Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer: "Nu avem un Minister al Sanatatii, ci un minister al COVID-ului. In curand o sa ii acuzam de genocid"

Joi, 22 Octombrie 2020, ora 00:08
3536 citiri
Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer: "Nu avem un Minister al Sanatatii, ci un minister al COVID-ului. In curand o sa ii acuzam de genocid"
Activitatea spitalelor non COVID a fost redusa drastic in pandemie FOTO Pixabay

Activitatea din spitalele publice a fost data peste cap de pandemie. Pe langa faptul ca unele spitale au fost transformate in spitale COVID, accesul in unitatile medicale non-COVID a fost limitat pentru prevenirea infectiilor cu noul coronavirus.

Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, Cezar Irimia, sustine ca inca de la inceputul pandemiei pacientii cu boli cronice, in special cei cu cancer, au avut de suferit din cauza masurilor de tratare a pacientilor cu COVID si prevenire a infectiilor.

Cezar Irimia sustine ca timp de doua luni pacientii cu cancer au fost marginalizati si lipsiti de tratament, numai presiunea din partea pacientilor determinand autoritatile sa ia masuri care sa vina in sprijinul pacientilor cu boli cronice. Chiar si asa, sustine Cezar Irimia, din cauza lipsei de politici sanitare coerente pacientii cu boli cronice inca au de suferit.

"Accesul in spitale la investigatii, la tratamente este anevoios, in unele locuri pacientii nu isi pot face tratamentele planificate. De aceea, noi am luat atitudine mergand in Parlament la cele doua comisii de sanatate. Acestea au avut bunavointa de a ne asculta fara sa se ia nicio masura", a declarat presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.

Cezar Irimia sustine ca asociatiile de pacienti au cerut sa nu se mai faca diferente intre spitalele COVID si non-COVID, ci "fiecare spital sa isi trateze covizii, lui asa cum se procedeaza in toata Europa". "La noi, politica este gresita. Spitale COVID si non-COVID. Cine stabileste care este urgenta pentru a putea merge in spitale non-COVID? Medicii nu pot sti daca suntem infectati sau nu. Pe buna dreptate ni se cer teste daca vrem sa beneficiem de asistenta medicala, dar aceste teste PCR nu sunt la indemana oricui. Sistemul de sanatate din Romania este prabusit. Nu avem un Minister al Sanatatii, ci avem un minister al COVID-ului, iar noi suntem lasati sa murim pe capete, fara asistenta medicala de specialitate. Noroc ca mai avem medicii de familie si mai empatizeaza cu noi si vor sa ne sprijine, dar si ei sunt limitati. Acest noroc se rezuma la cativa dintre noi, nu la marea masa de pacienti cronici din Romania care insumeaza peste 3,5 milioane de pacienti. Problemele sunt in continuare foarte grave si in curand o sa ii acuzam de genocid prin lipsa unor politici coerente care sa asigure asistenta medicala pentru toti pacientii cronici", a declarat Cezar Irimia.

Radu Tincu, medic de terapie intensiva in cadrul sectiei de Terapie Intensiva - Toxicologie a Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti, a explicat intr-un interviu pentru Ziare.com, publicat in 19 octombrie 2020, ca solutia nu este imprastierea pacientilor cu COVID-19 in mai multe spitale, ci cresterea capacitatii de tratare in spitalele suport, astfel incat spitalele non-COVID sa poata trata pacienti cu alte afectiuni.

"Este esential sa intelegem ca trebuie sa tinem cat mai mult timp posibil acesti pacienti grupati in spitale suport si sa nu ii rasfiram catre celelalte spitale, pentru ca riscam, pe de o parte, sa contaminam sistemul sanitar, iar pe de alta parte, in momentul in care va trebui in aceste spitale generale, in special spitale monobloc, sa instituie acele circuite functionale, asa partiale cum vor fi, se va reduce drastic capacitatea de internare", a explicat medicul.

Alex Bebeselea a parasit Romania in urma cu 10 ani si este director de achizitii pentru doua clinici medicale din Germania. Romanul a explicat ca in clinicile pentru care lucreaza au fost infiintate departamente COVID. Din acest motiv, pacientii care aveau programate interventii chirurgicale care nu erau urgente au preferat sa amane operatiile, asta aducand pierderi spitalului.

Spitalul din România care nu mai primește decât cazurile foarte grave. Ce se întâmplă cu bolnavii
Spitalul din România care nu mai primește decât cazurile foarte grave. Ce se întâmplă cu bolnavii
Spitalul Judeţean Târgu-Jiu anunţă, miercuri, 24 aprilie, că numărul de paturi în secţiile de Chirurgie a fost redus pentru reabilitarea energetică a Secţiei Chirurgie Generală 1 şi a...
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie The Guardian, citând datele unui studiu care va fi publicat weekendul viitor. Un sondaj...
#pandemie, #pacienti, #cancer, #Cezar IRIMIA , #acuzatii