Planor disparut in Brasov Arafat: Cea mai mare operatiune de cautare si salvare de pana acum (Video)

Luni, 10 August 2015, ora 10:55
4262 citiri
Planor disparut in Brasov Arafat: Cea mai mare operatiune de cautare si salvare de pana acum (Video)
Foto: B1TV

Operatiunea de cautare si salvare a pilotului de planor Mircea Craciun, dat disparut in urma cu cinci zile, continua si luni, fiind mobilizate 1.350 de persoane coordonate de centrul de comanda condus de Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul de Interne.

Conform unui comunicat de presa al Ministerului de Interne, la operatiunea de cautare sunt folosite 218 mijloace de actiune - vehicule, senilate si autospeciale de teren, precum si 11 aeronave, dintre care 7 elicoptere ale MAI si MApN si 4 avioane ale Aeroclubului Romaniei.

"Totodata, astazi vor fi ridicate si doua drone pentru cautarile in zonele foarte greu accesibile", se mai arata in comunicatul citat.

Raed Arafat a declarat luni dimineata ca au fost analizate si verificate toate informatiile primite pana in prezent, dar cele referitoare la gasirea epavei planorului nu se confirma.

Secretarul de stat a precizat ca unii turisti au spus ca au zarit cu binoclul urme ale epavei, dar fortele terestre care s-au dus la fata locului nu au gasit ceea ce cautau.

Pilot de planor disparut in Brasov: Cautat cu avione, elicoptere si salvamontisti

Aria de cautare a fost extinsa la zone din judetele Brasov, Arges, Prahova, Dambovita, Sibiu, Covasna, Harghita si Bacau, deocamdata refuzandu-se varianta de a-l declara decedat pe pilot.

"Aviatia continua pana seara sa activeze in anumite zone care ni s-au dat in judetele Prahova si Arges (...) Sunt zone mici, dar unde nu s-a putut ajunge terestru, cum ar fi trei zone in Arges", a declarat Raed Arafat, precizand ca unele locuri au fost "periate" chiar de doua ori.

Secretarul de stat a mai declarat ca aceasta este "cea mai mare operatiune de cautare-salvare" organizata pana acum, la ea participand peste 1.300 de persoane, printre care salvamontisti, pompieri, politisti, jandarmi, persoane de la ocoalele silvice si voluntari.

"Daca nu gasim nimic, mai facem o analiza sa vedem care sunt zonele ramase terestru. Verificarea terestra poate sa continue si maine", a punctat Arafat.

Acesta a mai dezvaluit ca printre numeroasele informatii primite de la diverse persoane a fost si un anunt "fals intentionat" la 112, conform caruia epava ar fi fost gasita in zona Predealului. Ulterior, persoana a negat ca ar fi sunat la telefon, chiar daca numarul era inregistrat.

"E cartela prepay nu stim cine a sunat, dar ne-a consumat resurse, oameni", a subliniat Arafat.

Secretarul de stat a mai precizat ca planorul putea sa ajuga la o distanta de cateva sute de km de punctul unde a fost dat disparut. "Cautam in zona in care obisnuia sa zboare, dar el poate fi si la distanta de cateva sute de km", a mai declarat Raed Arafat, precizand ca sunt analizate toate informatiile primite, pe toate canalele.

"Ieri, de exemplu, au ajuns pe Facebook fotografii la Departamentul de Urgenta care aratau un planor. Omul era foarte bine intentionat, dar dupa verificare pozelor s-a dovedit ca era o alta aeronava care zbura, s-a identificat si numarul", a punctat acesta.

Planor disparut in Brasov: Fotografia unei turiste ar putea ajuta la gasirea pilotului (Foto)

Raed Arafat a respins ideea abandonarii operatiunii de cautare. "Nu anulam sansele inca, mai cautam un numar de zile pana ce hotaram ca am cautat toate zonele si incepem sa restrangem. Nimeni nu poate sa spuna ca sansa e zero, ramane de 1-2-3 %", a raspuns Arafat, intrebat de jurnalisti cand se incheie operatiunea.

In plus, acesta a precizat ca o echipa de la Ghimbav s-a intalnit si cu fiul pilotului, duminica, iar informatiile obtinute de la el "au fost valorificate".

Planor disparut in Brasov: Pilotul Mircea Craciun se pregatea de un record mondial

Pilotul Mircea Craciun, in varsta de 56 de ani, a fost dat disparut, joi, in judetul Brasov. Acesta decolase cu un planor la ora 12:00. In jurul pranzului aeroplanul fara motor a disparut de pe radar, iar barbatul nu a mai raspuns la telefon.

Pe de alta parte, Ministerul Transporturilor investigheaza de ce disparitia pilotului a fost anuntata cu intarziere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#accident planor Brasov, #Mircea Craciun planor disparut , #accident