Aberatia zilei: Romania, noul "triunghi al Bermudelor"

Marti, 11 August 2015, ora 14:29
16317 citiri
Aberatia zilei: Romania, noul "triunghi al Bermudelor"
Foto: Digi 24 TV

Pilotul Mircea Craciun a fost dat disparut impreuna cu planorul sau de aproape 120 de ore, iar autoritatile romane sunt incapabile sa il gaseasca, in ciuda heirupismului general dirijat de Raed Arafat. Cazul este similar cu cele din muntii Apuseni si de pe lacul Siutghiol, asa ca nu putem sa nu ne intrebam cati oameni trebuie sa mai moara cu zile pentru a intelege ca Romania e guvernata de haos.

Imaginile filmate de televiziunile de stiri sunt edificatoare. "Desfasurati-va in linie, pastrati distanta de maximum 50 de metri intre voi", le-a ordonat un sef pompierilor si jandarmilor scosi la cautat planorul, in conditiile in care secretarul de stat Raed Arafat a declarat ca "este padure, poti sa treci si la 10 metri si sa nu il vezi". Un jandarm scormoneste cu batul in pamant, de parca ar cauta-o pe Elodia, nu un ditamai planorul.

9 judete din inima Romaniei sunt cercetate incepand de joi, de-a lungul si de-a latul. Peste 1.350 de persoane - jandarmi, salvamontisti, politisti, voluntari etc - sute de vehicule plus cateva aparate de zbor, chiar si drone sunt puse la dispozitie pentru cautarea unui om si a unui planor, iar rezultatul este egal cu zero.

Esec total, dar secretarul de stat Raed Arafat si ceilalti reprezentanti ai autoritatilor raporteaza cu mandrie tot felul de cifre si kilometri "periati" in sus si in jos, amintind de planurile cincinale raportate pe vremea lui Ceausescu.

Planor disparut in Brasov Arafat: Cea mai mare operatiune de cautare si salvare de pana acum (Video)

Marti, Raed Arafat le-a spus jurnalistilor ca operatiunea de cautare-salvare continua in anumite zone din judetul Prahova, dar si in judetul Brasov.

"In zona Postavarul e o echipa de specialisti de la jandarmeria mondana si ISU. E o zona extrem de dificila, e nevoie de oameni specializati (...) Avem doua elicoptere Puma, 3 avioane de la Aeroclub puse la dispozitie (...) Este o zona extrem de dificila, e greu sa o verifici metru cu metru, e necesar sa ai echipe bine pregatite si in stare fizica buna (...)

Acest obiect poate sa fie ascuns de ochii oricui, si ai celor din elicopter si avion. Avem poze venite din drone, sunt oameni care stau pe calculator sa vada fiecare poza, daca ceva atrage atentia, se trimite acolo elicopter sa verifice", a explicat secretarul de stat din Ministerul de Interne.

Planor disparut in Brasov: Pilotul disparut a fost cautat cu o drona speciala

In plus, Raed Arafat a afirmat ca anumite zone sunt "periate" de mai multe ori, iar apelurile primite la centrul de comanda sunt si ele analizate. Mult efort, cheltuieli imense (achitate de stat, fireste), dar Mircea Craciun este in continuare dat disparut impreuna cu planorul lui.

Planor disparut fara urma: Costurile unei cautari de acest gen se ridica la sute de mii de euro. Cine plateste

Sa ne intelegem - nu este vorba despre avionul companiei Malaysia Airlines, disparut in apele Oceanului Indian, iar de la prabusirea avionului pilotat de Antoine de Saint-Exupery, in iulie 1944, conditiile de zbor si de cautare a epavelor s-au imbunatatit enorm.

Teoretic. Si in alte state. Romania, insa, ramane tara lui "las-o, ma, ca merge s-asa", lucru ilustrat perfect in cazul de fata.

Un pilot uitat in aer

Conform unor surse citate de mass-media, pilotul Mircea Craciun nu a semnat planul de zbor si nici nu a inregistrat zborul la clubul aeronautic local, motiv pentru care salvatorii nu stiu pe ce ruta a circulat planorul.

"Haos total, asta rezuma activitatea Aeroclubului de la Sanpetru (...) Cand nu exista o organizare si haosul domneste intr-o unitate de aviatie, astea sunt consecintele. Nu poti intr-o unitate a Aeroclubului Roman si sa te comporti ca si cand te duci, iti iei bicicleta si incepi sa faci un raid prin paduri. Totul e reglementat, totul e legiferat! Aeroclubul Roman functioneaza strict dupa regulile aeronautice, dupa codul aerian roman si o gramada de regulamente si instructiuni de organizare si desfasurare a zborului", a declarat B1 TV Nicolae Preda - fost director al Aeroclubului Roman.

In plus, acesta a comentat informatia conform careia Mircea Craciun ar fi pornit intr-un zbor de verificare a planorului.

"Cand se procedeaza la un zbor tehnic, nu se duce planorul in munti! Se duce la verticala aerodromului, in zona de centru, pe o raza de 2 km, la 1.200 -1.400 m, si acolo pilotul isi testeaza aparatul.

E absolut normal ca pilotul sa efectueze zborul tehnic la verticala dupa reasamblare. Daca apare o defectiune tehnica, aterizezi imediat daca iti permite situatia, daca nu, parasesti avionul sau aeroplanul cu parasuta. Daca ramai fara baterie sau transponderul nu functioneaza, vii imediat la aterizare (...)

Este un cumul de abateri de la legislatia aeronautica romaneasca fara precedent in aviatia civila. Niciodata nu s-a mai intamplat sa fie uitat un pilot in aer. Ei au inchis hangarele, au plecat acasa si, seara, fiul domnului Mircea Craciun suna: Unde-i tata?", a mai declarat acesta.

Conform informatiilor aparute in presa, pilotul Mircea Craciun nu avea plan de zbor si transponder.

"Este una dintre marile abateri (...) Sper ca Ministerul Transportului a ridicat totul, si inregistrarile si cronometrajele (...) El a zburat cu planorul si a fost remorcat de un avion pilotat de comandatul aeroclubului, Cojocaru Stelian. El e direct responsabil de tot ce s-a intamplat acolo", a mai comentat Nicolae Preda, precizand ca, potrivit regulamentelor, "orice sportiv, indiferent de calificarea pe care o are, este atribuit la un instructor de zbor".

In plus, "se face o pregatire a zborului, la care participa instructorul si comandantul aerodromului; se stabileste ce executa, iar indiferent care e ruta, disceperatul anunta organul de trafic: 'Avem planor in zona X' sau daca nu, au trasee deja aprobate si spune 'Ma duc pe traseul nr. 2, de exemplu'."

"Acum, nu se stie absolut nimic. Ce se cauta acum e acul in carul cu fan! El poate fi cazut la 300-500 m - 1 km de aeroclub si parerea mea e ca il vor gasi numai accidental", a conchis Nicolae Preda.

Marti dupa amiaza, in urma unui apel primit la 112, a fost ridicat de la sol un elicopter al Ministerului de Interne care a pornit din nou in cautarea planorului. Zonele cercetate in ultimele sase zile sunt din judetele Brasov, Dambovita, Arges, Covasna, Harghita, Bacau, Vrancea, Prahova si Sibiu.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#planor disparut, #Mircea Craciun planor disparut , #accident