Ocna Mures: Surparea a stagnat

Vineri, 24 Decembrie 2010, ora 07:24
1665 citiri

Expertii prezenti, joi, la Ocna Mures, unde miercuri a aparut un crater, au stabilit ca fenomenul de surpare stagneaza si nu se propaga catre zona blocurilor de locuit, se arata intr-un comunicat remis, in cursul serii, de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) "Unirea" Alba.

In urma analizei efectuate de catre grupul de experti condus de catre prof. univ. dr. Florian Zamfirescu, din cadrul Universitatii din Bucuresti - Facultatea de Geologie si Geofizica, s-a stabilit ca fenomenul de surpare, in urma caruia a aparut un crater de peste 10.500 de metri patrati, stagneaza.

Au fost restabilite toate utilitatile in zona afectata - alimentarea cu gaz metan, energie electrica si telefonie. Peste 2.000 de consumatori nu au beneficiat de caldura in locuinte peste 30 de ore.

Craterul de la Ocna Mures a ajuns la 8.000 de metri patrati, insa surparea s-a oprit

In cursul serii de joi au fost retrase din dispozitiv fortele si mijloacele din cadrul ISU Unirea, aflate la fata locului de peste 30 de ore. Au ramas pentru securizarea zonei afectate echipaje ale Inspectoratului de Politie al Judetului Alba, compuse din 11 cadre, cu trei autoturisme si un echipaj al politiei locale.

Un supermarket, un magazin de optica si un atelier de reparatii frigidere au fost distruse si sunt fisuri in structura de rezistenta la cladirea Administratiei Financiare, iar un atelier de tinichigerie este avariat, fiind in pericol de prabusire. Hala principala prezinta fisuri majore.

O casa de locuit este prabusita pe jumatate, iar restul este in pericol de prabusire, o alta casa prezinta fisuri majore la structura de rezistenta, fiind, de asemenea, in pericol de prabusire. Alte doua case de locuit au fisuri in structura de rezistenta, precum si doua cabinete medicale.

Surparea a fost cauzata de apa sub presiune provenita de la o sonda apartinand S.C. Salina R.A. din orasul Ocna Mures, care a ajuns la suprafata, potrivit reprezentantilor ISU Alba.

In timpul noptii de miercuri spre joi s-a asigurat iluminatul cu proiectoare si generatoare in zona pentru continuarea actiunilor de interventie si monitorizarea fenomenului, prin observarea martorilor instalati si patrularea zonei. Au fost evacuate 19 persoane, precum si bunurile din cinci imobile, din Trezorerie, un magazin si din cele doua cabinete medicale. Bunurile din casa parohiala ortodoxa si Trezoreria Ocna Mures au fost evacuate la Caminul Cultural, respectiv la Casa de Cultura.

Unii dintre locatarii mai multor blocuri situate in apropierea craterului au preferat, de teama, sa-si evacueze inca de miercuri bunurile din apartamente, ca o masura de precautie, cu toate ca nu a fost emis un ordin in acest sens din partea autoritatilor.

Aproape 200 de angajati ISU, jandarmi, politisti, militari, au fost mobilizati la fata locului inca de miercuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#surpare Ocna Mures, #crater Ocna Mures , #accident