N-ati invatat nimic! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 16 Decembrie 2014, ora 15:13
5567 citiri
N-ati invatat nimic! (Opinii)
Foto: Adevarul

Nu stiu daca salvatorii au actionat ca la carte in cazul accidentului de elicopter de la Siutghiol. Secretarul de stat Raed Arafat sustine ca nu e nimic de reprosat.

Martorii oculari au insa o alta versiune: barci dezumflate, motor stricat, defibrilator lipsa, strigate de ajutor stinse in ceata dupa 20 de minute in timp ce echipajele de pe mal nu gaseau chei, nu gaseau barci, elicoptere de cautare aparute prea tarziu.

Sigur ca emotia momentului poate deforma realitatea. Sigur ca oficialii implicati direct in operatiune pot sa nu recunoasca usor ca lucrurile nu au mers bine. Ar trebui sa aflam in cel mai scurt timp cine a avut dreptate. Vom afla insa?

Ceea ce mi se pare este ca revedem un film. Ceea ce s-a intamplat luni la Siutghiol imi seamana izbitor cu ceea ce s-a intamplat in Apuseni, atunci cand s-a prabusit un avion, ca un facut, tot sanitar. Informatii contradictorii, aparenta dezordinii si a lipsei de coordonare, aparenta ca nu exista nici protocoale precise sau, daca exista, ca ele nu sunt suficient exersate.

Si asemanarea aceasta ma face sa ma intreb care au fost concluziile clare, ferme dupa tragedia din Apuseni si care au fost efectele acestor concluzii? Nu le-am vazut nici pana astazi. Exista o ancheta a Parchetului General deocamdata foarte discreta. Insa la nivel institutional nu am aflat nimic. A gresit cineva? Trebuie imbunatatit ceva? Ce lipseste?

Nu stim, de exemplu, daca ministrul Apararii a gresit flagrant nedand ordinul de ridicare a elicopterelor Puma de la Campia Turzii, special echipate pentru cautare in conditii extreme. Toti specialistii cu care am vorbit mi-au spus ca a fost o eroare uriasa. Cred ca in atatea luni acest aspect tehnic putea fi clarificat. Dar nu este.

Si in aceste conditii nu avem oare motive sa punem sub semnul intrebarii si profesionalismul interventiei de la Siutghiol?

Macar un aspect putea fi rapid imbunatatit din iarna trecuta - comunicarea. Dar nici macar la acest nivel nu s-a intamplat nimic. Ni se spune ca salvatorii au alta treaba decat sa dea interviuri. Cu siguranta. Nimeni nu cred ca se astepta sa-i auda pe scafandri dand declaratii.

Dar ar fi trebuit sa existe un punct central de comanda in privinta comunicarii publice, care sa transmita informatii corecte, complete si rapide si pentru opinia publica si pentru familiile celor implicati in accident. Nu e vorba despre goana dupa senzational. Este vorba despre sentimentul de siguranta la care are dreptul orice contribuabil.

La ISU telefonele sunau in gol, a jale, fiecare dintre cei care dadeau declaratii avea versiunea lui, informatia lui. Din fisurile acestea de comunicare publica, mai ales intr-un moment cu asemenea grad emotional, se instaleaza neincrederera, apar speculatiile si chiar daca operatiunea poate ca a fost corecta senzatia este de degringolada.

Asistand la acest spectacol, cum pot romanii sa se simta in siguranta? Cum oare sa nu aiba sentimentul ca suntem cu totii intr-o barcuta cam dezumflata cu motor stricat si cu vasle subrede? Daca asa merge o operatiune punctuala de salvare, ce s-ar intampla in cazul unui, Doamne fereste!, cutremur de proportii?

Si nu pot sa nu mai remarc ceva. In timpul codului rosu de viscol premierul juca baschet, in timpul cautarii avionului cazut in Apuseni petrecea cu jurnalistii, cand militarii decedati in accidentul din judetul Sibiu erau comemorati se afla in Dubai sa-si linga ranile electorale, acum era in Parlament cu marele lui nou guvern.

Sigur ca in acest ultim caz nu era nimic de contramandat. Nimeni nu putea anticipa tragedia si nici procedura parlamentara nu putea fi oprita. Insa nu am vazut la Victor Ponta compasiune pentru nenorocirea unor oameni si a familiilor lor, nu am vazut nicio apasare decat aceea a supravieturii politice. A fost o postare scurta menita parca sa marcheze mai mult efortul domnilor Oprea si Arafat si abia spre miezul noptii, dupa ce-si suise sacii Guvernului in caruta, a pus un mesaj pe Facebook de reala compasiune.

Nu asteptam lacrimi sau par smuls, ci dovada unei solidaritati profunde cu emotia propriului popor. N-am simtit-o.

Intre Romania cu sufletul la Siutghiol si Romania supravietuitorului politic Victor Ponta s-a cascat o prapastie imensa. Si cel care cred ca se afla in deriva intr-o barcuta politica tot mai dezumflata este Victor Ponta, pe cale sa se duca la fund.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#accident elicopter Siutghiol, #accident aviatic Apuseni , #accident