Tragedie in Apuseni Un medic povesteste calvarul: Autoritatile ne spuneau ba ca stiu, ba ca nu stiu unde suntem

Miercuri, 29 Ianuarie 2014, ora 23:29
6405 citiri
Tragedie in Apuseni Un medic povesteste calvarul: Autoritatile ne spuneau ba ca stiu, ba ca nu stiu unde suntem
Foto: Adevarul

Doctorul Sorin Ianceu, aflat in avionul care a aterizat fortat in Apuseni in 20 ianuarie, a declarat ca studenta care si-a pierdut viata avea, probabil, o fractura de coloana cervicala, cu tetraplegie, adica paralizia membrelor superioare si inferioare.

Doctorul a povestit filmul evenimentelor la Digi24, mentionand ca decolarea s-a facut pe o vreme "destul de inchisa, cu ceata, cu vizibilitate relativ redusa", zburandu-se la o altitudine de 1.200 de metri.

"Pana la Sibiu am reusit sa zburam deasupra plafonului de nori, fara probleme si incidente deosebite. In schimb, dupa Sibiu, apropiindu-ne de Apuseni, am vazut ca avionul a inceput sa piarda putin altitudine, probabil intrand intr-o zona cu risc de givrare, adica cu risc de inghet la nivelul aripilor si elicelor", a povestit acesta.

Din acel moment, aparatul a pierdut relativ repede din altitudine, lovindu-se chiar de un copac: "Eram in ceata in momentele respective. In momentul in care a iesit din ceata, eram deja prea aproape de varful copacilor. Am avut sentimentul clar ca ne vom prabusi sau ca cu greu va reusi sa ridice avionul. In schimb, din pacate, primul sentiment s-a adeverit: a lovit cu coada avionului un copac, cu aripa din stanga, dupa care ne-am prabusit pe versantul muntelui".

Colegii mei erau rasturnati, semiconstienti, inconstienti, unul peste celalalt

Medicul isi mai aminteste ca "Dupa ce ne-am prabusit, am revenit, m-am uitat, am vazut ca doctorul Radu Zamfir era langa epava avionului, dar in partea cealalta. Colegii mei erau rasturnati, semiconstienti, nu stiu cum sa zic, semiconstienti, inconstienti, unul peste celalalt, in spatele meu. Iovan, pilotul Iovan, era incarcerat, copilotul nu l-am vazut".

Cat despre studenta Aurelia Ion, aceasta ajunsese, de pe ultimul rand de scaune, pe primul, in spatele pilotilor, isi aminteste medicul. "Am reusit sa imping colegii afara din avion, sa-i scot impreuna cu doctorul Zamfir. El a scos studenta, dupa care am reusit sa ies si eu din avion. Aveam o plaga, o fractura deschisa la nivelul gambei drepte, cu sangerare relativ abundenta, si atunci am solicitat unui coleg sa-mi dea o naframa, un sal ca sa ma leg la picior", povesteste acesta.

Ulterior, cu totii au incercat sa se departeze de avion de teama unei explozii, dat fiind mirosul intens de kerosen. "Am acoperit-o pe Aura, pe Aurelia cu hainele noastre, cu o patura si respectiv cu geaca mea si Radu Zamfir si-a dat si el jos geaca de pe el si am acoperit-o. Ea nu se putea misca deloc", explica Sorin Ianceu.

Medicul este de parere ca aceasta avea deja membrele, atat pe cele inferioare, cat si pe cele superioare, paralizate. "Din ce pot eu sa-mi dau seama, si din ce la momentul respectiv parea ca ar fi avut, ca ar fi suferit o fractura de coloana cervicala, cu tetraplegie, adica paralizia membrelor superioare si inferioare", a declarat Sorin Ianceu.

Adrian Iovan si-a pierdut cunostinta in 45 de minute, o ora

Au urmat orele petrecute la telefon cu autoritatile, care "ne spuneau ca ba ca stiu, ba ca nu stiu exact unde suntem", petrecute langa un foc incropit "ca sa nu inghetam".

Cat despre pilotul Adrian Iovan, acesta nu a putut fi descarcerat, cei care au incercat acest lucru fiind raniti la randul lor. "Era peste puterile noastre, cu ranile noastre, doar doi insi sa-l descarceram. Am tot sperat sa vina ajutoare". Acesta si-a pierdut cunostinta in "45 de minute, o ora".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#medic Sorin Ianceu Aurelia, #Sorin Ianceu avion prabusit Apuseni, #tragedie Apuseni Sorin Ianceu, #Sorin Ianceu Aurelia Ion fractura coloana, #Sorin Ianceu Aurelia paralizie , #Accident avion Apuseni