Calatorii raniti in accidente feroviare, despagubiri de maximum 190.000 de euro

Miercuri, 27 Mai 2015, ora 20:02
2717 citiri
Calatorii raniti in accidente feroviare, despagubiri de maximum 190.000 de euro

Deputatii au aprobat miercuri un act normativ care prevede modificarea Regulamentului privind transportul pe caile ferate din Romania, astfel incat in caz de vatamare corporala calatorii sa primeasca o despagubire de maximum 190.000 de euro echivalent in lei.

Plenul Camerei Deputatilor a probat proiectul de lege cu 284 de voturi pentru si o abtinere.

Totalul "daunelor - interese" fixate pana acum pentru fiecare calator ajungea la o limita maxima in lei a echivalentului de 75.000 euro, potrivit legislatiei.

In dezbaterile din plenul Camerei Deputatilor, social-democratul Lucian Sova a explicat ca se creeaza posibilitatea ca operatorii de transport feroviar de pasageri sa incheie clauze de asigurare la sume mai mari in eventualitatea unor accidente. "Ar trebui ca limita daunelor datorate pasagerilor vatamati in activitatile de transport sa fie asemanatoare cu cea din transporturile rutiere unde sumele sunt considerabil mai mari. Grupul PSD va sustine aceasta initiativa", a spus Lucian Sova.

La randul sau, Simedru Dan Coriolan (PNL) a punctat ca actul normativ realizeaza o corelare a legislatiei nationale cu normele europene in ceea ce priveste cuantumul despagubirilor datorate de catre operatorul de transport feroviar calatorilor in caz de vatamare corporala. El a sustinut ca Grupul parlamentar PNL va vota proiectul de lege.

Deputatul liberal Mircea Toader a atras atentia ca nu cumva prin aceasta masura sa se scumpeasca biletul de tren. "Aceasta obligativitate a operatorului de transport feroviar de a acorda aceste daune - interese la acest nivel presupune o legatura cu societatile de asigurare si nu as vrea sa se intoarca pe un bilet mai scump. (...) Sa nu cumva sa ne trezim ca marim si mai mult biletul de calatorie CFR", a precizat Toader.

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 26/2014 privind modificarea alin. (3) al art. 26 din Regulamentul privind transportul pe caile ferate din Romania, aprobat prin Ordonanta Guvernului nr. 7/2005, a fost adoptat de Senat.

Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#despagubiri accidente CFR, #despagubiri accidente feroviare, #lege despagubiri accidente feroviare, #despagubiri calatori raniti tren , #accident