Incident grav pe aeroportul din Suceava: Pilotul unui avion de mici dimensiuni si-a uitat castile in masina si a pus in pericol sute de pasageri

Miercuri, 19 Mai 2021, ora 03:20

   

Incident grav pe aeroportul din Suceava: Pilotul unui avion de mici dimensiuni si-a uitat castile in masina si a pus in pericol sute de pasageri
Un incident aviatic care se putea incheia cu o tragedie a avut loc in 24 ianuarie 2021 pe Aeroportul "Stefan cel Mare" din Suceava. Un avion de mici dimensiuni a intrat pe pista aeroportului cu putin inainte ca o aeronava Wizz Air cu sute de calatori la bord sa aterizeze.

Autoritatea de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (AIAS) a finalizat raportul preliminar care descrie modul cum s-au derulat lucrurile. Pilotul avionului de tip FK9 ELA, identificat YR-5308, si-a uitat castile in masina cu care a venit la aeroport si, astfel, nu a putut sa comunice cu turnul de control al aeroportului.

Aterizarea aeronavei Wizz a fost anulata si reluata dupa circa 20 de minute. Pilotul care a intrat cu avionul pe pista are 64 de ani si 1.400 de ore de zbor. La momentul intrarii avionului de mici dimensiuni pe pista, aeronava Wizz se afla la o altitudine de aproximativ 900 de metri, mai avea circa 1 minut pana la aterizare si efectua cursa Londra Luton - Suceava.


Avion de tipul celui care a intrat fara autorizatie pe pista principala a aeroportului

Cele mai importante precizari din raportul AIAS:


AIAS a reconstituit istoricul acestui eveniment considerat "grav" pe baza declaratiilor celor implicati. Astfel, in data de 24 ianuarie 2021, pilotul aeronavei identificata YR-5308, insotit de un pasager s-au prezentat la Aeroportul International "Stefan cel Mare" Suceava, unde se afla parcata aeronava, in vederea efectuarii unor reparatii si alimentarii cu combustibil, cu scopul ulterior de a efectua un zbor pe ruta Aeroport International "Stefan cel Mare" Suceava - Aerodromul Dumbrava/Piatra Neamt.

Deoarece personalul responsabil cu securitatea cat si dispecerul de sol erau ocupati in acel moment cu pregatirea deservirii cursei WIZZ AIR (WUK99WL) ce urma sa aterizeze, pilotului nu i-a fost acordat accesul la platforma cu masina. A fost indrumat sa efectueze controlul de securitate pentru acces la aeronava fara masina. In aceasta situatie, masina a fost parcata in zona hangarului Bucovina Fly Club. Pilotul, impreuna cu pasagerul au efectuat controlul de securitate si s-au deplasat pe jos catre aeronava, fiind insotiti de catre dispecerul de sol.

Deoarece sculele si dispozitivele necesare reparatiei pe care intentiona sa o efectueze la aeronava se aflau in masina cu care venise la aeroport, pilotul a decis sa repozitioneze aeronava de pe platforma aeroportului pe platforma hangarului Bucovina Fly Club, unde urma sa efectueze reparatia si alimentarea aeronavei. Ajuns la aeronava, pilotul a constatat lipsa castilor radio (care ramasesera in masina), astfel incat nu a putut contacta pe frecventa operationala TWR (turnul de control - n.r.) Suceava in vederea obtinerii aprobarilor necesare.

Declaratii contradictoriiLa ora 11:07 dispecerul de sol a contactat TWR Suceava pe telefonul mobil. Dupa ce s-a prezentat controlorului de trafic, acesta a declarat ca i-a inmanat telefonul pilotului. Pilotul a solicitat telefonic controlorului de trafic aerian aprobarea pentru repozitionarea aeronavei de la platforma aeroportului la platforma hangarului Bucovina Fly Club, aprobare pe care a declarat ca a primit-o.


Aeroportul din Suceava

Controlorul de trafic aerian a declarat ca a fost contactat de catre dispecerul de sol cu solicitarea aprobarii repozitionarii aeronavei YR-5308. La intrebarea daca deplasarea aeronavei va fi facuta cu motor sau tractata, raspunsul primit a fost ca repozitionarea va fi facuta cu motor. Controlorul de trafic aerian a aprobat repozitionarea aeronavei si a mai declarat ca intreaga convorbire telefonica a purtat-o doar cu dispecerul de sol.

La ora 11:14, controlorul de trafic aerian a autorizat aterizarea cursei WIZZ AIR la pista 16. La mai putin de 30 de secunde dupa emiterea autorizarii de aterizare, controlorul a observat initierea rulajului de catre aeronava YR-5308, moment in care a marit la intensitate maxima luminile STOPBAR-ului caii de rulare A. La ora 11:15, aeronava YR-5308 a intrat pe calea de rulare A, a traversat STOPBAR-ul si a intrat neautorizat la pista.

Instructiune de ratare a aterizarii pentru Wizz


Conform procedurii, controlorul de trafic aerian a transmis imediat instructiunea de ratare a aterizarii cursei WIZZ AIR, care la acel moment se afla la aproximativ 8 NM si 3300 ft altitudine. Controlorul de trafic aerian a incercat apoi sa ia legatura cu pilotul aeronavei YR-5308 pe frecventa operationala 118.300 MHz, dar nu a primit niciun raspuns.

Dupa ce a parcurs calea de rulare A, aeronava YR-5308 a virat stanga pe pista si a parcurs o distanta de aproximativ 250m. Vazand ca nu exista o cale de rulare catre hangarul Bucovina Fly Club, pilotul a intors aeronava 180⁰ si a rulat pe pista spre platforma Aeroportului International "Stefan cel Mare" Suceava. A rulat din nou pe calea de rulare A, apoi a efectuat un viraj dreapta 90⁰ pe calea de acces care face legatura intre suprafata de miscare a aeroportului si hangarul Bucovina Fly Club.


Calea de acces spre hangar (cu albastru) pe care trebuia sa o urmeze pilotul

Dupa ce a ajuns pe platforma hangarului Bucovina Fly Club, pilotul a intrat in posesia castilor radio, iar la ora 11:22, a intrat in legatura cu controlorul de trafic aerian pe frecventa operationala.

In perimetrul Aeroportului International "Stefan cel Mare" Suceava a fost construit un hangar al asociatiei Bucovina Fly Club. Pentru a face legatura intre hangarul Bucovina Fly Club si suprafata de miscare a aeroportului a fost construita o cale de acces. La momentul producerii evenimentului aceasta cale de acces nu era certificata de catre Autoritatea Aeronautica Civila Romana, neregasindu-se in AIP Romania. In perioada urmatoare, AIAS va publica raportul final al incidentului.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de14271 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
darnic00
rank 5
Eu nu ma pricep la pilotat avioane,
eu conduc cel mult masini, dar nu inteleg de ce castile alea atat de importante pot fi la pilot acasa, pe strand, unde merge el. In mod normal, la logica mea castile alea trebuiesc pastrate in avion, si numai in avion, nu in autoturism, sau cel mult in Aeroport, acolo unde este si avionul.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor