Banca Mondiala: Numarul accidentelor mortale pe strazile din Romania e dublu fata de media tarilor UE

Marti, 27 Iunie 2017, ora 23:32
5933 citiri
Banca Mondiala: Numarul accidentelor mortale pe strazile din Romania e dublu fata de media tarilor UE
Foto: Arhiva Pixabay

Numarul accidentelor mortale pe strazile din Romania a ajuns la 1.913, in 2016, mai mult decat dublul mediei accidentelor mortale din UE-28, si anume 925, arata Radoslaw Czapski, senior Infrastructure and Transport Specialist in cadrul Bancii Mondiale, intr-un articol publicat pe blogul institutiei.

"Intrebati orice rezident al Romaniei daca drumurile tarii sunt sigure si raspunsul va fi probabil unul negativ. In anul 2016, numarul accidentelor mortale pe strazile din Romania a ajuns la 1.913 - mai mult decat dublul numarului de accidente mortale fata de media tarilor din UE-28, si anume 925. Numarul mediu de accidente rutiere soldate cu morti in Romania in ultimii sase ani s-a situat constant la un nivel de doua ori mai mare decat media statelor UE-28, inregistrandu-se in jur de 91 accidente mortale la un milion de locuitori, fata de 51 in restul UE", potrivit lui Radoslaw Czapski.

Potrivit acestuia, un aspect ingrijorator este acela ca numarul accidentelor mortale din Romania este in continua crestere - ajungand la 95 de morti la un milion de locuitori in anul 2016. Iar la tragedia umana, se adauga prejudiciul economic enorm. In conformitate cu Master Planul General de Transport, costurile accidentelor rutiere fatale din Romania sunt ingrijorator de mari - fiind estimate la cel putin 1,2 miliarde de euro (5,4 miliarde lei) pe an.

Ce masuri ar trebui sa fie luate

Radoslaw Czapski sustine ca numarul accidentelor mortale din tara este foarte ridicat, in primul rand ca urmare a cresterii numarului autovehiculelor din trafic - ca rezultat al cresterii economice, a nerespectarii limitelor de viteza de catre conducatorii auto, a incapacitatii aparente de adaptare a vitezei la conditiile de trafic si sistemului infrastructurii rutiere care nu iarta eroarea umana.

"Unele dintre cele mai uzuale practici in reducerea numarului de accidente rutiere includ instalarea unor bariere pe mijlocul sau pe marginea strazilor, introducerea de linii de marcaje tactile pe mijlocul si pe marginea strazilor pentru alertarea conducatorilor auto somnorosi si imbunatatirea delimitarii curbei pentru reducerea accidentelor cu iesire de pe carosabil.

In ceea ce priveste drumurile unde nu exista bariere pe mijlocul sau pe marginea strazilor, viteza nu ar trebui sa depaseasca valoarea de 80 km/h. In intersectiile din zonele cu viteze mari, se va instala un sens giratoriu pentru controlarea vitezei vehiculelor si a fortei de impact frontal sau instalarea unor semne de circulatie bine proiectate, pentru reducerea victimelor din accidente rutiere. Limita de viteza in intersectiile nesemaforizate nu va depasi valoarea de 50 km/h", spune Radoslaw Czapski.

Cum ar trebui protejati pietonii

Conform acestuia, in vederea reducerii numarului victimelor din randul pietonilor, bunele practici includ reducerea limitelor de viteza pana la 40 km/h sau mai putin in zonele cu pietoni, instalarea unor corpuri de iluminat public sau semne pentru trecerile de pietoni corespunzatoare, ingradiri pentru pietoni, cu directionarea acestora catre un punct de traversare cu vizibilitate mare sau pentru a impiedica pietonii sa traverseze un drum periculos, precum si instalarea mai multor avertismente vizuale pentru conducatorii auto.

"Din pacate, mare parte dintre aceste contramasuri recomandate pentru drumuri, intersectii si zone pietonale sunt rareori observate pe drumurile din Romania. In plus, aceasta situatie este exacerbata printr-o legislatie complicata, netransparenta, depasita si inflexibila, dublata de o punere necorespunzatoare in aplicare a legislatiei rutiere si de absenta unor programe de instruire structurate pentru conducatorii profesionisti. Toate acestea se adauga la probleme semnificative cu care se confrunta cetatenii romani in trafic in fiecare zi", precizeaza Radoslaw Czapski.

Asistenta tehnica de la Banca Mondiala

Acesta spune ca urmare a recunoasterii nevoii urgente de solutionare a problemelor de siguranta rutiera in Romania, Guvernul a adoptat anul trecut o noua Strategie Nationala pentru Siguranta Rutiera. Strategia stabileste o tinta ambitioasa de reducere la jumatate a numarului accidentelor mortale inregistrate in Romania la nivelul anului 2010 pana in anul 2020.

Pentru a-si aduce contributia la acest obiectiv, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a solicitat Bancii Mondiale sa acorde asistenta tehnica si sa realizeze o analiza extinsa a proceselor si activitatilor sale de management a infrastructurii pentru siguranta rutiera, pentru imbunatatirea sigurantei rutiere.

Scopul asistentei tehnice a fost de crestere a sigurantei infrastructurii rutiere, pornind de la principii moderne de Sistem Sigur si abordari practice bazate pe practici internationale dovedite. Principiul de baza recomandat, de asemenea, a fi adoptat in Romania este acela de a recunoaste faptul ca oamenii fac greseli si, drept consecinta, sistemul rutier ar trebui proiectat in asa fel incat sa compenseze - sau sa elimine - eroarea umana si sa minimizeze impactul accidentelor rutiere asupra organismului uman.

In situatia in care un accident este inevitabil, sistemul ar trebui sa reduca gravitatea accidentelor pana la limite de supravietuire. Ceea ce inseamna ca proiectantii si administratorii sistemului rutier ar trebui sa introduca garantii adecvate in cadrul sistemului de siguranta rutiera, pentru a impiedica producerea de accidente din care ar putea rezulta victime.

Radoslaw Czapski mentioneaza ca in urma evaluarii aprofundate a sistemului de management pentru siguranta infrastructurii rutiere in Romania, Banca Mondiala a propus o lista de recomandari esentiale axate pe reducerea numarului de victime rutiere, prin perfectionarea sistemului de management pentru siguranta infrastructurii rutiere si concentrarea pe imbunatatiri aduse sectiunilor rutiere cele mai periculoase.

"Acestea includ: infiintarea si punerea in functiune a unei baze de date a Punctelor Negre pentru identificarea sectoarelor rutiere periculoase si implementarea unui Program de Management al Punctelor Negre, cu un buget clar de finantare multianuala; compilarea si publicarea unui catalog accesibil public de proiecte pentru 'drumuri mai sigure', bazate pe principiile de Sistem Sigur pentru drumuri urbane si interurbane, care ar trebui sa includa contramasuri eficiente la accidente, impreuna cu un audit corespunzator de siguranta rutiera si instrumente de verificare, precum si reglementari si standarde tehnice actualizate de siguranta rutiera; cresterea accesibilitatii la baza de date a Politiei privind accidentele pentru factorii interesati in siguranta rutiera si ameliorarea feedback-ului de informatii catre CNAIR in ceea ce priveste accidentele cauzate de infrastructura; infiintarea unui training de instruire pentru toti profesionistii si factorii interesati in siguranta rutiera, pentru un proiect de 'drumuri mai sigure', bazat pe principiile unui Sistem Sigur", arata Radoslaw Czapski.

Acesta mai spus ca o importanta deosebita trebuie acordata intelegerii ca drumurile mai sigure reprezinta o responsabilitate colectiva a administratorilor si proiectantilor de drumuri deopotriva, a institutiilor de punere in aplicare a legii, a conducatorilor auto si a tuturor celorlalti participanti la trafic. La nivel individual, adoptarea unui comportament prudent si respectarea normelor de trafic rutier si a marcajelor sunt esentiale pentru siguranta noastra si pentru siguranta celorlalti colegi de trafic.

Va fi Călin Georgescu premier? Politolog: „Simion și Gavrilă au deschis șampania când a fost scos din cursă”
Va fi Călin Georgescu premier? Politolog: „Simion și Gavrilă au deschis șampania când a fost scos din cursă”
Călin Georgescu se află într-o perioadă de tăcere. În contextul alegerilor prezidențiale, însă, numele său este vehiculat în continuare prin încercările lui Victor Ponta și ale lui...
"Le-aș crește vârsta de pensionare la 65 de ani". Atac dur la magistrații din România. "Ai investit în ei ca stat și te lasă baltă la 50 de ani"
"Le-aș crește vârsta de pensionare la 65 de ani". Atac dur la magistrații din România. "Ai investit în ei ca stat și te lasă baltă la 50 de ani"
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a declarat, luni, 24 martie, că, dacă ar fi după el, ar decide creşterea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru fiecare magistrat din România, pentru că...
#accidente statistici Romania, #probleme Romania accidente rutiere cauze , #accidente rutiere
  1. Erdogan profită de momentul geopolitic pentru a înăbuși opoziția democratică din Turcia - Politico
  2. Trump, întrebat despre deconspirarea în presă a planurilor de război: "O revistă care se îndreaptă spre faliment" VIDEO
  3. Zelenski, despre confruntarea cu Trump și Vance din Biroul Oval: „Am apărat demnitatea Ucrainei“
  4. S-a încheiat summit-ul ruso-american de la Riad. Când se anunță rezultatul negocierilor de pace VIDEO
  5. Când află românii dacă vor călători în SUA fără vize. Bolojan: "Administrația Trump a venit cu niște abordări noi, la care trebuie să facem față"
  6. Arhiepiscopul ortodox care l-a comparat pe Trump cu Sfântul Împărat Constantin cel Mare, în timpul unei ceremonii la Casa Albă. Apoi i-a dăruit o cruce de aur
  7. Putin le-ar fi ordonat diplomaților ruși să tergiverseze cât mai mult negocierile pentru pace în Ucraina. "Timpul este acum de partea noastră"
  8. Groenlanda nu prea vrea să-i deschidă ușa soției lui JD Vance, Usha Vance, care vine în vizită. "Nu e o vizită inofensivă. Vine să pună presiune". Reacția lui Trump
  9. Nicușor Dan l-ar lua consilier pe Iohannis. CTP îl ironizează: "Dan nu părea să fi suferit o zdruncinare la cap"
  10. Casa Albă a recunoscut că s-a făcut de râs și a trimis planuri secrete de război unui jurnalist. Este cel mai răsunător eșec de securitate din istoria recentă