Presa de azi: Sabotaj la calea ferata

Marti, 22 Septembrie 2009, ora 07:16
4634 citiri
Presa de azi: Sabotaj la calea ferata
Foto: Reuters

Doua trenuri au deraiat intr-o singura zi. Pagube de milioane de euro, autoritatile - in alerta, titreaza Gardianul. Doua trenuri, unul de calatori si unul de marfa, au deraiat, luni, fara sa se inregistreze victime omenesti. Cel mai grav incident s-a petrecut luni noapte in zona localitatii Carcea, judetul Dolj.

Locomotiva si opt vagoane ale trenului accelerat de calatori 1692 Timisora-Bucuresti au deraiat la cateva minute de la plecarea din Gara Craiova, mai multe persoane fiind duse la spital in urma accidentului. Ranile acestora nu au fost grave, astfel ca nu au avut nevoie de spitalizare.

Cei aproximativ 300 de pasageri care se aflau in garnitura au fost evacuati din tren cu ajutorul jandarmilor, iar unii calatori au spus ca a durat circa 20 de minute pana au reusit sa iasa din tren, vagoanele fiind rasturnate pe o parte, iar multe dintre ele fiind aruncate la cativa metri distanta de calea ferata.

Un numar de 150 de jandarmi de la Gruparea Mobila de Jandarmi Craiova au intervenit pentru a evacua persoanele aflate in tren. In urma accidentului, 13 persoane au fost duse la spital, insa multi au primit ingrijiri medicale la fata locului, potrivit corespondentului Mediafax.

Dupa ce au reusit sa iasa din vagoane, oamenii au mers pe DN6, pentru a fi preluati de alte mijloace de transport si dusi pana la Caracal, de unde sa poata pleca cu trenul. Multi dintre ei au reclamat intarzierea cu care autoritatile au trimis la fata locului autocare care sa ii preia, spunand ca au fost nevoiti sa se descurce pe cont propriu. In jurul orei 6.00, au sosit mai multe autocare si microbuze, iar oamenii au fost preluati si transportati la Caracal.

Un alt tren care transporta produse petroliere a deraiat, luni in jurul orei 16.45, intre localitatile Boju si Valea Florilor (jud. Cluj). Sapte dintre cele 36 de vagoane ale trenului, operat de SC UNIFERTRANS SA, au sarit de pe sine, au comunicat reprezentantii CFR. Accidentul nu s-a soldat cu victime. Transportul venea din Prahova si transporta produse petroliere pentru Cluj.

La fata locului au ajuns echipe ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Cluj, deoarece pe calea ferata se scurgea motorina din vagoane. Prefectul judetului Cluj, Florin Stamatian, a precizat insa ca nu exista pericolul producerii unui incendiu la locul deraierii trenului intrucat in zona nu exista surse de foc. El a mai spus ca de la locul accidentului si pana la cea mai apropiata zona locuita sunt cativa kilometri.

In urma accidentului, traficul feroviar intre Cluj si Campia Turzii a fost blocat pe ambele fire de circulatie, iar mai multe trenuri au fost anulate sau oprite in statii. Cauzele deraierii erau necunoscute pana la ora inchiderii editiei.

Berceanu cauta mana criminala care a deraiat trenul intre Craiova si Caracal, informeaza si Gandul. Berceanu sustine ca primele aprecieri merg in directia unui act intentionat, dar ca asteapta ca specialistii sa-si spuna cuvantul.

"N-as vrea sa fac alte lucruri inainte ca specialistii sa-si spuna cuvantul, dar e o problema pe care va trebui s-o tratam cu toata seriozitatea, pentru ca, daca un astfel de individ sau grup de indivizi incep sa se ocupe de asa ceva, intr-adevar avem o foarte mare problema", a spus Berceanu.

Ruta pe care circula trenul accelerat deraiat langa Craiova este una intens circulata, fiind principala artera care leaga sudul tarii de capitala. Ministrul Transporturilor Radu Berceanu a declarat, luni dimineata, la locul producerii catastrofei feroviare ca pagubele materiale se cifreaza la cel putin cinci milioane de euro.

"E greu sa fac o estimare, sunt opt vagoane si o locomotiva care sunt destul de grav avariate, deci putem sa vorbim asa cu usurinta de peste cinci milioane sau depinde daca cei care vor verifica aicea constata ca s-ar mai putea repara ceva sau pur si simplu trebuie date la fier vechi.

Calea ferata, o colectie de fier vechi la mana hotilor, comenteaza Evenimentul Zilei . Cateva ore mai tarziu, reprezentantii Parchetului au facut primele declaratii cu privire la posibila cauza a producerii accidentului.

"Cu certitudine suruburile de la calea ferata au fost dislocate si le-am gasit alaturi, ceea ce ne duce la ipoteza ca infractorii au inceput sa "opereze" inainte de a trece marfarul care a precedat trenul de calatori. Activitatea infractionala a continuat apoi pana la trecerea acceleratului. Nu putem exclude nicio pista", a declarat prim-procurorul Parchetului Curtii de Apel Craiova, Elisabeta Dragut.

La randul sau, adjunctul acesteia, Aurel Bajenaru, a precizat ca ultimele lucrari la tronsul de cale ferata unde s-a petrecut accidentul feroviar au fost executate in urma cu patru-cinci ani, ultima verificare avand loc duminica, in jurul orei 11.00.

Potrivit unor surse judiciare, ambele accidente ar putea avea la baza tentative de furt de componente de cale ferata. Asta, in conditiile in care numarul unor astfel de fapte este in crestere, legea e permisiva cu comertul de materiale furate, iar infrastructura feroviara e lasata de izbeliste.

Sabotaj la calea ferata, scrie si Ziua.Prim-procurorul Parchetului Curtii de Apel Craiova, Elisabeta Dragut, a declarat pentru ZIUA ca, in urma strangerii probelor de la locul accidentului, anchetatorii iau in calcul trei ipoteze ale cauzelor acestuia: defectiuni ale materialului rulant, neglijenta in serviciu si - cel mai grav - actiunea intentionata a uneia sau mai multor persoane, angajate sau nu ale companiei de transport feroviar.

"Avem deja un cerc mare de suspecti, si lucratori ai CFR, si din afara, insa analizam absolut toate variantele, fara sa excludem niciuna. Am ridicat inclusiv probe biologice, de pe bidonul cu ulei de motor gasit langa sina desprinsa, dar si din alte locuri, totusi analiza lor va mai dura. Noi vom informa opinia publica, imediat ce vom avea noutati.", ne-a spus Dragut.

"Pedepsele se duc pana la 25 de ani daca vom dovedi la finalul anchetei ca accidentul a fost produs intentionat", a afirmat prim-procurorul Parchetului Curtii de Apel Craiova.

"Va pot confirma ca face parte din cercul de suspecti un angajat al Cailor Ferate, nu este nici dat afara, nici bolnav psihic. Din cercul de suspecti fac parte si persoane care nu sunt angajate la Caile Ferate", a mai afirmat Elisabeta Dragut.

Prim-procurorul a mai spus ca de la ora 21.00 si pana in jurul orei 1.00 nu s-a deplasat niciun tren pe acea linie de cale ferata si a confirmat faptul ca suruburile de la calea ferata au fost dislocate, fiind gasite in apropiere. In jurul orei 1.00, pe acea cale ferata a trecut un tren de marfa.

"Este adevarat, a trecut un marfar in jurul orei 1.00, dupa care trenul accelerat Timisoara-Bucuresti, cand s-a produs deraierea. Cu certitudine suruburile de la calea ferata au fost dislocate si le-am gasit alaturi, ceea ce ne duce la ipoteza ca puteau fi desurubate inainte de a trece marfarul, dar nu cat sa duca la producerea catastrofei de cale ferata", a mai spus Elisabeta Dragut.

Deraieri la tanc: ceferistii vor primi salariile restante, titreza si Romania Libera . Starea infrastructurii feroviare sau vreo eroare a ceferistilor responsabili de supravegherea liniilor sunt si ele respinse de specialistii din domeniu.

"Infrastructura pe acest segment era foarte buna. Sunt zone unde infrastructura nu e la parametrii constructivi, dar acolo se introduc restrictii de viteza. Aici era admisa viteza maxima, de 120 km/h. Vineri a trecut vagonul special de verificare a infrastructurii, iar reviziile zilnice au fost efectuate. Oamenii si-au facut datoria", ne-a declarat Cristinel Florea, seful Sigurantei Feroviare.

Profesorul George Stoicescu, de la Facultatea de Cai Ferate, Drumuri si Poduri, ne-a explicat ca, desi infrastructura feroviara este proasta, pentru ca nu se investesc bani, CFR foloseste "un vagon-laborator care depisteaza defectiunile caii ferate. Este foarte performant, iar datele sunt interpretate in timp real de un computer care spune cat de grava este defectiunea si cat de tarziu se poate interveni.

Incidentul feroviar de langa Craiova a fost incadrat la grupa "evenimente deosebit de grave", nefiind cotat ca gravitate drept accident, ne-a explicat seful Autoritatii Feroviare Romane, Dinu Dragan: "Este vorba de grupa A, punctul 4 - deraieri de vehicule feroviare pe linie curenta sau in statie".

Ca gravitate, accidentele implica victime, iar evenimentele nu. Grupa A este cea mai grava, dar deraierea vine abia pe locul 4, dupa ciocnirea intre doua trenuri, introducerea unui tren pe o linie ocupata si introducerea a doua trenuri pe acelasi sens de mers.

(A.B)

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#tren deraiat, #sabotaj calea ferata, #accident tren, #tren deraiat Craiova , #accident