Elicopter prabusit in Sibiu: 8 morti, epava - un morman de fiare si cenusa

Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 17:51
34447 citiri
Elicopter prabusit in Sibiu: 8 morti, epava - un morman de fiare si cenusa
Foto: Arhiva Ziare.com

Un elicopter in care se aflau 10 militari s-a prabusit, vineri dimineata, in judetul Sibiu, intr-o zona impadurita din localitatea Malancrav.

Opt militari, din cei 10 care se aflau la bord, au murit, potrivit ministrului Apararii, Mircea Dusa.

Primul care a ajuns la locul accidentului a fost un cioban din localitatea Stejaris, care a vorbit cu unul dintre militarii raniti. "Ce am vazut aici nu mai vreau sa vad niciodata in viata mea si nici nu cred ca voi uita vreodata", a declarat ciobanul.

Presedintele ales Klaus Iohannis, presedintele in functie Traian Basescu, dar si insarcinatul cu afaceri al Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Dean Thompson, au transmis condoleante pentru familiile victimelor care si-au pierdut viata in accidentul aviatic.

Acesta este al patrulea accident de elicopter in care Fortele Aeriene Romane isi pierd o aeronava Puma IAR-330 SOCAT, din totalul de 25.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT cele mai noi informatii despre accidentul aviatic:

17:50 - Militarii raniti in accidentul aviatic au fost adusi in Bucuresti. Cei doi urmeaza sa fie transportati la Spitalul de Arsi.

17:24 - Insarcinatul cu afaceri al Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Dean Thompson, a transmis condoleante familiilor celor care si-au pierdut vineri viata in accidentul de elicopter de langa Sibiu.

17:10 - Ministerul Apararii a anuntat, vineri dupa-amiaza, identitatea victimelor accidentului aviatic produs in judetul Sibiu, fiind vorba despre militari cu varste intre 25 si 47 de ani.

Cei doi militari raniti sunt capitan-comandorul Corneliu-Gabriel Titiana, in varsta de 47 de ani, si maistrul militar cls. I Valentin Bora, in varsta de 41 de ani.

17:15 - Toate unitatile militare din tara si cele dislocate in afara teritoriului national vor organiza, luni, ceremonii militare si religioase de comemorare a celor opt militari care si-au pierdut viata in accidentul aviatic de vineri, informeaza MApn, intr-un comunicat.

16:17 - Cel putin o suta de reprezentanti ai autoritatilor se afla in zona accidentului aviatic, langa epava elicopterului - un morman de fiare si cenusa, potrivit Mediafax.

16:10 - Si presedintele ales Klaus Iohannis a transmis un mesaj pentru familiile victimelor.

"Am primit cu mare tristete vestea prabusirii unui elicopter militar IAR-330 PUMA, in urma careia opt militari si-au pierdut viata si alti doi au fost raniti. In aceste momente de durere, imi exprim intreaga compasiune si solidaritate fata de familiile militarilor decedati si le adresez sincere condoleante. Ma rog pentru grabnica insanatosire a supravietuitorilor si va chem sa le fim alaturi prin rugaciunile si gandurile noastre", a scris pe Facebook Klaus Iohannis.

16:00 - Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a declarat ca a dat dispozitie ca o aeronava Spartan sa ii transporte pe cei doi militari la Spitalul de Arsi din Bucuresti, dat fiind faptul ca acestia au suferit arsuri pe circa 40% din corp.

"Militarii sunt de la Baza din Campia Turzii (...) Sunt echipe de militari si psihologi de la Baza din Campia Turzii care s-au deplasat la familiile victimelor. Datele cu privire la militari vor fi comunicate printr-un comunicat de presa al MApN (...) Avionul Spartan deja a aterizat, sunt pregatiti cei doi raniti sa fie trimisi la Bucuresti, la spitalul de Arsi", a spus Mircea Dusa.

15:40 - Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat ca, din primele informatii, toti militarii care se aflau in elicopterul care s-a prabusit erau de la unitatea din Campia Turzii.

15:05 - Ambii raniti au fost preluati de un elicopter SMURD. Una dintre victime va fi adusa la Bucuresti.

14:40 - Pacientul care a fost adus cu elicopterul SMURD la spitalul din Targu Mures are 35-40 de ani. "E stabil hemodinamic, a fost intubat, sedat. Are o suprafata destul de extinsa arsa si a fost sedat ca sa nu simta durerea. Are arsuri de gradul 2 si 3, motiv pentru care am solicitat sa fie transferat de urgenta la Spitalul de Arsi din Capitala. La locul accidentului era constient initial", a declarat Turucz Emilia, medicul-sef de garda de la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Targu Mures.

14:36 - Cei doi supravietuitori ar putea fi adusi la Bucuresti, potrivit Realitatea Tv.

14:17 - Vicepremierul Gabriel Oprea si ministrul Apararii, Mircea Dusa, au ajuns la locul accidentului, potrivit Antena 3.

14:15 - Presedintele Traian Basescu a transmis un mesaj de condoleante. "Doresc sa-mi exprim regretul pentru tragicul accident petrecut astazi in judetul Sibiu in urma caruia si-au pierdut viata 8 militari si 2 au fost raniti. Este un moment trist pentru Armata Romaniei, pentru poporul roman si pentru mine personal.

Transmit sincere condoleante familiilor indoliate si tuturor celor care le-au fost aproape! Totodata, le doresc insanatosire militarilor raniti si imi exprim solidaritatea cu familiile acestora!", se arata in mesajul lui Traian Basescu.

14:10 - Un membru al echipei de salvare a povestit, intr-o interventie la Antena 3, ca "o persoana era in picioare, avea o patura pe ea, celalalt ranit statea pe jos, avea arsuri mai grave. Elicopterul inca ardea".

13:53 - Unul dintre cei doi supravietuitori a ajuns la spitalul din Targu Mures, potrivit Digi 24. Al doilea supravietuitor inca se afla la locul accidentului.

13:50 - In zona, terenul este foarte accidentat si masinile de teren nu pot inainta. Elicopterul este ars in proportie de 90%, conform B1 Tv.

13:44 - Cei 8 militari, parasutisti, urmeaza sa fie dusi la Laboratorul de Medicina Legala din Sibiu, pentru necropsie.

13:28 - Ioan Linjing, un barbat din localitatea Malancrav, a fost primul care a ajuns la elicopterul militar prabusit, transmite Tribuna. Acesta a spus ca a reusit sa vorbeasca cu unul dintre raniti. "Am discutat cu unul dintre ei. Cred ca era pilotul. Mi-a spus ca a intrat in plafon si au fost atinse varfurile copacilor. Apoi au cazut. Era constient acesta. Celalalt era ranit mai grav", a spus Ioan Linjing.

13:14 - "La fata locului s-a deplasat o echipa de cercetare formata din trei procurori militari si specialisti-criminalisti din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane. Dosarul va fi inregistrat la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Cluj care va efectua urmarirea penala in cauza", anunta si Parchetul Militar intr-un comunicat de presa.

13:12 - Unul dintre raniti a suferit un traumatism cranio-facial si are arsuri multiple, iar cel de-al doilea ar avea fracturi la maini si picoare insa este constient, transmite Pro TV.

12:56 - Antena 3 anunta ca la bordul elicopterului se aflau doi piloti, doi mecanici, un inginer, iar ceilalti cinci erau militari, dintre care doi au supravietuit.

12:50 - Elicopterul s-a prabusit intr-o zona in care se ajunge foarte greu, doar cu masini de teren, transmit televiziunile.

12:50 - Localnicii povestesc ca ar fi vazut elicopterul cum se invartea in aer, ca au observat foc si fum si ca apoi a disparut in padure, transmite Antena 3.

12:41 - "Apelul de urgenta la 112 s-a primit la ora 10:50", a declarat la Romania TV, Monica Dajbov, purtator de cuvant al MAI.

12:38 - "Opt militari si-au pierdut viata si alti doi au fost raniti in urma prabusirii unui elicopter militar IAR-330 PUMA, vineri, 21 noiembrie, in jurul orei 10.40, pe raza localitatii Malancrav, judetul Sibiu. Elicopterul, de la Baza 71 Aeriana de la Campia Turzii, se afla in misiune, urmand sa participe la un exercitiu in Poligonul Cincu.

Pentru cercetarea imprejurarilor producerii evenimentului, la fata locului s-a deplasat ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, insotit de o comisie a Statului Major al Fortelor Aeriene", a anuntat in mod oficial MApN.

12:35 - Alaturi de vicepremierul Gabriel Oprea se afla si o echipa de procurori militari si criminalisti din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, potrivit MAI.

12:34 - Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Sibiu, Bianca Sabau, a anuntat ca cele doua persoane ranite in accident sunt transportate la UPU Sibiu. "Ranitii au suferit multiple arsuri", a spus Sabau, transmite Mediafax.

12:24 - Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a activat de urgenta Centrul Operational de Comanda al Guvernului Romaniei si Centrul de Comanda al MAI pentru coordonarea actiunilor de salvare a supravietuitorilor si cercetarea conditiilor in care a avut loc accidentul din judetul Sibiu.

"La acest moment, forte ale Politiei Romane, ISU Sibiu si 2 elicoptere SMURD sunt in deplasare spre zona unde a avut loc impactul. Un al treilea elicopter este pregatit pentru interventie. Primele forte ale Politiei Romane au ajuns deja la fata locului", se arata in comunicatul transmis de MAI.

Foto: Antena 3

12:18 - Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Sibiu, Bianca Sabau, a confirmat pentru Mediafax ca accidentul s-a prabusit chiar in zona denumita Stejaris, intre localitatile Iacobeni si Malancrav. Aceasta a precizat ca cei doi raniti au fost preluati cu elicopterul SMURD trimis de la Targu Mures.

12:16 - "Au fost trimise aproximativ 20 de autospeciale de la ISU Sibiu si de la ISU Mures, echipaje cu spuma, de descarcerare si asistenta medicala. De asemenea, intervin si doua elicoptere SMURD", a declarat pentru Vocea Transivlaniei capitan Anca Onofrei de la IGSU.

12:12 - "Am vazut elicopterul, eram in curte si chiar ma miram de ce zboara atat de jos. Elicopterul zbura dinspre Malancrav spre Laslea", a povestit un localnic, pentru Tribuna

12:04 - Vicepremierul Gabriel Oprea a anuntat ca merge la locul unde s-a prabusit elicopterul.

11:55 - "Am dispus o echipa tehnica care cerceteaza cauzele prabusirii si am sesizat si Parchetul Militar. Inca nu am anuntat familiile militarilor. As vrea sa transmit condoleante familiilor", a spus Mircea Dusa la Digi 24.

11:47 - Ioan Onea, primarul din Laslea, comuna pe raza careia s-a produs accidentul, a sustinut la Digi 24 ca, din informatiile pe care le are, elicopterul s-a prabusit intr-o zona impadurita, autoritatile locale fiind in alerta.

11:45 - "Un elicopter de la Campia Turzii care se ducea la un exercitiu la poligonul Cincu s-a prabusit undeva in apropierea poligonului. Am alertat echipele noastre de interventie si SMURD si am dispus o ancheta tehnica. Erau opt persoane.

Nu stim cate victime sunt, pentru ca nu am ajuns acolo. Am trimis doua elicoptere, unul de la Cincu si unul de la Targu Mures. Apelul l-a facut un militar care era in elicopter. Se deplaseaza spre zona si autosalvarile din poligon", a declarat initial ministrul Apararii, Mircea Dusa, la Antena 3, imediat dupa producerea accidentului.

11:40 - Realitatea TV anunta ca elicopterul a luat foc in aer.

11:37 - Purtatorul de cuvant al ISU Mures, Mihai Gagyi, a declarat pentru Vocea Transilvaniei ca interventia este coordonata de ISU Sibiu, dar ca a fost solicitata si interventia pompierilor mureseni, accidentul avand loc in apropiere de judetul Mures.

11:30 - Aparatul de zbor plecase de la baza aeriana de la Campia Turzii si se indrepta catre Cincu, unde mai multi militari romani si americani participa la Modulul de instruire "RUBICON 2014", informeaza Digi 24. Este vorba despre un elicopter IAR 330 PUMA SOCAT.

Cateva elicoptere de acest tip au fost implicate de-a lungul timpului in accidente aviatice. Pe 16 august 2001, un astfel de elicopter, la bordul caruia se aflau trei persoane, s-a prabusit in localitatea Boteni, judetul Dambovita, chiar in curtea Bazei 61 Aeriene Titu.

Pe 7 noiembrie 2007, un elicopter IAR 330 Puma Socat s-a prabusit intre localitatile Strabeni si Ungheni, din judetul Arges. Si la bordul acestuia se aflau trei persoane.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#elicopter prabusit Sibiu, #elicopter militari prabusit Sibiu , #accident