In mod normal, intr-o tara ca Romania - in care anul trecut au murit, in accidente rutiere, aproape 1.900 de oameni - autoritatile ar trebui sa ia, de urgenta, masuri pentru a preveni repetarea carnagiului de pe sosele.
Concret, ar trebui sa inceapa imediat lucrul atat la imbunatatirea conditiilor de drum, cat si la educarea tuturor participantilor la trafic, de la soferi si biciclisti, pana la pietoni. Dar cum nimic din toate astea nu se face, momentan, cu seriozitate, n-ar trebui sa ne miram daca si in 2019 soselele noastre vor ramane tot cele mai periculoase din intrega Uniune Europeana.
Potrivit unei statistici data publicitatii recent de Eurostat, in cele mai multe state membre UE, mai putin de 60 de cetateni dintr-un milion mor, anual, in accidente rutiere.
In unele dintre state, traficul e chiar mult mai sigur de atat. Spre exemplu, in Marea Britanie isi pierd viata, in fiecare an, pe sosele, 28 de oameni dintr-un milion. Iar in Danemarca se inregistreaza, din cauza accidentelor rutiere, 30 de decese la milionul de locuitori.
La polul opus sunt tarile din Estul Europei, in care soselele sunt foarte nesigure. De fapt, dintre toate statele UE, traficul este cel mai nesigur in: Romania (unde se inregistreaza anual, din cauza accidentelor, 96 de decese la milionul de locuitori) si in Bulgaria (care raporteaza 88 de decese cauzate de accidente la milionul de locuitori).
Aceste statistici - care se refera la situatia din 2018 si care sunt inca provizorii - arata, de fapt, ca pana si in Romania lucrurile stau un pic mai bine decat in anii trecuti, cand numarul mortilor cauzate de accidente era chiar mai mare. Cu toate acestea, in tara noastra, situatia ramane dramatica, in conditiile in care, in continuare, 5 oameni mor zilnic in accidente rutiere.
Inainte de toate, intrebarea este: cine e de vina pentru carnagiul de pe soselele Romaniei? Autoritatile sustin ca ar fi vorba despre soferii indisciplinati care, desi nu sunt prea abili la volan, apasa, totusi, excesiv pedala de acceleratie.
In replica, directorul executiv al Asociatiei Pro Infrastructura (API), Ionut Ciurea, spune ca principalele motive pentru care soselele din tara noastra sunt cele mai periculoase din intreaga UE ar fi, de fapt, altele. Anume: starea proasta a drumurilor, semnalizarea rutiera ineficienta si educatia rutiera precara.
Ce-i drept, la capitolul infrastructura, Romania e intr-o situatie dezastruoasa. Mai exact, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), reteaua de drumuri din Romania se intindea, la inceputul anului trecut, pe aproape 87.000 de kilometri, dintre care doar o cincime erau drumuri nationale (din care aproape jumatate ar trebui reparate) . Iar asta inseamna ca, pe marile artere rutiere din tara e aglomeratie, iar riscul de accidente e crescut.
In plus, avem inca, in Romania, drumuri nationale de pamant, dar si o multime de drumuri judetene a caror stare ii pune in pericol pe soferi.
Comparativ, in Marea Britanie - tara cu doar 4.000 de kilometri patrati mai intinsa decat a noastra si in care se inregistreaza cea mai mica rata a mortilor pe sosele - lungimea drumurilor asfaltate este de 3 ori mai mare decat intreaga noastra retea rutiera.
Iata, pe scurt, ce spune directorul Pro Infrastructura, Ionut Ciurea, ca ar trebui sa facem ca numarul deceselor sa scada si pe sosele din Romania, in anii care vin.
"La cum stau lucrurile acum, de oriunde am incepe, s-ar cunoaste ceva si am obtine niste rezultate.
Spre exemplu, e nevoie de investitii de sute de milioane de euro in constructia de centuri ocolitoare ale oraselor. Aceste sosele sunt necesare pentru ca preiau traficul greu, reduc aglomeratia si riscul de accidente.
Acum, avem zeci de orase fara centuri. Un exemplu e Ramnicu Valcea. Dar avem si orase mari care au centuri incomplete, cum ar fi Timisoara, Craiova sau Suceava. Ca sa nu mai vorbim despre Centura Bucurestiului, care in teorie e completa, dar pe care stim deja cu totii in ce conditii grele se circula.
Apoi, mai e o porblema: chiar si pe drumurile noi care se fac, se monteaza indicatoare rutiere gresite, care induc in eroare. E o problema pe care noi am semnalat-o in repetate randuri si care ar trebui rezolvata. Ajunge sa urmezi o indicatie eronata, pe sosea, sa intri gresit intr-o intersectie, ca sa ajungi al un pas de tragedie.
Nu in ultimul rand, avem nevoie de marcaje rutiere, atat pe drumurile aflate in administrarea Companiei de Drumuri, cat si pe cele administrate de consiliile judetene. Iar acolo unde deja exista marcaje, ele ar trebui intretinute.
Sigur, e usor sa dai vina pe soferul care merge cu viteza mare. Dar nu te intrebi, ca autoritate, de ce merge respectivul sofer prea repede? Poate ca s-a saturat sa stea in spatele tirului (caz in care e nevoie sa decongestionezi traficul) . Poate ca e inconstient (caz in care trebuie sa-l educi).
Sigur, toate astea sunt lucrari de mai mica anvergura, cu care nu te poti lauda asa cum faci cu autostrazile. Dar din cauza ca nu ne-am ocupat si de aceste lucrari mici, am ajuns unde suntem astazi: pe primul loc in UE la numarul de accidente mortale", a declarat pentru Ziare.com Ionut Ciurea, directorul executiv al Asociatiei Pro Infrastructura.
In cazul in care autoritatile nu iau aceste masuri, n-ar fi exclus ca numarul tragediilor inregistrate pe sosele se creasca, in loc sa se diminueze.
"E adevarat ca datele communicate de CE arata o usoara scadere a numarului de morti pe sosele, in Romania, in 2018. Dar statistica e inca provizorie. Iar daca nu luam masurile despre care am vorbit, de unde stim ca n-a fost doar o scadere conjuncturala a numarului de tragedii? Cum putem fi siguri ca, dupa un an in care au murit 1.800 de romani nu urmeaza unul in care vor avea loc 2.000 de tragedii? Fara investitii constante, nu avem nicio garantie", a mai spus Ionut Ciurea.