Purtatorul de cuvant al BOR respinge acuzatiile lui IPS Bartolomeu Anania

Joi, 20 Martie 2008, ora 19:29
2109 citiri
Purtatorul de cuvant al BOR respinge acuzatiile lui IPS Bartolomeu Anania

Purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), Constantin Stoica, sustine ca nu ar fi afirmat niciodata ca IPS Bartolomeu Anania ar fi propus, in ultima sedinta a Sf. Sinod, ca preotii sa poata candida ca independenti in consiliile locale si judetene, informeaza NewsIn.

"N-am declarat niciodata ca propunerea ar fi venit de la Cluj", a declarat Constantin Stoica. "Singura afirmatie pe care am facut-o a fost in ultima emisiune pe aceasta tema realizata de BBC, cand am aratat ca IPS Andrei Andreicut a primit aceasta cerere din partea unor preoti din episcopia sa", a mai spus acesta.

"Atat in comunicatele de presa date publicitatii in zilele de 7 si 13 martie 2008, referitoare la hotararea Sfantul Sinod cu privire la posibilitatea preotilor de a candida numai ca independenti si numai in consiliile locale si judetene, cat si in declaratiile de presa facute in acele zile pe aceasta tema, nu am mentionat niciodata numele Inalt Preasfintitului Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului", a adaugat purtatorul de cuvant al Patriarhiei.

"Concret, nici nu am fost intrebat si nici nu am declarat ca Inalt Preasfintitul Mitropolit Bartolomeu a facut propunerea care a stat la baza hotararii Sfantului Sinod din anul 2004, nici ca la ultima sedinta sinodala ar fi propus ca preotii sa poata candida ca independenti in consiliile locale si judetene", mai spus Constantin Stoica.

IPS Bartolomeu a precizat ca nu este autorul propunerii prin care li se permite preotilor sa candideze pentru consiliile locale sau judetene, "asa cum in repetate randuri a insinuat public purtatorul de cuvant al Patriarhiei", se arata intr-un comunicat.

"Mitropolitul Bartolomeu doreste sa precizeze ca, intr-adevar, este autorul propunerii din 2004, in urma careia Sfantul Sinod le-a interzis preotilor sa se implice in politica partinica, dar nu este si autorul propunerii din martie 2008, prin care li se permite preotilor sa candideze pentru consiliile locale sau judetene, asa cum in repetate randuri a insinuat public purtatorul de cuvant al Patriarhiei", se spune intr-un comunicat al Mitropoliei Clujului.

"Adaugam precizarea ca, in urma Scrisorii Circulare emisa recent de catre Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, pana in momentul de fata nu s-a inregistrat nici o cerere in acest sens din partea vreunui preot", se mai subliniaza in comunicat.

Dupa sedinta in care Sf. Sinod a hotarat revenirea preotilor in politica, IPS Bartolomeu Anania a declarat ca "preotii vor fi astfel in misiune in serviciul cetatii. Se mentine hotararea veche dar preotii vor putea sa participe la alegerile locale pentru functiile de consilieri locali sau judeteni numai daca vor si cer sa fie independenti. De asemenea, preotii ar putea sa sprijine si un mirean care este apropiat de Biserica".

IPS Bartolomeu Anania a recunoscut ca exista riscul ca unii dintre acesti preoti sa faca ulterior jocul unor partide. "Participarea in posturile de consilieri nu se va putea face decat cu aprobarea speciala primita de la ierarhul locului. Daca se constata ca nu este corespunzator, ierarhul il poate retrage", a precizat Mitropolitul Clujului.

Sfantul Sinod al BOR a luat aceasta decizie ca preotii sa poata candida in alegerile locale pentru posturile de consilieri locali si judeteni intrucat din aceasta postura "acestia ar putea fi la curent cu problemele sociale ale comunitatii", a aratat purtatorul de cuvant al patriarhiei.

Dupa ce la initiativa mitropolitului Bartolomeu Anania Biserica Ortodoxa Romana (BOR) a decis printr-o hotarare (nr 410/2004) ca nu va mai permite preotilor si ierarhilor sa faca politica, in sedinta Sf. Sinod din martie 2008 s-a decis posibilitatea participarii preotilor la alegerile locale ca independenti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Purtătorul de cuvânt al BOR critică dur afirmațiile preotului Nicolae Tănase: ”Ce trist! Când miezul creştinismului e doar libertate, dragoste, bucurie”
Purtătorul de cuvânt al BOR critică dur afirmațiile preotului Nicolae Tănase: ”Ce trist! Când miezul creştinismului e doar libertate, dragoste, bucurie”
Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a numit afirmaţiile preotului Nicolae Tănase din Valea Plopului potrivit cărora „dacă un băiat abuzează o fată,...
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
#sinod, #barolomeu anania, #BOR , #acuzatii