Ziare.com

Purtatorul de cuvant al BOR respinge acuzatiile lui IPS Bartolomeu Anania

Joi, 20 Martie 2008, ora 19:29

   

Purtatorul de cuvant al BOR respinge acuzatiile lui IPS Bartolomeu Anania
Purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), Constantin Stoica, sustine ca nu ar fi afirmat niciodata ca IPS Bartolomeu Anania ar fi propus, in ultima sedinta a Sf. Sinod, ca preotii sa poata candida ca independenti in consiliile locale si judetene, informeaza NewsIn.

"N-am declarat niciodata ca propunerea ar fi venit de la Cluj", a declarat Constantin Stoica. "Singura afirmatie pe care am facut-o a fost in ultima emisiune pe aceasta tema realizata de BBC, cand am aratat ca IPS Andrei Andreicut a primit aceasta cerere din partea unor preoti din episcopia sa", a mai spus acesta.

"Atat in comunicatele de presa date publicitatii in zilele de 7 si 13 martie 2008, referitoare la hotararea Sfantul Sinod cu privire la posibilitatea preotilor de a candida numai ca independenti si numai in consiliile locale si judetene, cat si in declaratiile de presa facute in acele zile pe aceasta tema, nu am mentionat niciodata numele Inalt Preasfintitului Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului", a adaugat purtatorul de cuvant al Patriarhiei.

"Concret, nici nu am fost intrebat si nici nu am declarat ca Inalt Preasfintitul Mitropolit Bartolomeu a facut propunerea care a stat la baza hotararii Sfantului Sinod din anul 2004, nici ca la ultima sedinta sinodala ar fi propus ca preotii sa poata candida ca independenti in consiliile locale si judetene", mai spus Constantin Stoica.

IPS Bartolomeu a precizat ca nu este autorul propunerii prin care li se permite preotilor sa candideze pentru consiliile locale sau judetene, "asa cum in repetate randuri a insinuat public purtatorul de cuvant al Patriarhiei", se arata intr-un comunicat.

"Mitropolitul Bartolomeu doreste sa precizeze ca, intr-adevar, este autorul propunerii din 2004, in urma careia Sfantul Sinod le-a interzis preotilor sa se implice in politica partinica, dar nu este si autorul propunerii din martie 2008, prin care li se permite preotilor sa candideze pentru consiliile locale sau judetene, asa cum in repetate randuri a insinuat public purtatorul de cuvant al Patriarhiei", se spune intr-un comunicat al Mitropoliei Clujului.

"Adaugam precizarea ca, in urma Scrisorii Circulare emisa recent de catre Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, pana in momentul de fata nu s-a inregistrat nici o cerere in acest sens din partea vreunui preot", se mai subliniaza in comunicat.

Dupa sedinta in care Sf. Sinod a hotarat revenirea preotilor in politica, IPS Bartolomeu Anania a declarat ca "preotii vor fi astfel in misiune in serviciul cetatii. Se mentine hotararea veche dar preotii vor putea sa participe la alegerile locale pentru functiile de consilieri locali sau judeteni numai daca vor si cer sa fie independenti. De asemenea, preotii ar putea sa sprijine si un mirean care este apropiat de Biserica".

IPS Bartolomeu Anania a recunoscut ca exista riscul ca unii dintre acesti preoti sa faca ulterior jocul unor partide. "Participarea in posturile de consilieri nu se va putea face decat cu aprobarea speciala primita de la ierarhul locului. Daca se constata ca nu este corespunzator, ierarhul il poate retrage", a precizat Mitropolitul Clujului.

Sfantul Sinod al BOR a luat aceasta decizie ca preotii sa poata candida in alegerile locale pentru posturile de consilieri locali si judeteni intrucat din aceasta postura "acestia ar putea fi la curent cu problemele sociale ale comunitatii", a aratat purtatorul de cuvant al patriarhiei.

Dupa ce la initiativa mitropolitului Bartolomeu Anania Biserica Ortodoxa Romana (BOR) a decis printr-o hotarare (nr 410/2004) ca nu va mai permite preotilor si ierarhilor sa faca politica, in sedinta Sf. Sinod din martie 2008 s-a decis posibilitatea participarii preotilor la alegerile locale ca independenti.

Citeste mai multe despre sinod barolomeu anania BOR
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1791 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ipocrizia bisericii

Idea ca preotii sa participe in politica ca independenti e absolut ipocritica. Preotii fac deja parte dintr-o organizatie politica bine structurata si bine finantata: BOR. Chiar daca ei vor fi "independenti" cu numele, preotii se vor infiltra in parlament ca sa faca mai tarziu jocul bisericii. Din punct de vedere constitutional, orice cetatean are dreptul sa candideze atata timp cat respecta legile tarii. Din pacate, Constitutia noastra nu prevede inca o separare clara dintre biserica si stat asa cum prevede Constitutia americana, de exemplu. In America e interzis sa faci campania electorala in biserica. In Romania preotii vor folosi "casa domnului" ca sa-si faca propaganda. Unii preoti se vor alia cu "fratii" lor si multe biserici se vor transforma in centre de propaganda electorala. In cadrul bisericii se vor forma multe bisericute politice, ceea ce la nivel inalt patriarhal se intampla deja.

Pentru ca preotii sa poata participa in alegeri avem nevoie de o Constitutie care sa stipuleze clar ca biserica ca insitutie nu poate participa la guvernare, ca bisericile nu pot fi folosite drept centre de propaganda politica si ca biserica nu poate primi bani din fondul public. Constitutia trebuie de asemenea sa interzica clasele de religie crestina in scoli avand in vedere ca apartenenta religioasa e o chestiune de optiune personala. Scolile sunt subventionate din bani publici si banii publici nu trebuie folositi pentru indoctrinarea copiiilor cu nici un fel de doctrina religioasa. Romania moderna nu a fost fondata pe crestinism, ci impotriva crestinismului. Alexandru Ioan Cuza a fost cel care a pus bazele Romaniei moderne de azi si el a pus de asemenea biserica in coltul ei, luandu-i averile pe care le dobandise fara nici un merit si reducandu-i considerabil puterea politica.

 

deci in caz ca 'lucrarile' nu merg conform 'planului'...

pot fi demisi si se vor cara cu tot cu biserici?
or sa inceapa sa se afuriseasca si sa se porcaiasca la tv in legatura cu "afacerile" ilegale cu terenurile, padurile, casele, chiriasii aruncati in drum si mai ales eludarea fiscului prin jacmanirea credulilior de bani de la botez pana la inmormantare, fara nici cea mai mica urma de chitanta sau cainta omeneasca?
se vor pocai in vazul lumii de toate relatiile "pacatoase" in special cu nevestele altora sau isi vor recunoaste avortonii? ca ne-am cam saturat sa asteptam judecata de apoi... de ex cea a familiei borgia nu a aparut nici acum la Vatican pe DVD...
si cum vor mima ca le pasa de oameni? vor angaja cu bani grei specialisti in PR perciunati din state?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor