De ce se moare pe soselele din Romania. Principalele cauze ale accidentelor grave RAPORT

Marti, 06 Aprilie 2021, ora 17:39
7683 citiri
De ce se moare pe soselele din Romania. Principalele cauze ale accidentelor grave RAPORT
Accident pe Bulevardul Pallady din Capitala FOTO amator

Mii de oameni mor, anual, pe drumurile din Romania, in urma unor accidente grave produse din cauza vitezei, neatentiei sau indisciplinei in trafic. Multi au vrut sa ajunga la destinatie mai devreme, insa au ajuns la spitale sau chiar mai rau.

Politistii spun ca viteza excesiva si neacordarea de prioritate ar fi principalele cauze care duc la producerea accidentelor grave, soldate cu raniti grav si decese.

Aproape 300 de oameni au murit in accidente rutiere in Romania

Conform unui raport al Politiei Romane, transmis Ziare.com, la nivel national, in perioada 01.01 - 15.03.2021, s-au inregistrat 774 de accidente grave de circulatie (cu 598 mai putine fata de perioada similara a anului trecut), in urma carora 290 de persoane au decedat (cu 21 mai putine fata de perioada similara a anului trecut) si 587 au fost ranite grav (cu 674 mai putine fata de perioada similara a anului trecut).

In anul 2020, la nivel national, s-au inregistrat 6.273 de accidente grave, in urma carora 1.646 de persoane au decedat si 5.484 au fost ranite grav.

"Fata de anul 2019, au scazut toti indicatorii, respectiv: -2.369 de accidente grave (-27,4%), -218 de persoane decedate (-11,7%) si -2.641 de persoane ranite grav (-32,5%)", a mai transmis Politia Romana.

De asemenea, la nivel national au loc, anual, mii de accidente rutiere. Un raport publicat pe site-ul Politiei arata ca in 2019 s-au produs 8.642 de accidente rutiere, soldate cu 1.864 de decese si 8125 raniti grav.

O masina care transporta vaccinuri anti-COVID spre Iasi a fost lovita de autoutilitara Jandarmeriei din convoi. Accidentul s-a produs in Buzau

Principalele cauze ale accidentelor grave

Conform raportului politiei, in anul 2020, principalele cauze ale accidentelor rutiere au fost:

1. Viteza neadaptata la conditiile de drum

2. Traversare neregulamentara pietoni

3. Abateri ale biciclistilor

4. Neacordare prioritate pietoni

Accidentele rutiere au ucis 18 oameni in Bucuresti

Conform datelor furnizate Ziare.com de catre Brigada de Politie Rutiera Bucuresti (BPR), de la inceputul anului pana in prezent, pe strazile Capitalei au fost inregistrate 68 de accidente grave soldate cu 18 persoane decedate, 52 de persoane ranite grav si 12 persoane ranite usor.

Principalele cauze care au generat aceste evenimente au fost neacordarea de prioritate pietonilor, traversarea neregulamentara si viteza.

VIDEO Momentul teribil in care cele doua fete din Bucuresti au fost spulberate pe trotuar. Cum s-a petrecut tragedia

De altfel, rapoartele BPR arata ca, in 2020, pe arterele bucurestene s-au inregistrat 537 de accidente grave, soldate cu 52 de persoane decedate, 500 de persoane ranite grav si 58 de persoane ranite usor.

Aceleasi cauze au fost generatoare de accidente si anul trecut: traversare neregulamentara, neacordare prioritate pietoni, viteza neadaptata la conditiile de drum, iar pe locul al patrulea se afla neacordarea de prioritate vehiculelor.

Cu un an in urma, adica in 2019, au fost inregistrate 690 de accidente grave, cu 153 mai multe fata de anul precedent. Acestea s-au soldat cu 58 persoane decedate, 657 persoane ranite grav, 123 persoane ranite usor si au avut aceleasi cauze.

Mii de amenzi in cadrul unei actiuni la nivel national

In perioada 22-28 martie 2021, la nivel national, politistii de la rutiera au actionat in zonele si pe tronsoanele de drum cu risc rutier ridicat, pentru prevenirea accidentelor rutiere grave.

In urma activitatilor desfasurate in teren, politistii de la rutiera, impreuna cu politistii de ordine publica, au aplicat 50.930 de sanctiuni contraventionale, dintre care 42.998 pentru nerespectarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata.

Astfel, conform unei informari a politiei, au fost aplicate 14.425 de sanctiuni contraventionale pentru nerespectarea regimului legal de viteza si 3.176 de sanctiuni pentru abaterile savarsite de pietoni, 1.669 de sanctiuni pentru abaterile savarsite de biciclisti, 751 de sanctiuni pentru nerespectarea regulilor privind depasirea, 580 de sanctiuni pentru abaterile savarsite de carutasi.

De asemenea, au fost aplicate 526 de sanctiuni pentru neacordarea prioritatii de trecere pietonilor, 360 de sanctiuni pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice, 330 de sanctiuni pentru neacordarea prioritatii de trecere vehiculelor, precum si 21.181 alte sanctiuni.

Permise retinute pentru viteza si consum de alcool

Totodata, au fost retinute 4.545 de permise de conducere si au fost retrase 1.418 certificate de inmatriculare.

Din totalul permiselor de conducere retinute, 1.829 au fost retinute pentru depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime legale admise, 751 pentru nerespectarea regulilor privind depasirea, 526 pentru neacordarea prioritatii de trecere pietonilor, 360 pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice, 330 pentru neacordarea prioritatii de trecere vehiculelor si 749 pentru nerespectarea altor norme rutiere care atrag suspendarea dreptului de a conduce.

Politistii au constatat si 625 de infractiuni, dintre care 532 de infractiuni contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice, respectiv 207 pentru conducerea unui vehicul fara permis de conducere, 187 pentru conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului, 45 pentru punerea in circulatie sau conducerea unui vehicul neinmatriculat, 40 pentru conducerea unui vehicul sub influenta altor substante, 27 pentru refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, 26 pentru infractiuni la regimul rutier, precum si 93 de infractiuni de alta natura.

VIDEO Accident spectaculos in Bucuresti. Un Logan a fost rasturnat peste un Lamborghini de sute de mii de euro

Soferita din Capitala care a accidentat mortal doua fete a declarat ca a avut o criza de stranut. Anterior, ea a spus ca a incurcat pedalele

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Valul de caniculă de la începutul lui aprilie a ucis cel puțin 100 de oameni din regiunea Sahel. S-au înregistrat 48,5 de grade Celsius
Valul de caniculă de la începutul lui aprilie a ucis cel puțin 100 de oameni din regiunea Sahel. S-au înregistrat 48,5 de grade Celsius
Valul de căldură - care a paralizat electricitatea, sisteme de sănătate, a ucis oameni şi le-a afectat activităţile agricole - care a afectat Sahelul la începutul lui aprilie este legat de...
Catastrofă umanitară în Afganistan. Inundațiile au ucis zeci de persoane și au distrus peste 2.600 de case
Catastrofă umanitară în Afganistan. Inundațiile au ucis zeci de persoane și au distrus peste 2.600 de case
Aproximativ 70 de persoane au murit, începând de sâmbătă, în inundaţii şi revărsări de ape în Afganistan, anunţă Departamentul gestionării catastrofelor naturale, relatează AFP....
#accidente grave, #morti, #raniti, #cauze accidente rutiere grave , #accidente rutiere