Ziare.com

ACTA nu va aduce prejudicii utilizatorilor de Internet din Romania, spune ORDA

Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 15:25

   

ACTA nu va aduce prejudicii utilizatorilor de Internet din Romania, spune ORDA
Acordul multilateral antipiraterie (ACTA) nu va aduce prejudicii personale utilizatorilor de Internet si nu va atrage masuri suplimentare acestora.

Anuntul a fost facut miercuri, intr-o conferinta de specialitate, de Razvan Casmoiu, directorul Directiei de expertiza si constatari din cadrul Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA).

"Din punct de vedere al Legii nr. 8, a drepturilor de autor si a drepturilor conexe din Romania, semnarea acestui acord nu va aduce modificari acestei legi. Consideram ca acest acord nu va aduce prejudicii personale utilizatorilor de Internet si nu va atrage masuri suplimentare utilizatorilor de Internet", a afirmat Casmoiu.

Reprezentantul ORDA a adus in discutie o serie de precizari comparative intre prevederile din ACTA si cele din Legea drepturilor de autor si a drepturilor conexe din Romania.

"La articolul 23, alineatul 3, din ACTA, se prevad sanctiuni pentru prezentarea unei opere cinematografice intr-o sala de proiectie. In acelasi timp, legea romaneasca acopera toate tipurile de opere, iar comunicarea publica a acestora fara acordul autorilor este sanctionata cu inchisoare de la o luna la doi ani.

De asemenea, la articolul 27, alineatul 5, din ACTA, se specifica faptul ca fiecare parte prevede masuri de protectie impotriva neutralizarii masurilor tehnice asupra produselor, dar numai pentru fonograme. In legea romaneasca este vorba despre o paleta mai larga privind masurile tehnice de protectie.

La articolul 139, indice 8, din Legea nationala, care nu are corespondent in ACTA, se arata ca este infractiune punerea la dispozitie publicului larg a oricarei opere a unui autor fara acordul acestuia, indiferent de suport, astfel incat publicul sa le poata accesa oriunde si oricand", a explicat oficialul ORDA.

Cinci state ale UE nu au semnat ACTA

Romania a semnat, pe data de 26 ianuarie, alaturi de alte 21 de state membre UE, acordul international antipiraterie de protejare a drepturilor de autor, ACTA.

Acordul, ce ar urma sa fie ratificat de Parlamentul European in luna iunie, a fost semnat, printre altele, de: Polonia, Finlanda, Franta, Irlanda, Italia, Portugalia, Romania, Grecia, SUA, Canada si Coreea de Sud.

Germania, Olanda, Estonia, Cipru si Slovacia sunt singurele state din UE care nu au semnat ACTA.

Documentul este un acord care urmareste sa armonizeze standardele internationale privind protectia drepturilor celor care produc muzica, filme, medicamente, moda si o serie de alte produse care cad deseori victime furturilor de proprietate intelectuala.

ACTA vizeaza, de asemenea, pirateria online de filme si muzica. Cei care se opun acordului se tem ca acesta va permite autoritatilor sa blocheze continutul pe internet.

Pana la ora actuala, au suspendat discutiile privind aprobarea prevederilor ACTA state precum Cehia, Bulgaria, Letonia, Polonia si Germania.

Guvernul de la Bucuresti a precizat, la finele lunii ianuarie, ca semnarea de catre Romania a Acordului multilateral antipiraterie nu echivaleaza cu intrarea sa in vigoare, ci este doar o etapa dintr-un proces care ar urma sa se incheie in vara acestui an cu un aviz din partea Comisiei Europene.

Citeste mai multe despre ACTA Romania ACTA ORDA Internet ACTA
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2236 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

SPUI TU, CE ADUCE

viitorul? Dragii mosului, controlul si monitorizarea vor restrange absolut orice drept individual! In timp scurt! Altfel nu va exista globalism integrat! Si acesta este proiectul anglo-saxon! In curand vom vorbi singuri, pe strazi, si nimeni nu va fi deranjat! Cat despre baieti destepti ce-si dau cu parerea despre ce aduce viitorul, mi-e plin podul! Mie personal, instinctul, experienta de viata si pregatirea intelectuala imi spune altceva! Dar sa-i lasam sa vorbeasca! Au timp! Iar noi sa incepem sa invatam a ne proteja personalitatea si umanitatea ce ne-au fost agresata in ultimii 11 ani, cu asupra de masura!

 

Acta si libertatea umana

Cum a semnat Romania tratatul in tacere???noi suntem niste oi si nu meritam sa fim intrebati???vreti sa stiti ce este??? Americanii incearca sa blocheze internetul din cauza celor intamplate cu wikileaks iar politicienii de orice natura au inceput sa se teama de populatie si ne servesc pretexte anti-pirataj si alte magarii neadevarate!!!!ce credeti ca vor sa blocheze Georghita care descarca un film sau o mélodie sau descoperirea agent ilot de spionaj deghizati in Ambasadori in toate colturile lumii????

 

lasati ca nici legea ro a copyrightului nu e mai acatari

...exact asta ne lipsea, in rest era totul ok...
Ar trebui abrogata orice restrictie la adresa liberei circulatii a ideiilor si materialelor cu caracter cultural. Deci si legea drepturilor de autor (care, cinstit vorbind, apara lacomia producatorilor iar nu drepturile autorilor) ar trebui abrogata.

 

Chiar asa?

Urmati link-ul de mai jos si lamuriti-va:
http://www.youtube.com/watch?v=NmvrhVPkKWk&feature=colike

 

Chiar asa?

Urmati link-ul de mai jos si lamuriti-va:
http://www.youtube.com/watch?v=NmvrhVPkKWk&feature=colike
Defapt este o tentativă furibundă a celor din umbra de a controla si apoi inchide Internetul.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor