
Eulogio Bordas, presedintele THR, compania ce a creat controversatul logo al turismului romanesc, sustine ca desenul ce infatiseaza o frunza stilizata este o creatie originala a designerilor sai, in ciuda acuzatiilor de plagiat din ultimele zile.
"Frunza este total originala. Am pornit de la o frunza existenta si am modelat, am creat versiunea finala pornind de la un alt logo facut de noi, care nu a avut succes, dar mi s-a parut potrivit in aces caz", a explicat Eulogio Bordas, in direct la Realitatea TV.
Presedintele THR a negat ca imaginea ar fi fost cumparata dintr-o baza de date, sustinand ca acest lucru este interzis cu desavarsire in compania sa.
Elena Udrea cere explicatii firmei care a facut logo-ul cu frunza
Bordas sustine ca realizarea brandului de tara a Romaniei a durat trei luni de zile, iar construirea logoului a pornit de la cateva schite de mana, inspirate de un desen mai vechi.
"Aceasta este creatia noastra, pentru ca am urmat un proces creativ detaliat, in biroul nostru din Barcelona. Sunt de acord insa ca rezultatul final seamana foarte mult cu un alt logo produs cu trei ani inainte", a mai precizat Bordas.
Seful THR sustine ca se intampla frecvent ca designerii sa creeze produse similare, deoarece "sunt expusi in ziua de astazi la milioane de forme, iar acestea le pot influenta creatia, chiar si dupa cativa ani".
Brandul turistic al Romaniei - vezi de unde a luat Udrea frunza din logo
Cu toate acestea, Eulogio Bordas a marturisit ca in 25 de ani de activitate s-a gasit doar de doua ori in aceasta situatie neplacuta, tinand totusi sa precizeze ca, in cazul de fata, "exista totusi diferente semnificative, atat in ceea ce priveste forma cat si culorile folosite".
"Am livrat Ministerului ceea ce s-a aflat in contract si credem ca ne-am indeplinit partea noastra de contract. Inteleg ca Ministerul este prudent inainte sa efectueze plata. Nu sunt de acord, dar inteleg", a mai spus Bordas, referindu-se la reactia Ministerului Turismului, care a anuntat ca nu va efectua plata catre THR, pana la clarificarea situatiei.
Compania spaniola THR are de incasat "10.000 de euro, plus sau minus" pentru realizarea brandului turistic al Romaniei, dintre care 4.300 de euro numai pentru zecile de interviuri realizate in mai multe tari din intreaga lume, a mai spus Eulogio Bordas, precizand ca valoarea totala a proiectului, ce include si implementarea, ajunge la 890.000 de euro.
Cum va aduce frunza lui Udrea 40 de milioane de turisti in tara?
Frunza va fi pastrata in logo, pana la verdictul OSIM
Consiliul pentru coordonarea proiectului privind brandul de turism al Romaniei a decis ca frunza care reprezinta logo-ul din brandul turistic va fi pastrata pana cand Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) si OHIM vor da un verdict privind originalitatea sa.
"Consiliul a ajuns la concluzia ca vom pastra, cu mici imbunatatiri, aceeasi structura. Brandul este asumat si asimilat asa cum a fost pregatit. Avand in vedere acele elemente privind similitudinile grafice intre cele doua frunze, exista in derulare un proces juridic de evaluare a situatiei si, in masura in care va aparea un conflict definit de interese privind acesta solutie grafica similara, Consiliul a ajuns la concluzia ca va pastra cu mici imbunatatiri aceeasi structura, astfel incat sa iesim din orice fel de implicare juridica", a declarat luni presedintele Asociatiei Romane a Profesionistilor in Relatii Publice (ARPRP), Paul Marasoiu.
Marasoiu a precizat ca va dura pana cand se va stabili daca designul frunzei este original sau nu.
"Nu vom plati pentru acest produs pana cand, din punct de vedere juridic, nu se va certifica ca acesta este original", a mentionat Paul Marasoiu, care a adaugat ca pastreaza legatura cu creatorul si ca incearca sa evalueze corect aceasta situatie.
http://domnulsix.wordpress.com/2010/08/02/brandul-romania/ Vezi tot