Romania, tara cu 2 milioane de alcoolici - OMS

Marti, 24 Iulie 2012, ora 23:27
7007 citiri
Romania, tara cu 2 milioane de alcoolici - OMS
Foto: Arhiva

Alcoolul este un drog, o substanta chimica care schimba modul de functionare a organismului, afecteaza modul de a gandi, a simti, a vorbi si a se misca, iar in timp poate crea dependenta.

Pentru a atrage atentia asupra efectelor consumului de alcool asupra sanatatii, Directia de Sanatate Publica Hunedoara a demarat o campanie de informare a populatiei.

Obiectivele campaniei sunt: constientizarea, prevenirea si reducerea consumului daunator de alcool de catre adulti, adolescenti, tineri si gravide prin informarea, educarea acestora referitor la riscurile debutului timpuriu al consumului de alcool si la efectele asupra sanatatii generate de consumul de alcool.

"Organizatia Mondiala a Sanatatii atentioneaza asupra tendintei de crestere a consumului de alcool la adolescentii si tinerii din intreaga lume. Alcoolul interfereaza cu perceptia realitatii si cu abilitatea de a lua decizii bune si poate fi periculos in special pentru copii si adolescentii care poseda o mai mica experienta in rezolvarea problemelor si in luarea de decizii. Consumul de alcool in adolescenta si tinerete are efecte negative pentru tot restul vietii", arata Dumitra Stefan, director executiv DSP Hunedoara.

Datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii dezvaluie ca excesul de alcool omoara mai multi oameni decat SIDA si tuberculoza la un loc. In Romania peste doua milioane de persoane consuma alcool in exces, 70% din cazurile de violenta in familie si aproape 1/2 din crime sunt cauzate de bautura excesiva si cca. 100 de romani mor anual din cauza alcoolului.

Tulburarile datorate consumului de alcool in Romania sunt cu peste o treime mari decat in UE. "20% dintre cei care se adreseaza medicilor de familie si 40% dintre pacientii sectiilor de medicina generala si chirurgie, recunosc consumul de alcool la originea cererii de asistenta medicala. Dintre cei care ocupa functii manageriale, 28% (mai mult de 1 din 4) consuma alcool peste limita admisa", releva ALIAT (Asociatia pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor).

Conform datelor European Status Report on Alcohol and Health 2010, Global Status Report on Alcohol and Health 2010, cei mai mari bautori din UE sunt danezii - 93% sunt consumatori de alcool, urmati de suedezi si olandezi, dar si romanii, cehii si slovenii sunt printre marii amatori de alcool. Dupa indicatorul "binge drinking" al dipsomaniei (o forma episodica de consum excesiv de alcool), Romania este pe locul 2 in Europa (cu 39%), dupa Irlanda (cu 44%) si inaintea Germaniei si Austriei (cu 36%).

Romanii adulti consuma 18,5 litri de alcool/locuitor, cu 20% mai mult decat media UE. Preferintele romanilor pentru baturi alcoolice sunt: bere si spirtoase: 39% dintre consumatori (intre 250 - 1.500 de beri de 330 ml pe an); vin: 22% dintre consumatori (intre 208 - 263 de sticle de vin de 750 ml pe an).

Citește și:
Întoarcerea fiilor risipitori. Cine sunt liberalii care l-au abandonat pe Ludovic Orban și au revenit în PNL
Întoarcerea fiilor risipitori. Cine sunt liberalii care l-au abandonat pe Ludovic Orban și au revenit în PNL
După ce la finalul anului trecut PNL suferea o lovitură importantă ca urmare a ruperii lui Ludovic Orban și a mai multor parlamentari, rolurile par cum că s-au întors, iar liberalii...
Primăria, afacere de familie. Fiul deputatului suspectat de relații cu minori a ajuns primar în locul tatălui
Primăria, afacere de familie. Fiul deputatului suspectat de relații cu minori a ajuns primar în locul tatălui
Fiul deputatului PSD de Argeș Aurel Bălășoiu, Victor, este primarul comunei Rociu, cea pe care tatăl său a condus-o timp de 16 ani, între 2004 și 2020. Deputatul Aurel Bălășoiu a fost...
Comentarii
Poza CopyPaste
CopyPaste
rank 2
I-auzi, likakaritule, sunteti 2 milioane
Poza Campeono
Campeono
rank 5
Marinel...Hic..Hic ...