Tragedie aviatica in Apuseni Romatsa da vina pe victime: Au generat confuzie

Luni, 03 Februarie 2014, ora 15:34
5230 citiri
Tragedie aviatica in Apuseni Romatsa da vina pe victime: Au generat confuzie

Reprezentantii companiei Romatsa sustin ca victimele accidentului aviatic din Muntii Apuseni au generat confuzie in randul salvatorilor, ingreunand operatiunea acestora.

Acest lucru reiese dintr-un raport al companiei Romatsa, obtinut de Digi 24. Totodata, in documentul citat sa arata ca salvarea victimelor a fost ingreunata si de conditiile meteo.

Chiar si asa, reprezentantii Romatsa sustin ca operatiunea de recuperare a ranitilor s-a intins pe o durata de timp mai mica decat media inregistrata in cazul unor astfel de interventii.

Tragedie aviatica in Apuseni: Modul in care au actionat autoritatile, pas cu pas - raport

"Faptul ca ISU Alba si ISU Cluj si-au asumat in baza alertei la 112 mai intai angrenarea unui elicopter SMURD de la Targu Mures si apoi, in conditiile imposibilitatii executarii misiunii de zbor din cauza conditiilor meteorologice, implicarea in actiunea de cautare la sol a locului accidentuluui, pentru salvarea supravietuitorilor, demonstreaza ca au existat confuzii legate de intelegerea responsabilitatilor de catre participantii la aceasta misiune SAR.

Numai conditiile extrem de vitrege au facut ca aceasta cautare la sol sa dureze mult, dar sub media duratelor unor astfel de misiuni prezentate in statistici de catre publicatiile de specialitate", se arata in documentul citat.

Victimele au gresit sunandu-si rudele

Totodata, reprezentantii Romatsa au tinut sa precizeze in raport ca victimele au gresit cand au sunat rudele, care, la randul lor, au alertat institutii ce nu aveau competente intr-o astfel de operatiune de salvare.

"Modalitatea de alertare a acestui accident de aviatie a avut particularitatea constand in faptul ca, imediat dupa producerea accidentului, supravietuitorii au sunat diverse persoane private care, la randul lor au apelat organizatii fara atributiuni pe linia cautarii si salvarii, ceea ce a creat confuzii in prima jumatate de ora de la accident", se mai arata in raportul Romatsa.

Tragedie aviatica in Apuseni: Nici seful Romatsa nu are nimic sa-si reproseze - care este motivul demisiei

Paradoxal, in raportul intocmit in urma anchetei cerute de Victor Ponta in cazul accidentului aviatic, ancheta coordonata de vicepremierul Gabriel Oprea, se arata Romatsa nu a avut un rol activ in operatiunea de salvare si ca nu a luat masurile necesare pentru stabilirea locului in care se afla aeronava.

Totodata, in raportul Guvernului se mentiona ca Romatsa nu a declansat operatiuni de cautare si nici nu a cerut sprijinul MApN pentru acest lucru.

Ancheta demarata de Guvern in cazul accidentului aviatic a atras demisia directorului general al Romatsa, Aleodor Francu, care a renuntat la functie la doar cateva ore dupa ce premierul Victor Ponta a anuntat ca il va inlocui. Totodata, el a adaugat ca nu are nimic sa isi reproseze pentru modul in care a actionat Romatsa in cazul accidentului aviatic.

Citeste si:
Amenzi de peste 4 milioane de lei ”încasate” de partide, pentru nereguli în finanțele proprii. Cine a primit cea mai mare sancțiune
Amenzi de peste 4 milioane de lei ”încasate” de partide, pentru nereguli în finanțele proprii. Cine a primit cea mai mare sancțiune
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat un raport cu sancțiunile pe care partidele politice din România le-au primit anul trecut ca urmare a neregulilor cu privire la cheltuielile...
Dan Barna, despre incidentul în care a fost implicată o consilieră USR din Mogoșoaia: ”Nu ar fi fost posibil dacă hoții nu ar simți că au protecție politică”
Dan Barna, despre incidentul în care a fost implicată o consilieră USR din Mogoșoaia: ”Nu ar fi fost posibil dacă hoții nu ar simți că au protecție politică”
Vicepreședintele USR Dan Barna a reacționat joi seară, 27 ianuarie, după ce o consilieră a partidului său din Mogoșoaia a fost agresată de ”colegii” de la PNL și PMP. În mesajul...