Ziare.com

FBI a ajutat la dezmembrarea unei retele de falsificatori romani de carduri

Joi, 20 Martie 2008, ora 15:06

   

FBI a ajutat la dezmembrarea unei retele de falsificatori romani de carduri
O retea de falsificatori romani de carduri, acuzati ca au fraudat timp de trei ani conturile a zeci de persoane din SUA, Anglia si Germania a fost identificata cu ajutorul FBI, anunta NewsIn.

Procurorul sef al DIICOT-Serviciul Teritorial Salaj, Dan Budusan, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte de presa, ca FBI a adresat o sesizare cu privire la activitatea infractionala desfasurata de acest grup. Reteaua era condusa de un tanar de 24 de ani din Zalau, care a atras in anturajul sau alte noua persoane, cu ajutorul carora, timp de trei ani, a fraudat conturile a zeci de persoane din S.U.A., Anglia si Germania, prejudiciul estimat ridicandu-se la 300.000 de dolari.

"Liderul gruparii, N.D., de 24 ani, din municipiul Zalau, s-a specializat, incepand cu anul 2004, in tehnici de obtinere a detaliilor de identificare ale unui card, pentru devalizarea ulterioara a conturilor bancare la care erau atasate aceste carduri. In fapt, tanarul, utilizand metoda 'phising-ului', a creat pagini de internet false, care imitau pagini de internet ale unor institutii bancare sau de plati on-line, de pe teritoriul SUA. Indusi astfel in eroare, posesori de carduri din SUA si Europa au furnizat datele de identificare ale cardurilor, fara a realiza consecintele dezastruoase ulterioare. Pe parcursul a aproape trei ani de activitate infractionala, a obtinut fraudulos date apartinand catorva zeci de mii de posesori de carduri", se arata intr-un comunicat de presa de joi al BCCOA Cluj-Napoca.

Cele noua persoane atrase in grupul infractional sunt, potrivit anchetatorilor, doi tineri din orasul Simleu Silvaniei, M.V si C.V., de 19 si de 21 de ani, trei din Zalau - T.T. de 20 de ani, M.M. de 29 ani, M.C. de 20 ani - si patru persoane din Satu Mare, K.P. de 22 ani, M.G. de 24 ani, K.F. de 43 ani si G.M., de 24 ani.

"Datele de identificare ale cardurilor astfel obtinute sau cumparate de la alte persoane cu preocupari similare erau reinscriptionate pe suporturi tip card (ex. carduri de fidelitate sau emise pentru clienti ai unor magazine si benzinarii) si apoi membri gruparii erau transportati pe raza judetelor Cluj, Salaj, Bihor si Satu Mare, unde li se puneau la dispozitie 'clonele' si acestia efectuau extrageri fruduloase de numerar din retelele de bancomate ale unitatilor bancare", se mai precizeaza in documentul citat.

Potrivit aceluiasi comunicat, o serie din datele de identificare ale cardurilor erau folosite si pentru transferuri de bani on-line, prin sistemul Western Union, transferurile fiind operate fraudulos, direct din conturile bancare ale posesorilor reali ai cardurilor, pe nume fictive ale unor complici ai gruparii, care se aflau in Spania, Franta, Olanda, Italia sau Maroc. In tarile repective, banii erau ridicati cu documente de identitate false si redirectionati in Romania catre membri gruparii, intermediarii retinandu-si un comision.

Procurorii D.I.I.C.O.T. , politistii S.C.C.O. Salaj si B.C.C.O. Cluj Napoca, au prins in flagrant, in data de 18 martie, trei membri ai gruparii in timp ce efectuau extrageri de numerar cu carduri falsificate, la bancomate din municipiul Zalau. In acelasi timp, au fost efectuate zece descinderi, urmate de perchezitii domiciliare la adresele unde locuiau suspectii, in Zalau, Simleu Silvaniei si municipiul Satu Mare. Anchetatorii au ridicat calculatoare, laptop-uri, dispozitive de criptare, dispozitive pentru reinscriptionat carduri si 135 de carduri clone.

Pentru cinci membri ai gruparii, Tribunalul Salaj - Sectia Penala a dispus, in data de 19 martie, arestarea preventiva pentru o durata de 29 zile. Acuzatiile aduse membrilor grupului infractional sunt constituire si aderare la un grup infractional organizat, in scopul comiterii de infractiuni, falsificare de instrumente de plata electonica, detinere de echipament in vederea falsificarii instrumentelor de plata electronica, efectuare de operatiuni financiare in mod fraudulos si acces fara drept la un sistem informatic. Pedeapsa pe care legea o prevede pentru savarsirea acestor infractiuni este inchisoarea de la 3 la 12 ani.

"Pana la acest moment, s-a stabilit fraudarea a peste 20.000 de posesori de conturi de card de la 30 de banci din SUA, o banca din Marea Britanie, o banca din Germania, ceea ce a condus la un prejudiciu estimat de 300.000 de dolari", se mai arata in comunicat.
Citeste mai multe despre falsificatori carduri romani FBI
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2969 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor