Din vina cui a murit politistul care a cazut in groapa? "Adevarul va iesi la iveala mai devreme sau mai tarziu" Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 22 Octombrie 2015, ora 15:41
11573 citiri
Din vina cui a murit politistul care a cazut in groapa? "Adevarul va iesi la iveala mai devreme sau mai tarziu" Interviu
Foto: Realitatea TV

Vinovati pentru accidentul in care a murit, marti seara, politistul Bogdan Gigina sunt cei care nu au semnalizat corespunzator si nu au acoperit cu un planseu groapa, sustine liderul Federatiei Nationale a Sindicatelor din Politie "Sed Lex", Florin Vilnei.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Florin Vilnei sustine ca ministrul de Interne are dreptul legal sa beneficieze de coloana oficiala in aceleasi conditii ca presedintele Romaniei, premier, presedintii celor doua Camere, dar nu a putut preciza actul normativ care ii da acest drept: "Nu ma intrebati de actul normativ. (...) intra si ministrul de Interne, care e si vicepremier, raspunde si de securitate nationala, cu atat mai mult in contextul in care se intampla ce se intampla are dreptul la lucrurile acestea".

Florin Vilnei contrazice martorii oculari citati de presa care sustin ca dupa accident coloana oficiala nu s-a oprit si sustine ca ministrul de Interne s-a implicat personal in operatiunea de salvare a politistului: "A intreprins masurile necesare pentru primul ajutor."

"Eu apar institutia pe care o reprezint, apar dreptatea, onoarea si adevarul", afirma liderul sindicatului politistilor.

Ce s-a intamplat, de fapt, marti seara pe Stirbei Voda?

E vorba de un coleg care a fost implicat intr-un accident de circulatie. El se afla in exercitarea atributiilor de serviciu, exact cum spune legea, adica specifice Politiei Rutiere, conform reglementarilor in domeniu, era angrenat in fluidizarea traficului rutier in municipiul Bucuresti.

Se incearca sa se dea alta conotatie in conditiile in care a existat si un comunicat oficial privind cele intamplate.

Spuneti ca dl Gigina era in misiune de fluidizare a traficului. Dar comunicatul oficial la care va referiti precizeaza ca politistul asigura "deplasarea in siguranta, a unei coloane oficiale, precum si a celorlalti participanti la trafic."

Da, a fost in coloana oficiala a dlui vicepremier, pe un traseu stabilit. Cand beneficiezi de astfel de lucruri, stabilirea traseului se face inainte. A fost un traseu stabilit, din pacate s-a ajuns la evenimentul acesta si au inceput speculatiile. Nimeni nu-si asuma alte informatii in afara comunicatului care reflecta realitatea de la momentul respectiv.

Potrivit comunicatului, dl Oprea venea de la "o activitate in cadrul unei institutii din domeniul securitatii si ordinii publice", de la Baneasa. Punctul final indicat al traseului este Stirbei Voda, fara precizarea institutiei exacte unde urma sa ajunga. Nu este explicata urgenta deplasarii, ceruta de legislatia rutiera pentru ca un ministru sa beneficieze de coloana oficiala. Deci era legala constituirea coloanei oficiale?

S-a trimis comunicat de presa, lamuritor pentru toata lumea, privind cele intamplate si privind traseul. Activitatile sunt stabilite cu o zi inainte si traseele sunt stabilite la momentul respectiv. Marea problema e alta si vinovatii trebuie gasiti.

E inacceptabil ca in Romania sa lasi o groapa in mijlocul drumului, pe un bulevard principal, si nimeni nu raspunde pentru chestia asta.

Groapa trebuia acoperita cu un planseu. Trebuia presemnalizat, trebuia inconjurata zona. O lucrare de anvergura in cat timp trebuia facuta, intr-o zi, o saptamana? Trebuie sa avem niste reguli. Nu facem groapa ca vor cei de la gaze sau de la ENEL o saptamana.

Nu trebuie sa ne legam de faptul ca un coleg, care si-a facut datoria, a fost implicat. Avea dreptul, n-avea dreptul? Cine trecea, cine nu trecea pe acolo? Nu e vorba doar de politistul nostru, putea sa cada orice om.

Dar Politia aplica sanctiuni pentru asemenea situatii, ca gropi sunt o multime in Bucuresti, la fel de prost semnalizate. V-ati dus peste cei care le-au facut si le tin deschise in felul acesta? Ca dvs. faceti ordine, nu?

Sunt zeci de amenzi aplicate de cei de la Brigada Rutiera, cei de la sistematizare. Dar atatea lucrari sunt peste tot... Si nu numai in Bucuresti. Avem cazuri in tara cand au cazut in gropi camioane, masini. Se produc o multime de accidente din cauza asta.

Noi comentam efectul, dar trebuie sa mergem la cauze. Daca oamenii isi faceau treaba, groapa era semnalizata corespunzator sau acoperita, se mai intamplau astfel de situatii?

Plecand de la acest eveniment tragic putem sa constietizam ce inseamna lucrare publica intr-un spatiu deschis destinat traficului rutier. Daca merg pe strada sunt pus in pericol pentru ca niste inconstienti nu si-au facut datoria.

Nimeni nu-l acuza pe colegul dvs. decedat. A executat o misiune. Eu va intreb altceva. In conformitate cu legea, dl Oprea avea dreptul la coloana oficiala, la antemergator?

Cred ca acum un an si jumatate aveau voie la antemergator, coloana oficiala 5 persoane: presedintele, premierul, presedintii celor doua Camere si ministrul de Interne. La momentul de fata, actul normativ a fost marit si a fost largita aceasta posibilitate sa poata folosi si alti demnitari.

Eu am gasit doar Codul Rutier si Regulamentul pentru aplicarea OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice care in art 223 spune asa: "Se insotesc cu echipaje ale Politiei Rutiere demnitari romani sau oficialitati straine cu functii similare acestora, dupa cum urmeaza: a) presedintele Romaniei; b)presedintele Senatului; c)presedintele Camerei Deputatilor; d)primul-ministru al Guvernului.

In situatii deosebite, care impun deplasarea in regim de urgenta, pot beneficia de insotirea cu echipaje ale politiei rutiere si ministrii din Guvernul Romaniei sau omologi din strainatate aflati in vizita oficiala in Romania, precum si sefii misiunilor diplomatice acreditati in Romania, cu ocazia depunerii scrisorilor de acreditare". Va rog sa-mi spuneti ce act normativ a modificat aceste reglementari si l-a inclus pe ministrul de Interne in categoria celor care beneficiaza de coloana si in afara situatiilor de urgenta.

Sunt anumite situatii care justifica urgenta.

Acuma nu ma intrebati de actul normativ. Eu va spun asa: la cei cinci de care am vorbit eu, in care intra si ministrul de Interne, care e si vicepremier, raspunde si de securitate nationala - cu atat mai mult in contextul in care se intampla ce se intampla are dreptul la lucrurile acestea - se justifica urgenta prin actiunile, misiunile si activitatile zilnice pe care le desfasoara.

Nu ma intrebati pe mine ce activitati sunt. Are dreptul conform legii la aceasta coloana oficiala. Mai mult, coloana s-a oprit la fata locului si a intreprins toate masurile legale.

Mai sunt ministri care beneficiaza de coloana oficiala?

Sunt cele cinci persoane si, din ce stiu eu, s-a largit sfera si la alti ministri. Cel mai important e ca acea coloana in care, intr-adevar, se afla dl vicepremier s-a oprit si chiar dl vicepremier s-a implicat personal in tot ce inseamna demersuri pentru colegul nostru. Inclusiv a sunat la SMURD.

Sunt martori oculari citati de jurnalisti care spun ca, dimpotriva, nu s-a oprit coloana.

Nu stiu. Eu imi asum ce spun. Daca stau eu sa citesc toata presa, sunt prins si in alte activitati. Cel mai important e asa: s-a intervenit, coloana oficiala s-a oprit la fata locului si a intreprins toate demersurile necesare. Vicepremierul l-a contactat personal pe dl Raed Arafat. A intreprins masurile necesare pentru primul ajutor. Avea dreptul la coloana oficala, cadrul legal ii permite.

Dar nu mi-ati spus actul normativ care ii permite ministrului de Interne sa aiba coloana oficiala in afara situatiilor de urgenta

Este o hotarare de guvern, doamna scumpa!

Care?

Nu stiu exact sa va spun. Dar nu pot sa reglementez o coloana oficiala prin ordin intern. Ca nu am cum. E o hotarare de guvern care reglementeaza lucrul acesta.

Dar daca e asa de clar totul, cum se face ca aproape 48 de ore versiunea oficiala a fost ca dl Gigina fluidiza traficul?

Nu stiu. Intrebati-i pe cei care au dat comunicatul.

Va intreb daca nu va pune ceva pe ganduri pentru ca dvs aparati drepturile politistilor, suneti lider al sindicatului politistilor.

Eu apar institutia pe care o reprezint, apar dreptatea, onoarea si adevarul. Acesta e adevarul. Daca am dat comunicatul de presa si l-am citit, inseamna ca mi l-am insusit. Adevarul, mai devreme sau mai tarziu, va iesi la iveala, dar eu cred ca acesta e adevarul. Niciodata nu ne-am permis sa inducem in eroare.

E ca si cum ma intrebati pe mine acum unde a fost ministrul? La SRI, la nu stiu ce? Sunt niste activitati pe care nu le cunoaste multa lume, asta e specificul muncii. De ce au dat aia comunicat, si l-au insusit sau nu? N-am de unde sa stiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#politist accident mort groapa, #politist mort coloana Oprea , #accident