Țăranii ăia din Horea, oameni simpli, s-au dus pe munte imediat ce-au aflat de prăbușirea avionului, cu ce-au avut la indemină, fără să-i trimită cineva și, atenție, fără să-i ajute cineva!
Văd o declarație a unuia dintre sătenii care au urcat la epava avionului:
http://www.striblea.ro/ascultati-l-pe-acest-om-ce-s-a-intamplat-la-horea-e-criminal/#.Ut-atvrMqZ8.twitter
au improvizat o targă din bețe și o pătură și au coborit la mașina lor personală, apoi au dus-o pe fata muribundă la mașinile SMURD, care așteptau in centrul comunei Horea. Așteptau, pricepeți? Le-au cerut ălora, pompieri, medici, jandarmi, *** știe ce mai erau, să urce cu ei. Sau, măcar să le dea o targă. Nu se poate, li s-a spus, avem și noi un șef!
Cum-cum? Rămii trăsnit! Oamenii din sat, care n-aveau nici o obligație, au continuat să urce pe nenorocitul de munte, singuri, in noapte, și au coborit răniții cu tărgi improvizate. Pină la mașinile speciale ale "salvatorilor", care, trebuie s-o mai spun odată, așteptau in centru comunei! Ce dracu așteptau? Să vină țăranii cu victimele plocon?
Mai aflu că cei de la Salvamont Cluj, care sint pregătiți tocmai să salveze oameni de pe munte, au aflat ultimii de accident.
http://www.mediafax.ro/social/salvamont-cluj-am-fost-anuntati-ultimii-despre-accident-salvamont-nu-e-parte-a-celulei-de-criza-11944058
Și că, uluitor, Salvamont nu se află pe indexul 112 și nici măcar nu sint incluși in celula de criză la nivel local! Au făcut și ei ce-au putut, in bulibășeala aia generală. Asta nu mai e doar prostie, e inconștiență criminală. Ce să mai vorbim de omenie?

Juline

nu stiu cat de corect o fi si raportul, ca mie mi se pare ca lipseste din raport ceva f. important ce medicul Zamfir a spus in conferinta de presa, tocmai ceva legat de repere citite de pe smartfone, cu acele programe speciale de localizare. De ce nu s-a folosit instalatia IGPR care detecteaza hotii? Oare lipsa acordului unui judecator/procuror nu putea fi suplinita de ordinul ministrului, pentru un caz de forta majora ?
Deci, ...?

Poate

Modul in care nu au actionat autoritatile !

 

Daca tu, guvern, faci un raport pe cazul accidentului aviatic este

......ca vrei sa te aperi de neglijenta si impostura de care organele tale a dat dovada.

Se caita un alt vinpvat deeca Radu Stroe si ISU.
Asta inseamna Fuga de Rqaspundeere.
Sa vedem ce va fi cu justitia.

 

cineva manipuleaza votul la +5 vad ca s-a inscris 1

O fi cel ce a transcris raportul ? Voiculestilor ......
nu va convin comentariile ?

Da...

Nu mai comentez nimic MANIPULAREA a inceput
daca nici eu un am spus lucruri de bun simt atunci nu mai avem ce discuta.... continuati sa manipulati linistiti

Uitati-va la voturi!!!

 

bine zis, amice hideen62

Iaca, eu ti-am dat plus 5. Si nu pentru cresterea punctajului, ci pentru ca pur si simplu ai spus adevarul. Iar asta chiar mi-a placut. Si nu te necaji pentru anumite depunctari "manipulate". La urma-urmei, nu-ti scrii opiniile de dragul unui punctaj care, oricum, nu valoreaza mai nimic. Le scrii de dragul de a exprima deschis ceea ce simti, ceea ce vezi, ceea ce crezi ca e corect. Iar daca cele pe care le simti, vezi si crezi mai sunt si adevarate, in conformitate cu realitatea evidenta, atunci asta conteaza si e deajuns. Acum, in opiniile tale formulate si postate, ai spus -repet- adevarul. Au pierit vieti care puteau fi salvate, fiindca la noi totul functioneaza fie dupa legi strambe date de incompetenti, fie in totala absenta a unor legi necesare si adecvate. La noi functioneaza doar legea interesului personal al celor mari si tari. Atat. Acesta este adevarul pe care-l vad si eu, pe care l-ai spus si tu. Prin urmare, iti recomand calduros sa te doara fix la basca de anumite depunctari sau "manipulari" absurde, de pe-aici, de pe forum. Oricum (insist sa repet) nu au nici o valoare si, mai ales, nu pot masca realitatea. Toate cele bune!

Tragedia putea evitata

In primul rand ROMATSA nu trebuia sa permita decolarea avionului tinand cont de prognoza meteo si de dotarea precara a aparatului. In al doilea rand regretatul Adrian Iovan s-a incapatanat sa continue zborul in loc sa aterizeze in siguranta pe aeroportul din Sibiu.
Si apoi urmeaza binecunoscuta bulibaseala romanesca. Astia care stau pe salarii babane si isi freaca fundurile grase de scaune trebuiau sa repete de zeci de ori procedurile (daca exista)pana le intrau in sange. As face observatia ca alesii nostri judeteni ,in loc sa cotizeze la Catedrala Mituirii Neamului mai bine ar da acei bani pentru Salvamont ,Smurd.
Mai am o intrebare : de ce medicii nu au luat cursa Tarom Bucuresti - Oradea ?

 

Salvamontul n-a fost implicat, iar seful SMURD-ului...

...nu era in tara. Fara legatura cu banii. Daca ai sa citesti tot, ai sa vezi ca dotari au fost, dar n-a avut cine sa le foloseasca. Toata lumea asteapta ordine si indicatii, asa ca numai Catedrala Mantuirii ii mai poate salva. Sa le dea Dumnezeu minte, intelepciune si pricepere, ca restul le au, adica nu-s schilozi, sunt bine facuti, au elicoptere, iPhone-uri, GPS-uri ultimul racnet si asa mai departe.

P.S. Au dat afara oameni capabili si au adus tot felul de "funduri grase" sa rupa scaunele pe bani grei, cum bine zici.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor