Zi de doliu national in Romania - ce presupune (Video)

Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 07:14
6683 citiri
Zi de doliu national in Romania - ce presupune (Video)
Foto: TVR

Miercuri, 26 iunie, este zi de doliu national in tara noastra, decretata de Guvern in memoria victimelor accidentului care a avut loc duminica, in Muntenegru, in urma caruia si-au pierdut viata 18 romani.

Potrivit Legii 75/ 1994 institutiile si autoritatile publice centrale si locale sunt obligate sa arboreze in berna drapelul Romaniei.

Tragedia din Muntenegru: Ponta anunta oficial doliu national

Potrivit legii, steagul este arborat in berna si la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, institutiilor de invatamant de orice grad, institutiilor de cultura si misiunilor diplomatice ale Romaniei, la punctele de trecere a frontierei, in aeroporturi, porturi, gari si autogari, precum si pe navele de orice fel si pe alte ambarcatiuni ce navigheaza sub pavilion romanesc.

Aceeasi obligatie revine si persoanelor fizice, daca arboreaza drapelul Romaniei la domiciliu sau la resedinta.

Fara distractie la televizor

Pe langa aceste detalii legate de steag, o zi de doliu presupune ca posturile nationale de radio si televiziune, precum si institutiile de cultura sa isi adapteze programul in mod corespunzator. In plus, toate manifestarile culturale, artistice si sportive programate pentru aceasta zi sunt amanate.

Cand am mai avut doliu national

18 aprilie 2010 - Au fost comemorate victimele accidentului aviatic de la Smolensk, in care si-au pierdut viata 96 de persoane, printre care si presedintele Poloniei, Lech Kaczynski.

3 august 2007 - Ziua inmormantarii PF Teoctist

8 aprilie 2005 - Ziua inmormantarii papei Ioan Paul al II-lea

14 martie 2004 - in memoria cetatenilor romani, care au cazut victime ale atentatelor teroriste din Spania

in septembrie 2001 - dupa atacurile teroriste din Statele Unite.

Tragedii fara doliu national

In istoria recenta au existat tragedii in care au fost implicati romani, insa nu s-a decretat doliu national. Iata cateva dintre ele:

La 30 octombrie 2011, pe autostrada dinspre Mako catre Szeged, in Ungaria, un microbuz romanesc a fost spulberat de un tir, tot romanesc. 14 romani si-au pierdut viata.

La 14 august 2009, un microbuz care facea curse pe traseul Scanteia - Iasi a fost surprins de un tren. 11 pasageri au murit pe loc, iar alti doi si soferul - la spital.

La 24 mai 2004, un tir incarcat cu azotat de amoniu a luat foc si a explodat. 18 oameni, printre care doi jurnalisti, au murit, iar alti 13 au fost raniti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#doliu national Romania , #accident Muntenegru