Unde sunt procedurile, d-le Stroe? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 21:38
5705 citiri
Unde sunt procedurile, d-le Stroe? (Opinii)

Nu stiu daca localizarea avionului cazut in Apuseni putea fi facuta in mod obiectiv mai repede. Sigur ca localnicii au ajuns mai repede. Dupa cum spunea padurarul, care a ajuns acolo primul, ei au recunoscut locul din repere, o padure rara, au stiut exact unde sa caute.

Dar reactia autoritatilor, nu a salvatorilor, ci a celor cu decizia in mana a scos la iveala probleme mari si grave, unele cu iz de coruptie.

In primul rand, la nivelul ministerului de Interne. Procedura pentru astfel de situatii impune existenta unei celule de criza care coordoneaza operatiunile de cautare. Un grup de oameni cu un sef in frunte, ministru, premier, secretar de stat, ce o fi el, aduna toate informatiile din toate sursele, ca e vorba de ISU, primari, voluntari, STS, Romatsa, le pune cap la cap si in functie de ele ia decizii coordonate.

Celula de criza a lipsit sau nu se stie nimic despre ea. Cine din ministerul de Interne a raspuns de aceasta operatiune de salvare? Cine a coordonat toate fortele implicate, cine a a luat deciziile? Radu Stroe nu a dat niciun detaliu despre aceste lucruri. A pasat raspunsurile catre STS.

Cine s-a ocupat de comunicarea publica in aceasta operatiune?

Presa a sarit pe cine a apucat si fiecare a zis ce a stiut el mai bine. Fiecare purtator de cuvant judetean ISU zicea altceva, fiecare avea alta varianta. Ce a iesit a fost o imensa cacofonie care dincolo de faptul ca a lasat impresia de totala brambuleala a si derutat voluntarii. Padurarul salvator spunea ca il suna lumea din sat sa se intoarca, pentru ca la televizor se spune ca epava ar fi altundeva. Ce se intampla daca ii asculta?

Apoi, cate exercitii pentru situatii de urgenta in conditii extreme, precum cea de-abia consumata, face ISU? Ce proceduri fixe exista pentru ele? Nu stim.

Primii dupa padurari au ajuns la locul accidentului membrii unei echipe de off road dotati cu masini special adaptate pentru trasee extreme. ISU nu pare a avea asa ceva. Are oameni specializati pentru actiuni de salvare pe munte?

Maine, Doamne fereste!, poate sa cada in muntii Romaniei un avion de linie cu zeci de pasageri la bord. Cand ai cinci victime merge sa mai improvizezi, dar cand ai zeci nu te poti baza pe paturile localnicilor si de crengile rupte de ei din copaci. Ai nevoie de echipamente speciale si de oameni foarte bine antrenati. Nu i-am vazut.

In 2009, Romatsa contracta cu o firma facand parte din grupul Asesoft softul de planificare si coordonare a misiunilor de cautare si salvare precum si cel de localizare GIS pe harta pentru serviciul 112. In 2013, directorul firmei spunea ca aceste echipamente permit localizarea unui apel telefonic in 5 secunde. Evident, nu au fost cinci secunde. Ar fi trebuit sa fie? Daca da, insemna ca sistemul e prost si statul a platit degeaba. Nu trebuia sa fie? Atunci inseamna ca a fost o minciuna, menita sa umfle sau sa justifice un deviz.

De ce Agentia Nationala de Transplant folosea un avion vechi de 40 de ani? Poate ca era in buna stare tehnica, dar in mod cert era depasit. Inteleg ca un avion nou-nout statea in hangar asteptand o piesa. De cand? De unde?

Repet, nu stiu daca localizarea se putea face sau nu mai repede, in mod obiectiv. Dar in mod cert, autoritatile au vadit o inspaimantatoare lipsa de proceduri, de coordonare, de echipamente, de comunicare. Ceea ce e mai mult decat grav.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#accident aviatic Apuseni, #ISU STS, #Interne celula de criza , #Accident avion Apuseni