Cum au ignorat angajatii primariei soarta gemenilor care au cazut de la etajul 10. Protectia Copilului ceruse supravegherea familiei

Vineri, 24 Septembrie 2021, ora 21:50
3262 citiri
Cum au ignorat angajatii primariei soarta gemenilor care au cazut de la etajul 10. Protectia Copilului ceruse supravegherea familiei
Cei doi gemeni au cazut de la etajul zece in seara zilei de 11 august FOTO ziarulincomod.ro

Familia gemenilor din Ploiesti, care au cazut de la etajul 10 al blocului in care locuiau impreuna cu mama lor, era in atentia Directiei Generale pentru Protectia Copilului (DGASPC) Prahova inca din luna mai 2021.

In acea perioada copiii stateau impreuna cu parintii si bunicii in comuna prahoveana Draganesti, iar DGASPC monitoriza situatia lor. Imediat dupa ancheta sociala facuta la domiciliul familiei de reprezentantii Protectiei Copilului, institutia a solicitat primariei din comuna sa aiba in vedere cazul celor trei frati Vizu/Pericle pentru ca existau indicii ca se afla in situatie de risc.

Angajatul Primariei Draganesti, din cadrul compartimentului asistenta sociala, a ignorat complet sfaturile DGASPC si nu si-a mai batut capul cu cei trei copii. Informatia este prezenta intr-un raport al Avocatului Poporului care s-a sesizat din oficiu dupa tragedia din august si a mers pe urmele asistentilor sociali din Draganesti care ar fi trebuit sa vegheze asupra sigurantei copiilor, ramasi in cele din urma doar in grija mamei lor, Violeta Andreea Vizu.

In urma verificarilor la Primaria comunei Dragasensti, privind modul in care s-a realizat monitorizarea cazului social al acestei familii de catre autoritatea locala, concluziile au fost dintre cele mai socante.

"Cu privire la familia..., la nivelul Primariei comunei Draganesti nu a fost intocmit niciun plan de servicii, nu au fost dispuse niciun fel de masuri, nu au fost identificate situatii de risc, nu au fost solicitate informatii privind starea de sanatate a copiilor, desi existau indicii cu privire la posibile situatii de risc in care se aflau minorii, constatate chiar cu ocazia efectuarii unei anchete sociale la solicitarea DGASPC Prahova in luna mai 2021", se arata in raportul Avocatului Poporului.

Dupa ancheta sociala din primavara, bunica materna a plecat cu copiii intr-o alta localitate, fara a comunica o adresa concreta, iar parintii nu au mai locuit nici ei pe raza comunei Draganesti.

In acest context, arata sursa citata, asistentul social a apreciat ca nu se mai impune monitorizarea acestei familii, nefiind sesizate alte autoritati care ar fi putut interveni pentru aflarea situatiei in care se afla gemenii si fratele lor mai mare, respectiv Politie sau DGASPC.

"Referitor la activitatea compartimentului de asistenta sociala pe linia identificarii copiilor aflati in situatii de risc si a monitorizarii acestora, s-a mentionat faptul ca nu exista o evidenta a acestora la nivelul comunei Draganesti, care are in componenta sase sate", se arata in raportul Avocatului Poporului.

Conform documentului, primarului din Draganesti i s-a recomandat, printre altele, sa scoata la concurs cele doua posturi de asistent social vacante, iar functionarii cu atributii in domeniul asistentei sociale sa fie trimisi la cursuri de pregatire.

Cei doi gemeni, o fetita si un baiat in varsta de nici doi ani, au cazut de la etajul zece in seara zilei de 11 august. Tragedia s-a intamplat in timp ce mama lor se afla intr-o alta camera, impreuna cu baiatul mai mare, dar preocupata fiind cu o transmisiune live pe Facebook. Tanara a aflat ca i-au murit copiii abia cand politia a batut la usa apartamentului sa-i dea vestea cumplita.

La doua saptamani de la tragedie, DGASPC Prahova a depus la Tribunalul Prahova o solicitarea privind decaderea din drepturile parintesti atat pe numele Andreei Vizu, cat si pe numele tatalui, Ciprian Marius Pericle. Cei doi au impreuna inca un copil, un baiat in varsta de patru ani.

Dosarul de decadere din drepturile parintesti se afla pe rolul Tribunalului Prahova si are termen de judecata stabilit in data de 29 septembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#gemeni, #cazuti, #etajul 10, #ignorat, #Protectia Copilului , #accident