Ziare.com

Cum vrea Guvernul sa scada cu 60% numarul accidentelor rutiere

Joi, 16 Iunie 2016, ora 18:47

   

Cum vrea Guvernul sa scada cu 60% numarul accidentelor rutiere
Guvernul Romaniei vrea sa reduca cu 60% numarul accidentelor rutiere printr-o ordonanta de urgenta care modifica Legea sigurantei circulatiei pe infrastructura rutiera.

Mai exact, prin aceasta ordonata se simplifica regulile cu privire la auditul si inspectia de siguranta rutiera. Iar printr-o aplicare corespunzatoare a Auditului de Siguranta Rutiera numarul accidentelor rutiere ar putea sa scada cu 60%, arata News.ro.

Prin Ordonanta de Urgenta adoptata astazi se corecteaza, clarifica si in acelasi timp se simplifica textul legii.

Astfel, se defineste in mod clar pentru ce fel de proiecte este necesar auditul de siguranta rutiera. S-au corectat si prevederile referitoare la conditiile ce trebuie indeplinite pentru specialistii ce doresc sa fie acreditati ca auditori de siguranta rutiera, conform legislatiei in vigoare, iar investitorului i se impune obligatia de a aplica recomandarile din rapoartele de audit.

In plus, in cazul unui accident rutier grav, Autoritatea Rutiera Romana va realiza gratuit o Inspectie de Siguranta Rutiera Suplimentara, pentru a identifica eventualele cauze legate de infrastructura, care au favorizat sau cauzat producerea accidentului.

Aceasta inspectie va fi realizata prin echipe formate din personalul de specialitate angajat in cadrul Autoritatii Rutiere Romane - ARR, cel putin unul dintre membrii echipei fiind atestat ca auditor de siguranta rutier.

Dupa raportul facut de ARR si in functie de recomandari, administratorii drumurilor vor face modificarile recomandate: eliminarea sau protejarea obstacolelor fixe de la marginea drumului, reducerea limitelor de viteza si intensificarea controlului vitezei la nivel local, imbunatatirea vizibilitatii in diferite conditii meteo si de luminozitate, imbunatatirea aderentei/rugozitatii suprafetei de rulare a drumului, etc.

Ce se intampla daca administratorii drumurilor nu fac schimbarile

"In cazul in care administratorii drumurilor publice nu vor realiza aceste lucrari pentru a remedia deficientele constatate la inspectia de siguranta rutiera, in termenele stabilite, vor fi sanctionati cu amenda in raport de gravitatea faptei, intre 1.000 de lei si 100.000 de lei, potrivit Ordonantei de Urgenta adoptate astazi", informeaza Guvernul.

Executivul a adoptat aceasta ordonanta in conditiile in care numarul de decese in urma accidentelor rutiere din Romania este cel mai mare din UE. Totodata, guvernul Ciolos anunta ca va adopta in perioada urmatoare Strategia Nationala de Siguranta Rutiera 2016-2020.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 4064 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Am vazut ieri la intrarea in Bucuresti....

In dimineata zilei de 15 iunie masinile au inaintat ore intregi cu viteza melcului la intrarea in Bucuresti de pe autostrada Pitesti-Bucuresti. O grupa de cativa ,,doreli" astupa o gaura in pasarela. Daca o astupau noaptea, pe aici s-ar fi circulat cu viteza si s-ar fi produs accidente. Asta e solutia.

 

Amenajari si reabilitari rutiere

Nu stiu daca si in ce masura e cuantificabil un procent pentru scaderea numarului de accidente grave. Sa le vedem macar ca scad vizibil, fie si cu 5-10%. Sa afirmi in conditiile actuale ca vrei sa reduci numarul de accidente cu 60%, mi se pare hazardat.

In ce priveste lucrarile la carosabil, da, ele ar trebui sa aiba loc in cit mai mare masura noaptea pentru a crea cit mai putine probleme in trafic. Chiar si daca o artera este ingustata ca urmare a lucrarilor, traficul este mai fluent daca soferii stiu ca ziua nu se lucreaza si ca nu exista utilaje in miscare si muncitori care pot intra pe carosabil in orice moment.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor