Tragedie aviatica in Apuseni: Un pilot rupe tacerea in cazul localizarii epavei

Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 16:56
6527 citiri
Tragedie aviatica in Apuseni: Un pilot rupe tacerea in cazul localizarii epavei

Principala problema aparuta in cadrul operatiunilor de cautare si salvare in cazul avionului pilotat de Adrian Iovan care a aterizat fortat, luni, in Muntii Apuseni, a fost localizarea aeronavei.

Multe ipoteze si acuzatii au curs pana cand a aparut primul raport al Administratiei Romane a Serviciilor de Trafic Aerian (Romatsa), prin care era acuzat, practic, Centrul de decriptare a informatiilor din Moscova, singurul care putea decripta mesajul emis de sistemul de localizare montat pe aeronava pilotata de Iovan.

Demiteri dupa tragedia aviatica: Seful Romatsa si un secretar de stat din MAI pleaca, Stroe ramane

Rusii nu au facut insa acest lucru si nu au luat legatura cu Romatsa pentru a le da mai multe informatii. Din aceasta cauza, Romatsa a pierdut legatura cu avionul cand acesta a coborat la o altitudine mai mica de 2.000 de metri.

Apoi, Romatsa a incercat sa ia legatura cu centrul din Moscova prin telefon si e-mail, insa angajatii institutiei ruse nu au putut fi contactati sub nicio forma, mai arata raportul.

Pilotul Valentin Ialomitianu, care a zburat in urma cu doua saptamani cu avionul prabusit luni, a desfiintat aceste date din raportul Romatsa. Intr-o interventie telefonica la Realitatea Tv, el a explicat care este procedura in astfel de situatii.

"Acest sistem (ELT - Emergency locator transmitters) intra automat in functiune atunci cand aterizeaza fortat o aeronava si este setat pe frecventa 121.5 MHz de cautare si salvare la care raspunde Romatsa. Mai are o alta frecventa pe care emite catre satelit.

Tragedie aviatica in Apuseni: Autoritatile romane dau vina pe rusi - raport oficial

Este frecventa oficiala de cautare si salvare a Romatsa. Permitea localizarea. Ei probabil nu mai au aparatura. Cu aparatul in mana, mergand pe jos, puteau localiza avionul", a explicat Ialomitianu.

Pilotul Ialomitianu a mai dezvaluit ca cei de la Romatsa au sunat la Scoala Superioara de Aviatie si au cerut dispecerului sa opreasca sistemul ELT, deoarece "ii deranjeaza".

"N-am inteles de ce a mai dat telefon la scoala sa spuna 'opriti ELT ca ne deranjeaza'. Ala functioneaza in continuare. Daca nu ar fi receptionat semanalele ar fi insemnat ca nu ii deranja. Din moment ce au dat telefon sa oprim inseamna ca il auzeau in casca si ii deranja", a spus Ialomitianu.

Pilotul a adaugat ca sistemul ELT a functionat si dupa ce epava a fost gasita. Intrebat daca medicul Zamfir are vreo vina ceea ce priveste transmiterea coordonatelor, Ialomitianu a negat ferm: "Medicul Zamfir nu era topograf, nu e el de vina".

Tragedie aviatica in Apuseni: Modul in care au actionat autoritatile, pas cu pas - raport

Un avion pilotat de Adrian Iovan a aterizat fortat, luni dupa-amiaza, intr-o zona muntoasa, la peste 1.400 de metri altitudine. In aeronava se aflau sapte persoane, dintre care Iovan si o studenta la Medicina au murit.

Restul, patru medici si un copilot, au fost raniti si transportati la spital, dupa ce echipele de salvare au ajuns in sapte ore la locul accidentului, victimele fiind cautate si gasite de localnici. Avionul zbura de la Bucuresti la Oradea pentru un transplant de organe.

Premierul Victor Ponta a anuntat, miercuri dimineata, ca a decis sa-i demita din functii pe directorul Romatsa, Aleodor Francu, precum si pe directorul de operatiuni de la Romatsa. Totodata, au mai fost demis secretarul de stat in Ministerul de Interne Catalin Chiper si a anuntat ca va cere in CSAT demiterea sefului STS.

Valentin Cimpuieru a fost numit in locul lui Aleodor Francu, potrivit unor surse din institutie.

A.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#frecventa avion prabusit semnal, #identificare avion Muntii Apuseni , #Accident avion Apuseni