De ce nu s-a gasit planorul prabusit in 3 luni si jumatate

Sambata, 21 Noiembrie 2015, ora 16:35
8929 citiri
De ce nu s-a gasit planorul prabusit in 3 luni si jumatate

Masivul Postavarul, unde sambata a fost gasita epava planorului disparut in 6 august, a fost inclus de mai multe ori, in cursul verii, in arealul de cautare, intr-o zona care a depasit o mie de hectare, insa aparatul de zbor nu a putut fi identificat atunci din cauza desimii padurii.

Potrivit unui comunicat de presa al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, zona respectiva a fost verificata atat cu forte la sol, inclusiv cu alpinisti, in zonele abrupte, cat si cu elicoptere si drone, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"In cursul verii, Masivul Postavarul, o zona de peste o mie de hectare, a fost inclusa in aerealul de cautare de mai multe ori, cu personal de la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, de la Jandarmeria Montana, inclusiv cu alpinisti in zonele abrupte, precum si cu alte forte venite in sprijin.

Planorul disparut in munti in luna august a fost gasit in padure - pilotul, prins inauntru

De asemenea, zona a fost verificata si din aer atat cu elicoptere, cat si cu drone, dar, cu toate eforturile depuse, aparatul de zbor nu a putut fi identificat din cauza padurii foarte dese.

Misiunea de identificare a aeronavei a ramas permanenta pentru personalul din zona, care au efectuat verificari, de mai multe ori, pe baza indiciilor furnizate de la persoanele care au frecventat zona ca turisti. Acum, o astfel de sesizare s-a confirmat", se arata in comunicatul citat.

Costurile unei cautari de acest gen se ridica la sute de mii de euro. Cine plateste

Conform IGSU, sambata dupa-amiaza, echipajele de cautare formate din pompieri, salvamontisti, jandarmi montani, vanatori de munte si politisti au ajuns in zona indicata, din Muntii Postavaru, iar din primele verificari seria aparatului de zbor identificat (5855) corespunde cu cea a planorului dat disparut la inceputul lunii august.

"Totodata, fortele de la fata locului au descoperit ramasite umane la bordul aparatului de zbor. A fost asigurata perimetrarea zonei, cazul fiind preluat de catre organele abilitate, care vor cerceta cauzele si imprejurarile producerii evenimentului", se mai precizeaza in comunicatul citat.

Echipele de interventie au gasit epava planorului pilotat de Mircea Craciun si disparut in 6 august, in zona Muchia Cheii, din Masivul Postavarul.

Echipajele s-au deplasat in zona respectiva dupa ce un turist a anuntat la 112 ca a vazut bucati dintr-un planor, gasind in interiorul epavei cadavrul in stare avansata de descompunere al pilotului Mircea Craciun.

Prima echipa care a sosit la locul indicat a izolat zona si in prezent este asteptata sosirea procurorului de caz, dar si a unor reprezentanti ai Politiei Criminalistice.

Planor disparut in Brasov - Arafat: Cea mai mare operatiune de cautare si salvare de pana acum (Video)

Planorul pilotat de Mircea Craciun a disparut in 6 august, fiind cautat saptamani in sir in mai multe zone din tara, insa fara niciun rezultat.

Aparatul de zbor a fost inchiriat de la o firma din strainatate de catre pilotul Mircea Craciun, care il testa pentru prima data dupa asamblare.

In 6 august, membri ai Aeroclubului Brasov l-au ajutat pe pilot sa se inalte si sa decoleze din Masivul Postavarul, in conditiile in care Mircea Craciun se pregatea pentru a atinge un record mondial de 1.000 de kilometri in zbor liber.

Comandantul Aeroclubului Brasov, Stelian Cojocaru, declara, la scurt timp dupa disparitia planorului, ca atunci cand a fost tractat de pe Aerodromul Ghimbav pilotul Mircea Craciun a spus ca intentioneaza sa zboare aproximativ doua-trei ore, fiind vorba despre un zbor de "verificare dupa asamblare".

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#planor prabusit Postavaru, #planor prabusit Brasov , #accident