Ludovic Orban raspunde acuzelor presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, pesedistii Marcel Ciolacu si Robert Cazanciuc, referitoare la ilegalitatea prelungirii starii de alerta

Miercuri, 17 Iunie 2020, ora 17:56
4283 citiri
Ludovic Orban raspunde acuzelor presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, pesedistii Marcel Ciolacu si Robert Cazanciuc, referitoare la ilegalitatea prelungirii starii de alerta
Foto: Facebook/Guvernul Romaniei

Premierul Ludovic Orban a raspuns miercuri scrisorii primite de la presedintii Parlamentului, Marcel Ciolacu (Camera Deputatilor) si Robert Cazanciuc (interimar la Senat), subliniind ca legea nu prevede nicaieri ca guvernul trebuie sa ceara incuviintarea Legislativului pentru prelungirea starii de alerta, aceasta obligatie fiind prevazuta doar in cazul instituirii acestei masuri -scrie G4Media

"Or, Guvernul Romaniei nu poate actiona in afara cadrului legal aprobat recent chiar de Parlamentul Romaniei, respectiv fara ca actele sale sa beneficieze de intemeiere in legislatia in vigoare", a punctat Ludovic Orban.

Replica premierului vine dupa ce sefii celor doua Camere legislative i-au solicitat sa ceara incuviintarea Parlamentului pentru prelungirea starii de alerta cu 30 de zile pe intreg teritoriul Romaniei. Asta dupa ce Orban a transmis marti Parlamentului doar o informare ca a prelungit starea de alerta, fara a cere incuviintarea pentru luarea acestei decizii.

Scrisoarea integrala transmisa de premierul Ludovic Orban presedintilor Parlamentului:

"Avand in vedere scrisoarea adresata Guvernului in cursul zilei de 17.06.2020, referitoare la Hotararea Guvernului nr. 476/16.06.2020 transmisa spre informare presedintilor celor doua camere ale Parlamentului, va comunicam urmatoarele:

Procedura invocata pentru care solicitati completarea acesteia, in sensul inaintarii unei solicitari de incuviintare, prin raportare la art. 4 din Legea 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, se refera la momentul instituirii starii de alerta, prin raportare la alin. (3), teza a 2-a: "Parlamentul se pronunta in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, in termen de 5 zile de la data solicitarii de incuviintare. Daca Parlamentul respinge solicitarea de incuviintare, starea de alerta inceteaza de indata".

In cazul de fata, raportat la momentul prelungirii starii de alerta, reglementarea specifica este prevazuta la art. 4, alin. (1), teza a 2-a: "Starea de alerta poate fi prelungita, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotarare a Guvernului, la propunerea ministrului afacerilor interne". Astfel, pentru situatia prelungirii starii de alerta, spre deosebire de momentul instituirii acesteia, in Legea 55/2020 nu este precizata atributia Guvernului de a se adresa Parlamentului printr-o solicitare de incuviintare. Or, Guvernul Romaniei nu poate actiona in afara cadrului legal aprobat recent chiar de Parlamentul Romaniei, respectiv fara ca actele sale sa beneficieze de intemeiere in legislatia in vigoare.

Cu titlul de exemplu, invederam mecanismul prevazut intr-o situatie similara, respectiv cel referitor la instituirea starii de urgenta, reglementat prin OUG nr. 1/1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta. In acest caz, legiuitorul a prevazut in mod expres, la art. 15, necesitatea incuviintarii de catre Parlament a deciziei de prelungire a starii de urgenta, asemenea celei de incuviintare in cazul instituirii starii de urgenta: "In functie de evolutia situatiilor de pericol, Presedintele Romaniei, cu incuviintarea Parlamentului, poate prelungi durata starii instituite si poate extinde sau restrange aria de aplicare a acesteia. Prelungirile se dispun in conditiile prevederilor art. 5."

Luand in considerare cadrul legal mentionat, precum si intentia Guvernului Romaniei de a respecta principiul colaborarii loiale intre autoritatile statului, am transmis Parlamentului spre informare Hotararea pentru prelungirea starii de alerta, incuviintata de Parlament prin Hotararea 5/2020.

Fata de calea de urmat in plan parlamentar, ulterior adoptarii Hotararii Guvernului nr. 476/2020, consideram ca este atributul exclusiv al Parlamentului Romaniei sa evalueze si sa interpreteze prevederile Legii 55/2020, intrucat mecanismul prevazut cu privire la incuviintarea starii de alerta a fost rezultatul initiativei, dezbaterilor si deciziei la nivel parlamentar. De altfel, o alta abordare din partea Guvernului Romaniei ar reprezenta o interferenta in activitatea Parlamentului si o afectare a principiului autonomiei parlamentare.

Fata de solicitarea care priveste documentul prevazut de art. 3 din Legea nr. 55/2020, va transmitem atasat atat analiza factorilor de risc, cat si nota de fundamentare care a stat la baza adoptarii Hotararii Guvernului nr. 476/16.06.2020 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei si masurile care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19."

Citește și:
Vasile Dîncu îl împinge pe Ciolacu către prezidențialele din 2024. De ce refuză liderul social-democrat să ia o decizie
Vasile Dîncu îl împinge pe Ciolacu către prezidențialele din 2024. De ce refuză liderul social-democrat să ia o decizie
Fostul ministru al Apărării Vasile Dîncu afirmă că, în prezent, liderul PSD Marcel Ciolacu este varianta potrivită de candidat al partidului pentru prezidențialele din 2024, deși acesta...
Bilanțul guvernului Ciucă la un an de mandat. Scandaluri de plagiat, crize nesfârșite și reforme pe repede înainte
Bilanțul guvernului Ciucă la un an de mandat. Scandaluri de plagiat, crize nesfârșite și reforme pe repede înainte
Pe 25 noiembrie 2021 guvernul Ciucă era învestit de către Parlament și marca mariajul oficial dintre PNL și PSD după ruperea vechii coaliții de guvernare. Între scandalurile de plagiat și...
Comentarii
Poza Mucianceai
Mucianceai
rank 2
Iar dupa astea 30 de zile de alerta poti baga iar 60 de necesitate,