De-abia instalati sau reinstalati in functii, ministrii Cabinetului Tudose, in frunte cu premierul, s-au napustit pe ecranele televizoarelor pentru a da tot soiul de detalii despre teribilul accident din Arges. Adica pentru a face munca unor purtatori de cuvant ai ISU.
Au aratat, care va sa zica, poporului ca sunt la datorie din prima clipa a mandatului, ca doar, vorba premierului, ficatul duce, ca n-au liniste de grija poporului si ca empatizeaza cu orice suferinta.
E drept ca din entuziasmul acesta au iesit si cacofonii.
Spre exemplu, dna ministru Dan a aruncat un bolovan in curtea Apararii spunand ca accidentul a fost provocat de cedarea franelor camionului. Cam oparit, dl Tutuianu a tot tinut sa precizeze ca asa zice doar soferul si ancheta va fi lunga.
Dupa ce premierul s-a plans ca nu avem elicopter de interventii pe timp de noapte, ceea ce l-a vexat profund pe Raed Arafat, ideea fiind combatuta cu severitate de apropiatii acestuia, chestiunea a ramas cumva in coada de peste.
Exercitiul de populism a fost desavarsit desigur de enuntarea tuturor masurilor de sprijn de care se vor bucura familiile militarilor decedati, de parca altcineva in afara de ele ar avea vreun interes sa le afle.
A lipsit doar talentatul domn Cuc pentru a explica de ce din DN73 Pitesti-Campulung-Brasov este reabilitata mai putin de o treime (27%) la 6 ani de la semnarea contractului si 3 ani dupa inceperea lucrarilor. Acolo unde au murit militarii, reparatiile nici macar nu au inceput.
Macar de ar ramane stimatii ministri la fel de dedicati corectarii cauzelor profunde ale tragediei din Arges. Pentru ca, indiferent daca ipoteza franelor se va confirma sau nu, insusi noul ministru a recunoscut ca din punct de vedere tehnic armata romana sufera.
Degeaba cumperi tehnica de varf, a carei necesitate sunt foarte departe de a o contesta, daca la baza vechiturile ajung sa iti decimeze oamenii mai eficient decat orice armament inamic.
Dar sperantele mele sunt foarte slabe. Am avut tragedia din Apuseni, cand am constatat ca nu exista protocoale, ca autoritatile se calca pe picioare, ca nu se fac exercitii pentru situatii de urgenta. Ca sa le rezolve pe toate Raed Arafat a fost mutat de la Ministerul Sanatatii la Interne.
Dupa cateva luni, interventia de la Siutghiol arata aceeasi brambureala. La fel, cautarea trista a planorului gasit intamplator apoi de turisti.
A venit, apoi, nenorocirea de la Colectiv, care ne-a aratat probleme de magnitudine si mai mare, inclusiv in sistemul de autorizare PSI. A inceput o furtuna care a durat cateva luni, dupa care totul a revenit la situatia dinainte. Termenul pentru conformarea la normele antiincendiu a tot fost prorogat, a urmat Bamboo, am avut incendiul de la depozitul de mobila unde fusesera constatate nereguli serioase.
Ce sa mai zicem despre cladirile cu bulina rosie din Bucuresti despre care se vorbeste dupa fiecare seism mai taricel sau la fiecare comemorare a marelui cutremur din '77, dar de care nu se atinge nimeni de ani de zile.
Asadar, sa vedem daca macar de aceasta data dupa primul elan de comunicare - in care am avut oribila senzatie ca niste ministri intrati in mandat cu un mare deficit de imagine incearca sa se relanseze pe o tema emotionala profitand cinic de o tragedie - chiar se vor lua niste masuri reale de reparare a problemelor constatate sau o vom lua de la capat?
Si inca ceva. Va mai aduceti aminte ce spunea piata dupa Colectiv? Coruptia ucide. Acum, cu ajutorul CCR, anticoruptia este cea ucisa, bucata cu bucata.
Si in timp ce infractiunea de abuz in serviciu este macelarita, ar trebui sa ne gandim ca in spatele fiecarei asemenea tragedii sta, in general, un abuz in serviciu sau un act de coruptie.
Daca lupta cu aceasta cauza nu va continua, orice investitii ai face, oricate declaratii empatice ai face, pana la urma, tot la numaratul mortilor vei ajunge.
Guvernul Romaniei se afla in... Vezi tot