Accident aviatic: Pilotul Adrian Iovan si un medic rezident au decedat - salvatorii se lupta sa-i duca pe raniti la spital (Video)

Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 23:33
43013 citiri
Accident aviatic: Pilotul Adrian Iovan si un medic rezident au decedat - salvatorii se lupta sa-i duca pe raniti la spital (Video)
Foto: Realitatea TV

Echipe de medici, pompieri si jandarmi din judetele Alba, Cluj, Bihor si Mures, dar si padurari si sute de sateni voluntari au depus eforturi supraomenesti pentru a-i salva pe supravietuitorii accidentului aviatic petrecut luni dupa-amiaza.

Avionul, care avea la bord cadre medicale ce se deplasau din Bucuresti la Oradea pentru prelevare de organe necesare unui transplant, a fost nevoit sa reduca din altitudine, din cauza conditiilor meteo nefavorabile. Din pacate, din cauza cetii dese, aeronava s-a izbit de un brad, intr-un varf de deal in zona Huedin, in zona localitatii Fantanele, din judetul Cluj.

Salvatorii au reusit sa ajunga la locul accidentului dupa aproximativ 6 ore. Din nefericire, pilotul Adrian Iovan si un medic rezident si-au pierdut viata. Echipele de salvare se lupta sa-i transporte pe supravietuitori cat mai repede la spital, pentru a primi ingrijiri medicale. Doi dintre raniti se afla in stare grava.

Un avion medical a aterizat fortat in Apuseni: 7 raniti, salvatorii nu pot ajunge din cauza vremii

Ziare.com a relatat desfasurarea operatiunilor de salvare in format LIVE text:

23:31 - Victor Zota, coordonatorul Agentiei Nationale de Transplant, a confirmat pentru Realitatea TV moartea celei de-a doua persoane, un medic rezident.

Surse citate de agentia Mediafax sustin ca este vorba de o studenta in anul V la Institutul de Medicina Militara din Bucuresti.

"Problema e cum localizam un accident in tara asta. Sapte ore nu au putut localiza locul accidentului? Daca ajungeau echipele mai devreme, probabil ca oamenii traiau. Cum e posibil sa cada un avion si sa nu stii unde este, 6 ore?", a adaugat Victor Zota, citat de Digi24.

23:15 - Primarul localitatii Belis sustine ca si o femeie aflata la bordul aeronavei ar fi murit, in urma unui stop cardiorespirator, anunta Romania TV. Cel mai probabil este vorba despre un medic rezident. Informatia nu a fost confirmata oficial, dar edilul sustine ca este sigur in proportie de 90% de acuratetea informatiei primite de la voluntarii aflati pe teren.

ISU Alba a confirmat ca pilotul avionului, un barbat, a decedat, fara a oferi numele acestuia. Totusi, faptul ca ar fi vorba chiar despre Adrian Iovan a fost confirmat pentru Romania Libera si de o sursa din MAI.

Decesul pilotului Adrian Iovan a fost confirmat si de catre padurarul care a ajuns primul la locul accidentului. Acesta a declarat pentru News Cluj ca pilotul a ramas incarcerat si era mort de circa o ora, in momentul in care a fost gasit.

22:49 - Salvamont Bihor anunta moartea unuia dintre piloti, potrivit Digi 24. O sursa de la fata locului, citata de Romania TV, afirma ca este vorba despre pilotul Adrian Iovan. Acesta avea o experienta de peste 40 de ani ca pilot si peste 16.000 de ore de zbor.

Din ultimele informatii reiese ca ranitii sunt transportati in acest moment la o stana parasita, pentru ca nu pot fi coborati in cel mai apropiat sat.

22:40 - Aleodor Francu, director ROMATSA, spune ca, inainte de Sibiu, pilotul Adrian Iovan a cerut permisiunea sa zboare mai jos, pentru ca, din cauza conditiilor meteo, aparuse fenomenul de givraj, prin care gheata se acumuleaza pe fuselaj si aripile avionului. La cativa kilometri de iesirea din judetul Sibiu, spre granita cu judetul Alba, la altitudinea de aproximativ 2100 de metri, legatura cu avionul a fost pierduta.

22:17 - Pilotul Adrian Iovan si-a pierdut cunostinta de mai multe ore, copilotul are picioarele fracturate, iar o femeie medic se afla in stop cardio respirator, potrivit informatiilor transmise de salvatori de la fata locului, transmite Romania Tv.

22:10 - Avionul a zburat prin ceata si a lovit un brad, a declarat padurarul Cornel Olaru, care a aflat informatia dupa ce padurarii au gasit epava si au stat de vorba cu ranitii, potrivit EVZ.

21:58 - Mobilizarea oamenilor este exemplara! Ranitul grav este carat pe brate pana in localitate, pentru ca masinile nu pot ajunge la locul epavei, a declarat Corneliu Olaru, padurar, la B1TV.

"Ne-am mobilizat padurarii, satenii si jandarmii. Eu am auzit pe la ora 17:00, am mobilizat toate fortele. Am fost si derutati, din ce vedeam la televizor. Au fost trimise echipe in toti muntii. Am mobilizat din telefon toti padurarii, am vorbit de doua ori cu domnul medic in direct (una dintre victime, n.red.).

Da, Adrian Iovan e in stare critica, mai e o fata in stare destul de critica, a fost unul incarcerat in avion. Padurarii merg cu SMURD-ul si ii duc la fata locului. Nu stim in ce situatie mai sunt ceilalti.

Cel in stare grava il coboara oamenii pe brate, nu s-a ajuns cu utilaje sus, se incearca cu masini cu tractiune dubla. E un caz foarte greu. Gasisem alta metoda sa ii localizam, sa tragem cate un foc de arma dintr-un deal in altul sa ne deie semnale daca aude focul, sa ne putem apropia de ei. L-am sunat si a zis 'In momentul asta au sosit niste oameni la mine'", a povestit padurarul.

21:47 - "Suntem aici, cu ei. Sunt in stare destul de grava, doi dintre ei nu pot sa comunice. Acum ii asteptam si pe ceilalti, dar incercam sa le acordam primul ajutor", a declarat Argintel Todea, padurarul din zona care i-ar fi gasit, potrivit News Cluj.

21:35 - Locul in care s-ar afla epava avionului se numeste Dambul Bumbului, potrivit unor salvamontisti citati de Antena 3. Prefectul judetului Alba a oferit insa informatia ca salvatorii se indreapta spre locul numit Crucea Iancului.

21:28 - Un padurar a raportat prin numarul de urgenta 112 gasirea ranitilor, afirma Alina Balas, purtator de cuvant IGSU Alba.

21:21 - Informatia a fost confirmata si de premierul Victor Ponta, care a declarat intr-o emisiune in direct la B1 Tv ca tocmai a primit un SMS in care este anuntat ca victimele au fost localizate.

21:17 - Epava e localizata! Una din echipele de salvatori a anuntat ca se afla la un kilometru de epava avionului. Seful echipei de salvare a afirmat la Antena 3 ca in aproximativ o jumatate de ora va ajunge la avion.

21:06 - Ion Burlui, comandant al IGSU, spune, la Antena 3, ca zona in care a cazut avionul este localizata intre Huedin, Abrud, Pestera Scarisoara si Belis, potrivit datelor furnizate de medicul Radu Zamfir de pe GPS-ul telefonului sau.

20:21 - Victor Zota, coordonatorul Agentiei Nationale de Transplant, spune la Realitatea Tv ca medicul Radu Zamfir, singurul dintre cei sapte pasageri ai avionului care se poate deplasa, a incercat sa aprinda un foc, sa faca semnale luminoase cu o lanterna si ca toti cei care erau in stare au strigat din toate puterile ca sa fie auziti de posibilii salvatori.

20:00 - Cornel Oprisa, seful ISU Alba, spune ca se tine legatura cu pilotul prin dispeceratul ISU Alba si ca acesta a descris zona. El sustine ca in cautari sunt implicati peste 100 de oameni din diverse structuri, care cerceteaza o zona de aproximativ 10 kilometri patrati.

19:48 - Primarul comunei Belis, Viorel Crainic, dezminte la postul B1TV ca ranitii ar fi fost gasiti. "Din cate stiu eu nu, nici vorba. Acum suntem in cautari. Incepe sa fie rece, suntem pe la 0 grade. E zapada, dar acum nu mai ninge. Sper ca intr-o ora sa poata fi gasiti", a spus acesta, precizand ca el face parte din una din cele trei echipe de interventie care ii cauta pe raniti si care tin legatura telefonic intre ele.

19:36 - Conform Realitatea TV, ranitii sunt transportati pe targi la masinile de salvare. In zona a inceput sa ninga. La actiunea de salvare a medicilor participa zeci de voluntari care cunosc zona. Tragedia s-a produs la 1.300 m altitudine.

19:32 - Procurorii au deschis o ancheta si au inregistrat dosarul. La fata locului a plecat si procurorul general adjunct de la Curtea de Apel Alba Iulia, informeaza purtatorul de cuvant al institutiei. Fiind o zona care e la granita dintre trei judete, urmeaza sa se stabileasca a cui este competenta.

19:30 - Echipajele de salvare au ajuns la raniti. Avionul a fost localizat in Pasul Ursoaia, informeaza B1TV. Au trecut mai bine de 3 ore de la momentul in care accidentul a fost semnalat la 112 (16:10).

19:10 - Daniela Safta, directorul medical al Spitalului Elias, spune ca a reusit sa vorbeasca la telefon cu colegul sau, doctorul Calu, pana cand s-a consumat bateria.

"Disperarea noastra e din ce in ce mai mare pana nu o sa stim ca a fost salvat. Salvamontistii au ajuns la locul respectiv, asteptau sa ajunga cei de la SMURD. Toata actiunea se face pe cale terestra. E foarte grav ca nu putem sa ajungem la o rezolvare imediata! Ma bazez pe tineretea lor, e de necrezut ca se poate intampla asa ceva. Nu poti sa iti dai singur un diagnostic, dar era constient, coerent am putut sa comunicam foarte bine cat a functionat telefonul", a declarat aceasta.

18:40 - Doctorul Victor Zota, presedintele Agentiei Nationale de Transplant, a declarat la B1TV ca a reusit sa stea de vorba telefonic cu unul dintre medicii aflati in aeronava.

"Situatia nu e foarte placuta. A fost o aterizare fortata. Sunt politraumatizati, multiple contuzii, fracturi la membre superioase si inferioare. Doi se pot misca. Mi-a spus ca nu era cazul sa se fi inregistrat vreun deces, dar situatia e mai mult decat alarmanta - s-a lasat noaptea. Au fost localizati, dar nu se poate ajunge foarte usor in zona in care se afla.

Cea mai mare problema devine socul hipotermic, pe langa ce s-a intamplat. E greu de evaluat ce fel de rani au, nu a stat nimeni sa evalueze, dar daca la 2-3 ore nu se inregistrase niciun deces, e bine", a declarat dr. Zota.

Acesta a precizat ca mai multe ambulante au fost trimise la fata locului.

"Avionul s-a dezintegrat in zona, e o padure. E putin probabil sa mai gasim ceva din avionul respectiv", a mai declarat Victor Zota.

De asemenea, medicul Cristian Boieriu coordonatorul SMURD Targu Mures, a explicat ca elicopterul SMURD nu a reusit sa localizeze vizual locul accidentului dupa care a fost retras pentru ca s-a lasat noaptea si ceata era foarte deasa.

El a precizat ca s-a discutat cu una dintre victime telefonic si aceasta a spus ca se ocupa de acordarea primul ajutor pentru colegi.

"E zona de coasta montana impadurita. Eu nu stiu sa fi reusit sa ajunga, stiu ca sunt in proces de cautare-salvare. Nu am fost informat ca un echipaj sa fi ajuns la fata locului", a declarat dr. Boieriu.

Acesta a mai spus ca au fost trimise la fata locului echipaje mixte de pompieri din Alba si Cluj, au fost implicati chiar si jandarmii montani, iar medicii trimisi sa intervina sunt din Bihor, Alba si Cluj, lor alaturnadu-se o autospeciala din Mures pentru transport multiple victime.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#accident medici Cluj, #avion prabusit Cluj medici, #raniti salvati Cluj padurar , #accident
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Da', GPS-u' ăla, la ce mama... serveşte, de nu se ştie nici la 3 ore