Planor disparut in Brasov: Pilotul disparut a fost cautat cu o drona speciala

Luni, 10 August 2015, ora 16:16
2738 citiri
Planor disparut in Brasov: Pilotul disparut a fost cautat cu o drona speciala
Foto: captura YouTube / NovaTV

Unul din cei mai buni specialisti in drone din Romania, Octavian Isaila, singurul din Romania care si-a asigurat drona (foto), a declarat luni ca pilotul disparut a fost cautat duminica in zone greu accesibile din judetul Brasov si imprejurimi cu o drona speciala cu camera termica si zoom, apartinand unei firme din judet.

Avantajele cautarilor cu aceasta drona sunt detectarea caldurii corpului uman, in plus acest tip de drona poate cauta si noaptea si in zone unde oamenii nu pot patrunde.

"Drona la care s-a apelat este o drona cu camera termica. Are zoom. Poate detecta caldura, variatiile termice. Tehnic, o drona poate ajuta foarte mult. Dronele se pot dezvolta si pe partea de cautare si salvare. Nu trebuie sa ridici un avion sau un elicopter ca sa poti sa verifici zona, inclusiv cu partea termica, pe care un avion nu o are. Cu partea termica poti gasi si noaptea", a aratat Octavian Isaila.

Pilot de planor disparut in Brasov: Cautat cu avione, elicoptere si salvamontisti

Intrebat care este cea mai mare problema in ce priveste detectarea pilotului si a planorului, Octavian Isaila a explicat ca suprafata este foarte mare si aparatul usor. El a spus ca daca aparatul a aterizat printre crengile copacilor, atunci poate fi gasit doar de echipele de salvare care cauta la sol.

"Acum este destul de dificil. Aria e foarte mare si daca a aterizat in padure. Daca e printre copaci, jos, a ajuns mai jos de coroana copacilor, la ora aceasta nu il mai gasesti decat terestru", a spus Octavian Isaila.

Planor disparut in Brasov: Fotografia unei turiste ar putea ajuta la gasirea pilotului (Foto)

Planor disparut in Brasov: Pilotul Mircea Craciun se pregatea de un record mondial

Potrivit acestuia, drona speciala cu camera termica folosita in cautarea pilotului este folosita de obicei de proprietarul ei in supravegherea campurilor cu panouri fotovoltaice, pentru a detecta panourile defecte.

Isaila spune ca se poate construi o drona si mai performanta, care sa caute modele, asa-numite pattern-uri, pentru a gasi o persoana.

Planor disparut in Brasov Arafat: Cea mai mare operatiune de cautare si salvare de pana acum (Video)

"S-ar putea construi o drona care sa recunoasca pattern-uri, adica modele, pe partea de cautare si salvare. Practic, poate cauta forme. Asta se poate construi. Ii dai drumul pana gaseste modelul. La 5-6 ore de zbor poate sa caute pe suprafete destul de mari. Daca aveai acum 5-6 drone sa le pui sa scaneze, operatiunile s-ar fi derulat mult mai repede", este de parere Octavian Isaila.

Octavian Isaila este si primul roman care si-a asigurat drona si care si-a inregistrat oficial o drona la noi in tara, in martie 2014, cumparata chiar cu fonduri europene.

Actiunile de cautare a pilotului planorului disparut joia trecuta au fost extinse in alte trei judete, mai multe echipe fiind implicate in aceasta misiune, inclusiv drone, a anuntat luni Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

"Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a aprobat implicarea unor resurse suplimentare, ajungandu-se astfel la peste 1.350 de forte implicate in aceasta misiune complexa. Pe langa judetele Brasov, Prahova, Buzau, Arges, Dambovita si Sibiu, incepand de azi dimineata cautarile se fac si in alte trei judete: Harghita, Covasna, Bacau", se precizeaza intr-un comunicat de presa al MAI.

Cei peste 1.350 de pompieri, jandarmi, salvamontisti, politisti, militari, padurari si voluntari ai serviciilor pentru situatii de urgenta au la dispozitie 218 mijloace de actiune: vehicule, senilate si autospeciale de teren.

Sunt folosite 11 aeronave, dintre care sapte elicoptere ale MAI si MApN si patru avioane ale Aeroclubului Romaniei. Totodata, luni vor fi ridicate si doua drone pentru cautarile in zonele foarte greu accesibile.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#planor prabusit cautat drona, #planor prabusit Brasov , #accident