Accident in Ungaria: 3 romani au murit, 18 raniti - Marturia soferului roman

Vineri, 30 August 2013, ora 18:07
24051 citiri
Accident in Ungaria: 3 romani au murit, 18 raniti - Marturia soferului roman
Foto: Nepszava

Un accident grav de circulatie petrecut vineri dimineata pe o autostrada din Ungaria s-a soldat cu 18 raniti si trei morti, cetateni romani.

Accidentul s-a produs in jurul orei 05:40, ora locala (06:40 ora Romaniei), pe autostrada M5, pe directia Budapesta si a fost provocat de un TIR inmatriculat in Bulgaria. Acesta a intrat intr-un sir de masini care circulau regulamentar pe autostrada, potrivit Ministerului roman de Externe.

Seful SMURD, Raed Arafat, insotit de o echipa de specialisti, se deplaseaza spre Budapesta cu un avion militar echipat din punct de vedere medical.

Ziare.com ti-a prezentat, in format LIVE TEXT, cele mai noi informatii in legatura cu accidentul din Ungaria:

16:25 - "Sunt socat de ceea ce s-a intamplat. Eu circulam pe M5, spre centura Budapestei, cand am vazut ca masinile din fata erau oprite, avand avariile puse. M-am oprit si eu, am pus avariile, iar in cateva secunde a aparut din spate un TIR mare de Bulgaria care a intrat in noi si ne-a aruncat de pe banda de urgenta in afara carosabilulu. A venit foarte tare.

Am avut ghinionul sa fim ultima masina, nu am constientizat ce s-a intamplat. Eu am ramas prins in centura, dar alte persoane au fost proiectate in afara microbuzului. Dupa accident au venit si alte persoane si am scos oamenii afara din masina. La spitalul la care sunt eu mai sunt si alti romani. Momentan ma simt bine, am un picior umflat si dureri la coloana", a declarat soferul microbuzului, Vasile Huruianu.

16:10 - In accident au mai fost implicate alte cinci masini si doua microbuze, in afara TIR-ului bulgaresc si microbuzului cu cetateni romani.

16:00 - Printre raniti se afla si cetateni turci, sarbi, bulgari, dar si maghiari. Sase dintre cei 18 raniti se afla in stare critica, transmite agentia AFP, citata de Business Standard.

15:35 - Avionul trimis un Ungaria este o aeronava C-27J Spartan a Fortelor Aeriene Romane. La bordul sau se afla o echipa medicala SMURD. Misiunea a fost aprobata de ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, iar echipajul este format din pilotii locotenent-comandor Cornel Mladin si locotenent-comandor Florin Ianculescu, tehnicianul de bord maistru-militar Iulian Chifan si paramedicul plutonier Dumitru Miu.

15:23 - Presedintele Traian Basescu a transmis un mesaj pentru familiile victimelor accidentului.

"Am primit cu profunda tristete vestea despre accidentul petrecut in aceasta dimineata in Ungaria in care si-au pierdut viata trei cetateni romani, iar alte 18 persoane au fost grav ranite. Doresc sa adresez sincere condoleante familiilor victimelor si sa imi exprim, totodata, intreaga compasiune si sustinere pentru familiile celor implicati in acest accident tragic", a fost mesajul presedintelui.

15:08 - Avionul militar a decolat spre Ungaria.

14:44 - Secretarul de stat Raed Arafat este la Baza 90 Otopeni de unde va decola, la ora 15:00, aeronava militara destinata ranitilor din accidentul din Ungaria.

"Orice este posibil. Nu pot face acum nicio previziune cand ne vom intoarce. Depinde ce gasim acolo. Nu am rapoartele medicale definitive. Stim ca sunt unii in stare grava. Dupa ce vedem care este situatia, o sa dam un raport mai complet despre starea pacientilor. Avionul este echipat pentru transportul a 18 persoane", a declarat Raed Arafat inainte ca avionul sa decoleze.

14:41 - "Microbuzul a plecat din Galati, joi dimineata, la ora 9.00. Cei doi soferi, unul de 29 de ani si celalalt de 45, detineau certificate profesionale de transport persoane", au transmis reprezentanti ai Ministerului Transporturilor.

14:35 - Firma de transport de care apartinea microbuzul lovit de TIR se numeste TegalTrans SRL din Galati si detine licenta de transport persoane din 2011, se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor.

Microbuzul a plecat din Galati, joi dimineata, la ora 9.00. Cei doi soferi, unul de 29 de ani si celalalt de 45, detineau certificate profesionale de transport persoane, au mai transmis reprezentanti ai Ministerului Transporturilor.

14:26 - Presedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT) a declarat ca TIR-ul avea o viteza de 70-80 de kilometri la ora si ca sunt mari sansele ca soferul sa fi adormit la volan.

"Vorbim de un tir de 42 de tone, 70-80 de kilometri la ora, nicio urma de franare. Mai mult ca sigur vorbim de un sofer care a adormit la volan", a declarat Augustin Hagiu, potrivit Mediafax.

13:37 - Purtatorul de cuvant al MAE, Brandusa Predescu, a anuntat ca bilantul oficial este de 18 raniti si 3 morti.

"Trei persoane au decedat iar alte 18 au fost ranite. Cu totii se afla in patru spitale din Ungaria. O singura persoana din cei 18 s-ar afla intr-o stare mai grava si a fost preluata de la locul accidentului de un elicopter. Printre raniti se afla si doi copii minori, dar sunt in afara oricarui pericol (...)

Dupa cum stim de la fata locului, soferul microbuzului romanesc nu se face vinovat pentru accident. (...) Familiile victimelor au fost anuntate despre aceasta situatie. Reconfirm ca accidentul a fost provocat de un TIR inmatriculat in Bulgaria. Acesta a intrat intr-un sir de masini care circulau regulamentar pe autostrada", a declarat Brandusa Predescu, purtator de cuvant al MAE.

13:30 - Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a explicat cum s-a produs accidentul si cine a fost de vina.

"Din nefericire, un tir bulgaresc a fost cel vinovat de producerea accidentului. Trei persoane au decedat si acest lucru este o tragedie. Toate verificarile au fost facute la firma de transport. Acest transport fusese anuntat. Erau toate actele in regula, toate procedurile au fost respectate. Este vorba despre o firma din Galati", a declarat ministrul Transporturilor, Ramona Manasescu.

13:26 - Administratorul firmei de transport de care apartinea microbuzul a declarat ca ambii soferi aveau toate actele si avizele in regula.

Administratorul firmei care detine microbuzul: Efectiv am avut ghinion crunt

"Efectiv am avut ghinion crunt. Azi-dimineata, la cinci kilometri de Budapesta, in conditiile unei circulatii cu viteza redusa din cauza unui blocaj in trafic, microbuzul se deplasa cu avariile aprinse cand, la un moment dat, soferul a auzit in spatele lui un zgomot foarte puternic. Am vorbit cu unul dintre soferi dimineata. Am inteles ca un tir bulgaresc a intrat in microbuz fara nici cea mai mica urma de franare. Si nu a intrat doar in microbuzul nostru", a declarat Sorin Amariei, administratorul firmei de trasport.

13:12 - "Se va decide cati (dintre raniti - n.red.) vor putea fi transportati in Romania si cati pot ramane acolo. Este vorba despre o aeronava Spartan care ne va permite, daca este nevoie, sa ducem toate persoanele ranite inapoi. Plecam cu o echipa completa de medici si asistenti.

Suntem in legatura prin consulat cu autoritatile din Ungaria. Inca asteptam detalii suplimentare medicale de la cele cinci spitale (unde sunt internati ranitii - n. red.). Vom merge pentru a face o evaluare. Avem sustinere de la premier sa ne deplasam", a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

13:05 - "Discutand cu ministrul de Externe, ministrul Apararii si secretarul de stat Raed Arafat s-a luat decizia sa se constituie un colectiv medical care sa decoleze cu o aeronava militara catre Budapesta. Membrii echipei medicale vor merge la cele cinci spitale din Budapesta unde sunt internati ranitii. Acolo se va decide daca ei pot fi transportati in tara. Daca ei vor fi transportabili vor fi adusi in tara, daca nu, vom decide ulterior ce masuri luam.

In jurul orei 13.00 - 13.30 va fi gata aeronava pentru decolare cu echipa medicala si toate dotarile. In jurul acestei ore se va putea pleca. Informatile sunt foarte putine. Din pacate, din cate am inteles, sunt, cu aproximatie, cinci sau sase persoane intr-o stare destul de grava. Mai mult nu va pot spune. Am aflat despre accident in urma cu 45 de minute", a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

12:52 - Persoanele blocate in masini pe autostrada M5 primesc din partea autoritatilor apa minerala, anunta site-ul maghiar Kisalfold. Totodata, a fost infiintat un centru de odihna pentru cei care nu isi pot continua calatoria. Momentan insa, nicio persoana nu a apelat la acest centru.

12:50 - Si site-ul hgv.hu anunta ca in urma accidentului 30 de persoane au fost ranite, 17 dintre ele grav. Celelalte 13 persoane, spune site-ul maghiar, printre care se afla si patru copii, au suferit rani minore. Ranitii au fost transportati la Spitalul Metropolitan Merenyi Gustav, Institutul National de Traumatologie (NITO), Ungaria Army Medical Center si la spitalul Cegled.

12:45 - Publicatia maghiara Nepszava anunta ca in accidentul care a avut loc vineri dimineata au fost raniti 33 de romani si trei au murit.

12:42 - "Am fost anuntat de accident. Domnul secretar de stat Raed Arafat, insotit de o echipa de specialisti, va pleca in jumatate de ora spre Budapesta cu un avion militar echipat din punct de vedere medical. Suntem in permanenta la curent cu ultimele informatii. Pe masura ce avem informatii suplimentare vom comunica situatia reala si vom lua toate masurile ca sa ajutam victimele", a declarat premierul Victor Ponta.

12:38 - Microbuzul romanesc implicat in accident se deplasa de la Galati la Milano si transporta 19 pasageri si doi soferi, toti cetateni romani, anunta un comunicat al MAE.

12:30 - Ranitii ar fi internati in patru spitale unguresti, sustin unele surse.

12:24 - 17 ambulante si doua elicoptere au intervenit la locul accidentului pentru a transporta ranitii la spital.

12:18 - Din primele informatii obtinute de misiunea diplomatica romana, este vorba de 3 persoane decedate si 18 persoane ranite. Se pare ca atat persoanele decedate, cat si cele ranite sunt cetateni romani.

12:12 - Ambasada Romaniei a intreprins de indata demersuri pe langa autoritatile statului de resedinta pentru a obtine informatii cu privire la acest eveniment. Consulul Romaniei la Budapesta si atasatul de interne la locul accidentului beneficiaza de sprijinul autoritatilor ungare.

Misiunea diplomatica a Romaniei la Budapesta este in legatura permanenta cu autoritatile din tara de resedinta referitoare la acest accident.

12:08 - Ambasada Romaniei la Budapesta a anuntat ca este pregatita sa acorde asistenta si protectie consulara in limita competentelor legale.

11:59 - Circulatia pe autostrada M5 este paralizata si politistii redirectioneaza traficul pe alte artere.

11:50 - Ministerul roman al Afacerilor Externe a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca un accident in care au fost implicati romani s-a produs in Ungaria. Accidentul a fost soldat cu 18 raniti si 3 morti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#romani raniti accident Ungaria, #romani accident Ungaria , #accident Ungaria