Ziare.com

Cat costa viata unui om? Interviu cu judecatorul Cristi Danilet

de Camelia Badea
Duminica, 24 Martie 2013, ora 23:30

   

Cat costa viata unui om? Interviu cu judecatorul Cristi Danilet
Trei oameni au murit in accidentul rutier produs de Serban Huidu, iar despagubirile acordate de instanta au insumat 190.000 de euro. "Atat de putin costa viata unor oameni?" s-au intrebat unii, descumpaniti.

Intre 60.000-70.000 de euro vor primi urmasii celor trei victime, a decis zilele trecute, definitiv, Curtea de Apel Brasov in acest caz. "E bataie de joc. E clar. Tatal meu valoreaza mai putin decat masina lui Huidu?", s-a aratat indignat fiul soferului decedat in accident.

Pentru cei care nu au fost niciodata implicati in asemenea tragedii, intrebarile vin de la sine. Cum stabileste un judecator cat sa acorde pentru viata unui om pierduta pe sosea? Cine da banii, daca autorul accidentului nu are de unde? De ce sunt atat de mari diferentele intre sumele acordate in diverse cazuri cu notorietate? Cat de mult conteaza numele autorului accidentului si in ce fel, in favoarea sau in defavoarea sa?

Sunt doar cateva dintre intrebarile la care a acceptat sa ne raspunda judecatorul Cristi Danilet.

"Viata unui om nici nu poate fi estimata. Problema trebuie pusa in mod corect astfel: nu cat valoreaza viata cuiva, ci cat valoreaza suferinta unui om ca urmare a pierderii cuiva apropiat(...) Va spun drept ca mie, ca judecator, imi este greu sa apreciez suferinta unei mame careia ii moare copilul calcat pe trecerea de pietoni de un sofer baut(...) dar sunt obligat sa o fac", a explicat magistratul in cadrul unui interviu acordat Ziare.com.

Mai intai, domnule judecator, in toate accidentele soldate cu victime se pretind despagubiri?

Victimele unui accident soldat cu vatamari sau urmasii celor decedati in accidente de circulatie intotdeauna pretind despagubiri. De regula, aceasta solicitare se formuleaza in cadrul procesului penal deschis pentru tragerea la raspundere penala a celui vinovat de accident.

Uneori partile se inteleg asupra despagubirilor. Azi, legea permite ca in cazul oricaror vatamari produse prin accidente procesul sa fie oprit daca partile se impaca. Prin urmare, in primul rand, autorul accidentului are interesul sa ajunga cu victima la o intelegere cu privire la suma de bani pretinsa, pentru a nu risca o condamnare. Evident, cand victima accidentului a decedat, aceasta intelegere poate fi incheiata numai cu urmasii sai si de acest lucru va tine seama judecatorul atunci cand va fixa pedeapsa.

Ce sunt daunele morale?

Prejudiciile (daunele) produse ca urmare a unui accident pot fi materiale sau morale. Compensarea acestora se face de regula prin acordarea unei sume de bani.

Despagubirile materiale reprezinta returnarea cheltuielilor facute cu actiunile legate de vindecarea victimei care a supravietuit sau de decesul acesteia. Ma refer la cheltuieli cu medicii, cu medicamentele, cu preotul etc, in general tot ce tine de tratament si actul inmormantarii, tot ceea ce se poate concretiza intr-o chitanta care poate fi prezentata ca dovada in instanta.

De asemenea, se pot pretinde cheltuieli cu bunurile distruse, de exemplu s-a distrus masina victimei in urma coliziunii autoturismelor, hainele acesteia, poate era ceva pretios in masina, un laptop, sau in portbagaj. Deci este vorba despre tot ce are o aparenta fizica, materiala.

Tot despagubire materiala se acorda, de exemplu, si atunci cand copiii unui parinte decedat in accident sunt lipsiti de intretinere: instanta va stabili care e suma de bani pe care acel parinte o aloca in mod regulat copiilor sai si il va obliga pe autorul accidentului la plata unei rente pana cand copiii ies din starea de nevoie. Sau sa ne inchipuim ca o prezentatoare TV este desfigurata - probabil isi va pierde locul de munca si acest lucru trebuie compensat de cel vinovat de producerea accidentului.

In cazul in care nu vorbim despre un decedat, ci despre un infirm pe viata, se are in vedere daca suferinta presupune un tratament continuu si se pretind in instanta sume pentru masaj, lenjerie, modificarile necesare a fi aduse la apartament (cum ar fi cele pentru accesul carutului pentru infirmi ori design special la baie), hrana speciala si tratamentele necesare. Acestea se acorda dupa cum cere cel indreptatit, fie ca o suma globala, fie ca o renta lunara. Evident, daca in timp intervin si alte cheltuieli ca urmare a faptei, ele pot fi de asemenea pretinse, chiar ulterior finalizarii procesului penal.

Cel mai sensibil aspect este insa modul in care se calculeaza despagubirile morale.

Ce reprezinta ele? In general vorbind, vin sa compenseze acele aspecte numite de lege personale sau nepatrimoniale: intra aici atingerea adusa onoarei (de exemplu, ca urmare a insultarii unei persoane) sau reputatiei (de exemplu, ca urmare a unui articol denigrator in presa construit pe o acuzatie nereala), atingerea adusa dreptului la imagine (de exemplu ca urmare a publicarii unor poze personale fara acordul celui fotografiat), sau suferinta provocata in urma primirii unor lovituri, a suportarii unei interventii medicale sau a decesului unui apropiat.

In cazul accidentelor, in momentul in care a decedat o persoana care era tata intr-o familie, este clar ca vor suferi in primul rand urmasii celui decedat. Pentru aceasta suferinta se poate cere o despagubire pentru daunele morale, adica plata unei sume de bani care sa compenseze cumva - indiferent cat de cinic suna - disparitia celui drag.

Pe de alta parte, sa presupunem ca nu vorbim despre un decedat, ci despre un accidentat care ramane paralizat la membrele inferioare, pe viata. Pentru tot restul vietii, acesta trebuie sa se deplaseze intr-un carut. Compensarea intre o viata normala pe care ar fi putut sa o duca si o viata anormala pe care va trebui (prejudiciul "de agrement") sa o duca se poate acoperi baneste.

In cazul accidentelor de circulatie soldate cu deces, cine poate cere aceste despagubiri? Doar urmasii, asa cum ati spus mai devreme, sau si alti apropiati?

Despagubirile pot fi cerute de orice persoana extrem de atasata de cel decedat. Sigur ca vorbim in primul rand de urmasi, sotie, copii, eventual fratii si parintii decedatului. Dar poate fi vorba si de alte persoane, cum ar fi logodnicul/concubinul sau persoanele intretinute in fapt de cel decedat si care nu ii erau rude, dar cu care se legase printr-un atasament profund.

Judecatorul trebuie sa analizeze de la caz la caz cat de stransa era legatura intre decedat si cel care se pretinde prejudiciat, inclusiv daca locuiau si se intretineau impreuna.

Ce se intampla daca cel vinovat de producerea accidentului este chiar victima, adica decedatul? Cine cui plateste?

Daca este vina exclusiva a soferului decedat, nu se acorda despagubiri. In unele cazuri se constata ca accidentul s-a produs atat din vina soferului decedat, cat si a celuilalt sofer implicat in coliziune. In acest caz, cel din urma va fi obligat la depagubiri doar proportional cu gradul sau de vinovatie.

Ce am constatat ca fiind ciudat in Romania este ca valoarea despagubirilor pretinse si acordate in infractiunile din culpa este mai mare decat pentru infractiunile cu intentie. Astfel, pentru decesul unei victime intr-un accident de circulatie se acorda mai mult decat in cazul unui omor comis cu cutitul sau prin impuscare.

Cum se stabileste valoarea despagubirilor pentru daune morale?

Nu avem nicio evidenta statistica a valorii despagubirilor acordate in Romania. Nici pentru vatamari, nici pentru decese produse prin accidente. Ce pot insa sa constat este ca judecatorii acorda totusi sume din ce in ce mai mari, ceea ce in opinia mea este firesc.

Va spun drept ca mie, ca judecator, imi este greu sa apreciez suferinta unei mame careia ii moare copilul calcat pe trecerea de pietoni de un sofer baut sau suferinta prin care trece tanara sotie lasata acasa cu doi copii de varsta frageda, in casa cu socrii, in timp ce sotul sau este omorat intr-o coliziune din cauza unui alt sofer.

Dupa cum tot la fel de greu imi este sa apreciez, daca vreti, rusinea pe care o indura un profesor universitar injurat in public de catre un coleg sau cea resimtita de victima unui viol. Dar sunt obligat sa o fac, tinand seama de criteriile legale, dar si de opinia doctrinarilor, precum si de practica altor colegi de ai mei.

Pe de alta parte, trebuie sa amintesc ca potrivit unui studiu recent publicat pe site-ul Fondul de protectie a victimelor strazii, rezulta ca, in practica din Romania dintre anii 2008-2010, cele mai mari sume de bani s-au acordat parintilor (in medie echivalentul a 53 salarii medii pe economie), apoi in ordine sotilor supravietuitori (37 salarii), urmeaza copiii minori (36 salarii), apoi cei majori (26 salarii) si in final fratii/surorile (21 salarii).

Tot atat de adevarat este ca in Romania este un adevarat carnagiu: acum cativa ani eram pe locul doi in Europa la numarul de victime ale accidentelor de circulatie.

Cand si in ce mod intervin asiguratorii in urma unui accident de circulatie?

Conform legii nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, toti conducatorii auto sunt obligati sa incheie contracte de asigurare obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (RCA). Si in orice proces penal generat de pagube materiale, vatamari sau decese produse ca urmare a unui accident de circulatie este obligatoriu de introdus in cauza firma de asigurare care a eliberat polita. Daca autoturismul nu este asigurat, se introduce in cauza Fondul de protectie a victimelor strazii.

Rostul lor este de a plati despagubirile la care va fi obligat cel vinovat de producerea accidentului. Sumele garantate de asigurator apar in contracte, dar de fapt acestea sunt niste formulare care nu pot fi negociate de conducatorii auto. De aceea, Comisia de supraveghere a asigurarilor a emis Ordinul nr. 14/2011 prin care, incepand cu anul 2012, a stabilit o limita minima pe care asiguratorul trebuie sa o acorde: valoarea despagubirilor este pentru pagube materiale 1 milion de euro, iar pentru vatamari si decese 5 milioane de euro - vorbim de prejudicii produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate.

Conteaza si valoarea asigurarii?

Da. Conteaza care este prima de asigurare pe care tu o platesti, pe cat timp te-ai asigurat, pentru ce tipuri de daune si care este valoarea maxima pe care societatea de asigurari se angajeaza sa o plateasca in cazul in care se produce riscul asigurat.

Prin urmare, daca instanta il gaseste vinovat pe sofer, tot ce este pana la acel plafon plateste asiguratorul, si tot ce depaseste acest plafon plateste exclusiv cel vinovat.

Si daca soferul vinovat nu are de unde plati?

Intotdeauna firma de asigurari este solvabila. Dar ce se intampla daca soferul trebuie sa plateasca si el pentru ca daunele sunt foarte mari? Daca are venit, i se popreste venitul, daca are bunuri, i se vand bunurile, iar daca nu are nimic, asta este, nu poate fi executat - exista un principiu in dreptul civil care spune ca riscul obligatiei imposibil de executat il suporta creditorul.

Deci nu se pune problema transformarii, sa zicem, in condamnare la inchisoare?

Aceste despagubiri sunt de natura civila. Daca nu exista posibilitatea achitarii lor, nu se poate transforma obligatia de plata in inchisoare. Pentru datorii civile sau neplata unor amenzi contraventionale, nu poti sa faci inchisoare.

Dar sa nu uitam ca respectivul sofer, care nu a platit daunele, are deja o condamnare penala, fiind gasit vinovat de producerea accidentului. Astfel ca, daca a primit o sanctiune a inchisorii cu suspendarea executarii si nu a platit despagubirile, instanta poate revoca suspendarea si trimite pe autor in penitenciar cu exceptia cazului in care acesta dovedeste ca nu a avut posibilitatea de a se achita de datorie.

Revenind de la punctul de pornire. Cum evalueaza un judecator ce despagubiri sa acorde pentru vietile pierdute intr-un accident de circulatie? Ce ia in considerare?

Practica este diversa. E cunoscut de acum ca in chestiunea individualizarii pedepsei instantele au o practica diversa: pentru aceeasi infractiune comisa in imprejurari similare, e posibil ca intr-o instanta sa primesti o pedeapsa si un alt infractor sa primeasca o cu totul alta pedeapsa in alt judet, desi in ambele cazuri pedepsele se situeaza in limitele legale.

Acesta este un fenomen cu care se confrunta toate statele: legea contine marje de apreciere prea mari.

Unele state (SUA, Marea Britanie, Australia) au gasit solutia: intocmirea unor ghiduri prin analizarea practicii de la toate instantele, care ofera judecatorilor criterii concrete de aplicare a pedepsei.

Desi la noi au existat reticente pentru un astfel de sistem, un prim pas a fost facut in urma cu doi ani cand ICCJ a adoptat un ghid de stabilire a pedepselor in cazul infractiunilor de coruptie.

Tot astfel si in cazul infractiunilor soldate cu vatamari sau, mai grav, cu decese. Legea spune limitele de pedeapsa - de exemplu, 2-7 ani pentru ucidere din culpa ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie si 2-10 ani daca a rezultat moartea a doua sau mai multe persoane. Dupa ce judecatorul stabileste pedeapsa, trebuie sa stabileasca despagubirile acordate celor indreptatiti. Dar neexistand o practica unitara, nici avocatii nu vor formula pretentii similare in cazuri identice.

Eu am avut procese privind un decedat in accident unde s-a pretins o suma de 100.000 de lei daune morale si procese in care s-a pretins suma de 100.000 de euro. Sigur ca judecatorii tin seama si de altfel sunt obligati sa isi motiveze hotararile indicand cum anume au ajuns la anumite sume si mai ales de ce au redus anumite pretentii: accidentul e cu un decedat sau cu mai multi, exista un urmas sau mai multi, a contribuit si victima la producerea accidentului sau nu, pagubitul pretinde mai mult sau pretinde mai putin etc.

Oricum, viata unui om nici nu poate fi estimata. Problema trebuie pusa in mod corect astfel: nu cat valoreaza viata cuiva, ci cat valoreaza suferinta unui om ca urmare a pierderii cuiva apropiat. In acest domeniu, puterea de apreciere este foarte mare. Si, cum in acest gen de procese de regula despagubirea o plateste societatea de asigurari, asa se explica cresterea sumelor acordate in ultimii ani de catre judecatori.

Discutia noastra a pornit de la cazul Huidu. Multi au spus: 'Pentru 3 morti atat de putin?'. Dumneavoastra ce parere aveti?

Evident, conteaza in primul rand cat se cere - asta pentru ca exista o regula potrivit caruia judecatorul nu poate da mai mult decat se cere.

Apoi, conteaza elementele concrete ale cazului pe care numai judecatorul cauzei le cunoaste si care deseori nu ajung la cunostinta publicului. De aceea, eu nici nu mi-as permite sa spun ca daunele acordate in cazul Huidu sunt prea mici sau prea mari, pentru ca nu stiu decat cateva informatii generale din dosar care au aparut in presa.

Dar conteaza de la regula de circulatie incalcatata, despagubirile eventual achitate deja, pana la comportamentul autorului in timpul procesului.

Sa stiti ca, in general, fiecare judecator se orienteaza si dupa practica instantei unde functioneaza sau a instantelor de control judiciar din raza sa de competenta. Mai consultam cartile de pe piata, ne consultam si colegii, dar as putea spune ca intotdeauna se acorda daune mai mici decat se cer.

Asta e o regula nescrisa. De aceea, veti intalni des situatii in care avocatii sfatuiesc victima 'Hai sa cerem mai mult ca judecatorul ne da mai putin'.

Cat de mult conteaza notorietatea celui care a comis accidentul? De obicei, este in favoarea sau in defavoarea lui?

Mai deloc. Insa, de regula, o persoana cu notorietate este si o persoana cu o pozitie sociala mai buna si, deci, cu avere. Acest lucru le permite urmasilor victimei sa ceara daune mai mari.

Fiind vorba despre o persoana publica, deja sunt mai multe informatii in legatura cu averea ei, starea materiala, si atunci se va cere mai mult decat in cazul unei persoane fara aceasta notorietate.

Insa judecatorul nu poate gandi acest element ca unul in favoarea sau in devafoarea autorului sau a victimei ori urmasilor acestora: ma gandesc ca suferinta produsa copilului celui decedat este aceeasi indiferent ca autorul e un miliardar sau un pauper. Judecatorul trebuie doar sa aprecieze care sunt conditiile cele mai bune in care se poate asigura repararea prejudiciului produs - fie el de natura materiala, fie de natura morala.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 25392 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
47 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

suntem noi prosti? nicidecum, doar ticalosi

lumea mai si evolueaza sijustitia face asta chiar daca apar si unele 'ziceri' la comanda, poreclite interwuri

vedeti dv. faptul ca autoritatea este impotenta cand e vorba de a lua decizii corecte la criminal serie/numar
huidumaci sau alte gunoaie 4x4, fenomenu doar lasitate

hai sa dam citire la filmu premiat: pozitia lu copilu, unde e vorba chiar de accident 4x4 care kill un copkil
hahalere care au adunat lovele (legal/ilegal) au hobby cum sa korup autoritate vinovat scapat basma alb kurat

alde nea crist zice cum da bine la cei care comanda si
justitia ramane cu servitutea mostenire, in loc sa fie putere in stat si sanctiuni cu bulau la kremenali, noi aplaudam ce face judele nost patruns de nostalgiile pc

vrem ghid? e o propunere lansata de asig., dar vrem si
justitie ca putere a statului cu jude independent? vom pretinde si obtine ca un killer 4x4 sa fie arestat iar victimele sa capete despagubiri totale aidoma cu vest!

altfel suntem nu chiar ticalosi, dar prosti pestepoate

 

in rromanistan

viata omului e nepretuita... adica valoreaza 0(zero) lei
traiasCA CApitalizmu'

 

Iliescu a omorat cel putin 1000 de tineri in 1989 si 1990

Si pentru asta a fost uns presedinte de onoare al PSD!
Din cauza lui securistului Voiculescu au ajuns la puscarie sute de mii de romani pe vremea lui Ceausescu si pentru asta Antena 3 ii face zilnic cultul personalitatii.

 

si a fost ales de conationalii nostri presedinte,

si umbla liber pe strada, si o sa fie inmormintat cu onoruri de stat, si o sa fie plins de multi...

Cristi Danilet si Camelia Badea

Ar fi o pierdere de timp sa citesc. Un proverb zice: Spune cu cine umbli ca sa spun cine esti. Danilet nu reprezinta o somitate ca sa fie consultata.

Dupa "capacitatea" dumitale.

Mona Pivniceru ar fi o "somitate" ca sa fie consultata???

Pentru Ioan din Chicago (din Deal sau din Vale??)

Nici nu trebuie sa fii o somitate ca sa constati in situatia de fata ca peste durerea pricinuita de pierderea celor dragi sa adauga durerea faptului ca vinovatul scapa foarte usor, aproape nepedepsit.Iti trebuie empatie sa intelegi, nimic mai mult. Sau macar putin bun simt.Chiar asa, domnule Ion, cu cit ai valora viata mamei dumitale,sau a altcuiva drag, daca ar fi sa ti se intimple? Si sa stii, intr-un fel sau altul, viata nu te iarta.O sa-ti aduci aminte.Asa sa te-ajute Dumnezeu.

Liniste sufleteasca NU va avea pana cand NU va ajunge si

el acolo.

Despre acest caz se va mai auzi multe .....victemele se vor adresa sigur la CEDO . Problema este ca tot noi platim .....abuzurile magistratilor care se imbogatesc peste noapte....

Daca HUIDU nu era persoana publica acum sigur era la mititica.

 

De acord.

Nevasta comunistului Adrian Paunescu care a facut ucis o familie intreaga tot intr-un accident de circulatie,n-a facut nici macar o ora de puscarie!!!
Sau apropiata familiei Tariceanu-liberala Anamaria Straus, autoarea accidentului mortal de pe Kiseleff,unde o studenta basarabeanca si-a pierdut viata????
Si Ludovic Orban n-ar mai fi fost senator dupa ce a accidentat o fetita minora,beat fiind la volan.
Ar fi fost in puscarie in orice tara civiliztata.

Ziare.com cand renuntati la Camelia Badea ?

Cat de mult conteaza notorietatea celui care a comis accidentul? De obicei, este in favoarea sau in defavoarea lui?

subscriu !

AI MARE Dreptate !

@dorelu

ABERATII sunt atunci cand te duci la avocat si spui ca platesti cat face numai sa nu faci puscarie pentru 3 veti luate pentru o fractiune de neatentie.

" ADEVARUL " - acestui caz il stiu doar cei implicati in tragedie.....nici magistrati nici avocati NU au cum sa-l stie.....dar toti isi vor plati la randul lor "munca".

Pe vremuri,justitia PSD

A scapat-o pe nevasta morttului Adrian Paunescu,dupa ce a ucis o familie intr-un accident identic cu al lui Huidu.

Mai winner, mai ai frati ?

A dat Iliescu cu masina peste cei 1000 ?

Desi la noi au existat reticente pentru un astfel de sistem, un prim pas a fost facut in urma cu doi ani cand ICCJ a adoptat un ghid de stabilirea a pedepselor in cazul infractiunilor de coruptie.

Justitia din Romania este putred de corupta.

Primii care trebuie sa infunde puscariile sunt judecatorii si politistii, daca vrem sa ne vindecam cu adevarat de coruptie.

 

Titlul articolului

ar fi fost potrivit daca intervievatul era din domeniul asigurarilor. Fiind vorba de un judecator, titlul este total nepotrivit.

Adica, este sub influenta Sionista, ca si cea din...

U.K., U.S., Franta, Germania si cam peste tot in lume, unde religia de baza a devenit " holocaustianity " )...Ernest Zundel a fost batut, amenintat cu moartea si incarcerat pentru ca indraznit sa arate cu documente si cercetari stiintifice imposibilitatea gazarii si arderii a 6 milioane de asa-zisi jews ( a se citi kazari ), nu in Rusia stalinista, nu in China lui Mao si nici in Romania lui Ceausescu, ci in Canada, U.S si Germania !!!???...Asa ca, las-o mai moale cu propaganda de doua parale, amice !...

Am avut si noi justitie...cativa ani.

Acum ca socialistii au luat puterea prin MINCIUNI...bye,bye.

justitia din romania

este o justitie ca in africa ,80 la suta dintre judecatori si procurori pe langa ca sunt amatori din p.d.v. profesional mai sunt si corupti pana peste cap,nu trebuie sa faci mari demonstratii in acest sens ajunge sa vezi fiecare in ce viloace sta si cu ce masina circula din salariul primit de la buget,sa fim seriosi in romania nu a fost nu este si nu va fi niciodata justitie adevarata restul povesti cu reforme cu coduri si alte bla bla bla

 

Mai oameni buni

Serban Huidu a gresit e adevarat. Dar omul si-a recunoscut vina ce poate sa mai faca acum? Dar acum vin rudele victimelor si cer bani foarte multi ca despagubire, bani pe care un om de rand nu-i poate strange intr-o viata, asta suna cam a santaj. Ce vreti acum Ca omul vinovat ce-i drept, sa devina sclavul unor oameni care sfideaza pur si simplu ori ce regula de bun simt si scuipa pur si simplu chiar si pe memoria celor decedati pe care pretind ca-i iubesc? Vor cu adevarat sa hiberneze deacum inainte si sa profite de moartea celor disparuti pentru a se imbuiba ei? Si omul asta vinovat de unde sa stranga atatia bani? Imi pare rau dar oamenii astia intrec orice masura! Justitia si-a spus cuvantul sau inca il va mai spune, omul vinovat da socoteala in fata justitiei si a lui Dumnezeu nicidecum in fata unor oameni care-si scuipa si pe memoria propriilor parinti sau apropiati pentru a castiga bani nemunciti. Eu zic ca omul si-a recunoscut vina si raspunde pentru asta legilor in vigoare si este de ajuns. Ce vor si ce ii incalzeste pe eu ca un om care n-a furat, nu este hotci a gresit fara voia lui sa fie inchis in acelasi los si in aceleasi incaperi cu hoti , sarlatani, violatori sau ucigasi cu sange rece? pai in cazul asta unde se ajunge cu reeducarea? ca in los ca acesti oameni sa fie reeducati vor fi specializati de ceilalti intru hotiile lor.

 

Despagubirile stabilite sunt OK raportate

la nivelul de saracie din Romania. Altceva este in neregula: faptul ca Huidu a ucis din culpa cativa oameni si nu face nicio ziulica de puscarie. Vi se pare drept? Eu unul sunt de parere ca judecatorii au fost mituiti de aceasta "vedeta" pentru a-l face scapat.

Da' ce, sergentul acela american,care l-a omorat..

pe cantaretul acela roman ( si a fost pus pe avion de ambasada americana cu viteza fulgerului ) a facut o zi de puscarie ?!...Nu te-am vazut sa postezi ceva asemanator...

ar fi frumos din partea lor sa nu-si vanda ***

in primul rand eu zic ca e culpa comuna pentru ca ambii aveau viteza desi asta nu spune nimeni, in al 2-lea rand daca huidu nu era persoana publica, daca era oricine altcineva care sa nu fii avut banii lui huidu de unde mai cereau despagubiri si inca mai au tupeu jegos sa spun ca doar atat valoreaza viata tatalului lor, daca li se pare putin de ce nu l-au vandut in timpul vietii ca poate luau mai multi bani ca pana la urma despre asta e vorba, noroc ca a murit tata sa ne putem imbogati si noi ceea ce mi se pare o nerozie, o ipocrizie si o nesimtire totala...ideea e in felul urmator cine a gresit trebuie sa plateasca, eu in locul lor ma luptam ca huidu sa ajunga la inchisoare pentru ca oricat de multi sau putini ar fi banii aceia nu mai aduc pe nimeni inapoi

This is the trend, my friend, this is the trend...

La apropape 7 decenii de la sfarsitul celui de-al II-lea macel mondial, supravietuitorii ( si urmasii lor ) lagarelor de munca naziste pretind despagubiri de la statul german, de la cel elvetian, de la cel american si cam de peste tot in lume, de unde se pot obtine bani nemunciti...The ' Holo-hoax ' e in floare ( " there's no business like Shoah business " )...Ce conteaza ca " putini am fost, multi am ramas " ( recesemantul de dupa WW-II, comparativ cu cel de dinainte de razboi, arata ca populatia evreiasca europeana este singura care A CRESCUT, comparativ cu celelalte ( de gentiles, ori goyim, cum ne ' congratuleaza ' cei auto-alesi in Talmud ), decimate de razboi ! Cine nu crede, sa verifice on-line ! Traiesc in USrael de aproape 18 ani si stiu ce vorbesc: totul pentru Zion ! Intrebare: daca U.S sunt colonie Sionista, ce sunt celelate tari, inclusiv Romania ?!...In 2007, Shimon Peres a declarat la Tel-Aviv ( Hilton Hotel ) ca ( citez ): " we are buying up Mannhatan, Hungary, Romania, Poland..."...Money talks, brothers, iar limba e cea kazara...Iar unul dintre directivele trasate in ' the protocols of the elders of Zion ' il constituie dezbinarea populatiilor bastinase ( parazitate de ' auto-alesi ' ) pe/din motive materialiste...

@SS-Independentul

- pentru ca romania semnase o conventie cu statele unite !

 

"tatamare", cred ca esti mare si...nu spun ce

Te exprimi si blestemi ca o tzatza cu 4 clase educata de bolsevici, cu idei putine, dar fixe!
Zici ca si ungurii traiau in lagare in Romania? Cred ca te referi la Rromania din "lagarul socialist", nu-i asa? In orice caz, minciuna cu crematoriile unde erau arsi evreii a fost de mult demascata, asa ca nu te maica ca pe dumneata!

Artemis,,,mai daca a gresit huidu de ce nu sa jucat cu pe,,nisul

si sal fi taiata,,de ce sa jucat cu masinutze,,,daca tot e bez,,metic cai si comentariile tale,,,,daca murea el si procgeniturile lui era ok,,,omul sia facuto singur dar chind omori nevinovati,,,,tu esti normal la cap?????????

Cat costa viata unui om?

oare totul trebuie sa se raporteze la bani!
bine, dar ce este viata?
Omul are un suflet si un trup!
Sufletul este viata, trupul este casa sufletului; sufletul este nemuritor, se intoarce la cel ce i l-a dat; sufletul e de nepretuit, trupul este tarana si se intoarce in tarana!
despre ce vorbim? despre nenorocirea unor oameni si despagubirile date de omul judecator? asa raportam viata omului? foarte trist!

 

Asa este !!!

Iertarea are o VALOARE foarte mare si totusi nu costa nimic;..Omul invata toata viata si tot ne'invatat mo'a're.!!..

doamna ziarist Badea ! ce nume !

cand faci un accident si cineva moare este circumstanta acestei vieti moderne unde toti ne asumam acest risc ! astazi omoaraa fara voie Huidu , maine omori fara voie d-ta 3-4 oameni ! vei plati pentru ei !? este de vina Huidu singur ? Oare nu sunt de vina si cei de laaa circulatie , corupti pana nu se mai poate , cei de la drumuri , corupti pana nu se mai poate , cei care ne conduc , corupti pana nu se mai poate !?Daca huidu ar fi sarac cine v-a despagubi aceste familii cretine ca isi vande *** pe bani !? Aceste lucruri se intampla oriunde si nu este o vina din culpa ci una involuntara ! Nu cred ca Huidu a vrut sa moara acesti oameni ! Nimeni sa nu fie in pielea lui !!!!!!!!!

 
 

 

asa este !

sunt pe site din 2009 dar nu sunt pe placul unora ! am postat sute de comentarii si am rankuser redus si sunt obligat sa scriu prost prin privatizarea de majuscule ! nu stiu cine conduce acest site dar cateodata am impresia ca este beat crita ! plus ca avatarul meu este accesat si de un alt membru venit mai tarziu ! profesionalismul lipseste in totalitate si ziare.com este un site prost !

@ independentul

am prieteni aici care numai cand vad avatarul, imi dau 1; e bun si 1! merci!

Caz real

In Canada,un tinar Roman a avut accident si a murit.Vinovat este persoana care i-a taiat calea si din cauza asta a intrat intr-un stilp,cu masina.Persoana a spus ca nu l-a vazut.Tot restu s-a ocupat societatea de asigurari,pe care fiecare e obligat sa o plateasca.Deci numerele de inmatriculare reprezinta o asigurare.Au platit tot transportu in Romania si la familie au dat 14000$ canadieni despagubiri...deci paisprezece mii,asta e tot.Tipul care a facut accident,nu a facut o ora de puscarie.Daca avea familie dadeau pensie la sotie si copil,dar era singur.Asta s-a petrecut la mai bine de 10 ani.Deci tu nu mai poti da in judecata vinovatu,te judeci ci asigurarile,cam asta e, trist,daca e corect,fiecare judeca cum crede.Oricum chiar daca rudele primesc despagubire,cum vor ele,pe cei disparuti nu ii mai aduci inapoi....

 

Tata..cind s-or inversa polii pamintului cu oameni cu tot,

atunci sa-mi vorbesti tu de "caz real" in Romanika.
Stai linistit ca fiecare muritor plateste tributul suferintei, aici pe pamint si nu in praful de stele.

Caz real

Asa este si in usa. Daca omori pe cineca intrun accident si nu esti baut,sau drogat,nu faci o ora de inchisoare. Insurentele platesc pina la 40.000 maxim pentru accident. Prea multa galagie cu acest Huidu. Ori care cind conduce o masina isi asuma riscul sa produca un accident. Deaceia sintem obligati sa cumparam asigurare. Daca in romania sint alte legi...nu comentez

Pentru romanii-americani si nu numai...

Cititi articolul din ' LA Times ', intitulat " Peril from patriots "...nesemnat, binenteles ( intr-atat este de parsiv )...si observati ce posteaza cativa postaci de serviciu, zi de zi, ceas de ceas, impotriva sustinatorilor Amendamentului II al Constitutiei Americane. Asta, in vreme ce Gestapo-ul american ( The Fatherland, pardon, the homeland security department ) a achizitionat peste 1.6 billion ammo .40 caliber, hollow-point ( interzise prin conventiile internationale pe campurile de lupta ), cateva mii de vehicule blindate si alte mii de arme automate ( nu semi-automate, cum sunt cele ale cetatenilor ). In Irak s-au folosit cca. 60 million rounds per year...de ce le trebuia, ca agentie interna, ammo pentru aproape 30 de ani ?!...Pentru neavizati, munitia hollow-point este scumpa si nu se foloseste din acest motiv la antrenamente ( poligon ), insa avand varful glontelui bont, este letala, intrucat produce leziuni ale tesuturilor si hemoragii interne masive ( motiv pentru care este interzisa international ). Deci, pentru ce se pregateste D.H.S-ul american ?!...Mai ales ca sistemul financiar este in coma si tinut in viata cu perfuzii ( bail-out, quantitative easing, manipularea market-ului cu si prin tranzactii electronice ultra-rapide si prin interventia ' PPT ' ( plunge protection team ), iar mai nou, ca in Cipru, prin furtul pe fata al economiilor oamenilor !!!???...Nu e greu de ghicit: cand populatia nu va mai putea supravietui, va iesi in strada ! Diferenta intre americani si europeni este dreptul de a detine arme ( nu pentru vanatoare, ori sport, ci impotriva tiraniei, cum a precizat Thomas Jefferson ! Cum a spus dr. Paul Craig roberts ( membru al Administratiei Reagan ): " nu poti avea in acelasi timp un stat totalitar si o populatie inarmata "...

 

@SS-Independentul

- din cinci postari , toate sunt pe langa subiect !

De ce, suntem la gradinita, iar educatoarea ne da

jucaria si trebuie sa ne jucam doar cu ea ?!...E vorba de justitie, iar aceasta justitie ar trebui sa fie la fel peste tot in lume, nu crezi ?...A ataca doar coruptia din Romania si a suferi de ' orbul gainilor ' cand vine vorba de tarile cu pretentii ( controlate insa de ' City of London ', adica de Rothschilds, via Tel Aviv si Washington ), atata vreme cat Romania a devenit colonie Sionista ( dupa ce a fost colonie bolsevica - insa bolsevicii au fost tot Sionisti ), mi se pare demagogic si ipocrit. Fara cozile de topor care au dat o mana de ajutor (la taierea padurii ), nici noi, romanii, nici strainii nu am/ar fi ajuns sa fie iar sclavi in propria tara. Iti place cum arata Afganistanul, Irakul si Libia, dupa...' eliberare ' si impunerea ' democratiei vestice ?!...Da' cum arata Romania, dupa ce a scapat de jugul sovietic si a sarit in barca...' democratilor ' occidentali ?!...Datoria de 10-11 miliarde $ ( a carei returnare, cu dobanzile aferente, a dus la infometarea poporului vreme de un deceniu ) a fost inlocuita cu una de 11-12 ori mai mare ( and going on, cum zice americanul )...crezi ca nu va veni vremea scadentei si pentru romani ?!...Huidu a omorat din imprudenta 3 oameni si sunt sigur ca va avea remuscari toata viata si ca va plati pentru asta, intr-un fel sau altul...insa nu trebuie crucuficat pentru asta ! Sunt lucruri mult mai grave si abuzuri mult mai mari, dar atentia turmei este dirijata spre aspecte minore ce tin de viata de zi cu zi...Cui bono ?!...

Conteaza numarul postarilor

Si nu continutul lor:))))

SS-Independentul

Cum spune niculaeda..esti pe linga subiect, Cu Huidu si armele americanilor iti dau dreptate, In rest nazy propaganda In toate comentariile dumneatale sint indentice , pe toti ii consideri sionisti acum iai inclus si pe romini.Esti tare nefericit mister Paul Joseph Goebbels sau dus timpurile alea, Ce sa facem...lumea se schimba.

Big Brother.....

Cele 1.6 miliarde de 0.40 caliber rounds achizitzionate de homeland security agency sunt nimic pe langa armele psihotronice intrate recent in dotarea aceleasi agentzii, nu mai vorbesc de contractul de achizitzionare a 4.000 de drone in urmatorii 5 ani, pentru a fi folosite exclusiv la supravegherea contribuabilului american razvratit.
Armele psihotronice de care vorbesc se bazeaza pe efectul undelor sonore de joasa frecventza (de ordinul hertzilor) care provoaca debusolare, dureri acute provocate de reverberatzie in cutia craniana, efecte suficiente pentru a imprastia o multzime care nu mai poate fi oprita cu ajutorul tunurilor cu apa, grenadelor lacrimogene, gloantzelor de cauciuc sau reale. O persoana apropiata care lucreaza in domeniul armelor de control al maselor mi-a spus doar ca orice imaginatzie este depasita de realitate, si mi-a pus la dispozitzie cateva filme din timpul testarii acestor arme in locuri publice de pe glob. Daca esti interesat, potzi urmari reactzia multzimilor controlate cu acest tip de arme in momentul jefuirii muzeului de arta din Bagdad, Irak, filmul este public pe Google.

Mda,

O problema foarte delicata, cred ca s-a gresit atunci cand s-au instituit compensari pentru suferinta pura. Sa nu uitam ca romanii sunt foarte saraci si de aici si pana la acte de coruptie, excese ale judecatorilor, avocatilor, chiar ale partilor, nu-i decat un pas. In Europa suntem cunoscuti ca acordam cele mai mari sume pentru deces, doar Italia ce ne mai depaseste. Italienii care si lor li s-a dus buhul de mafioti. Ar trebui si la noi sa fie la fel ca in statele nordice. Pentru decese, suferinte efectiva, nu se acorda daune morali ci pensii de intretinere pentru supravetuitorii care depindeau de cel decedat, cred ca ar fi mult mai corect. Oricum, din ce am auzit, partile saracile raman cu foarte putin din sumele obtinute de la asigurari, o parte zdravana merge la avocati. Apoi, banii au prostul obicei de a se termina, peste cativa ani se trezesc saracii oameni ca nu mai au nimic.

 

In loc de 100 de comentarii balcanice....

In orice tzara civilizata exista o asigurare obligatorie de raspundere civila. In cazul unor accidente soldate cu pagube materiale,societatea de asigurare plateste despagubirile,......nu Huidu si nici Cristi Danilet,judecator de "Tecushi" cu diploma de "Ieshi" (ori "di Herculani").Da ati inteles bine, astea se petrec intr-o cu totul alta lume...Daca un accident similar ar fi avut loc in SUA, pentru 3 ***, va asigur ca s-ar fi platit despagubiri de cel putzin 5-6 milioane de dolari (asta pentru muritori de rand).Dar cum Huidu e geto-dac (cu nume cam unguresc) si victimele p....e balcanica..uite ca avem "subect" de controversa.

 

Sa ne rezumam la spatiul mioritic in care traim,

Atentie, noi avem bunul obicei de a ne fura caciul singuri. Sa nu uitam ca asiguratorii nu platesc din buzunar, platesc din banii adunati de la ceilalti asigurati, iar, in cazul in care sumele acordate vor fi mari, si banii pe care-i platim pe o asigurarte vor fi la fel, momentan platim foarte putin. Cred ca atunci cand pentru un RCA vom plati in jur de 1500- 2000 de euro, cum se plateste afara, vom gandi putin altfel.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor