Dosarul atentatului dejucat de la Targu Secuiesc: Explozibilii ar fi ucis oameni. Separatistii maghiari voiau finantare din Rusia

Vineri, 20 Mai 2016, ora 09:49
14726 citiri
Dosarul atentatului dejucat de la Targu Secuiesc: Explozibilii ar fi ucis oameni. Separatistii maghiari voiau finantare din Rusia
Foto: Arhiva Hepta.ro

Procurorii DIICOT arata, in rechizitoriul prin care i-au trimis in judecata pe liderii gruparii HVIM "64 Comitate", Istavan Attila Beke si pe Zoltan Szocs, ca gruparea extremista avea legaturi cu celule separatiste ale IRA, Miscarea Nationala Bulgara si Miscarea National Democrata din Republica Moldova si, de asemenea, doreau sa obtina o finantare din Rusia.

Procurorii DIICOT arata ca membrii "Miscarii de Tineret 64 de comitate HVIM" inlesnisera mai multe legaturi cu gruprari separatiste, unele dintre ele cunoscute pentru ca au comis atentate teroriste in Europa.

Printre acestea se numara Gruparea Separatista Basca ETA, "Miscarea pentru Suveranitatea celor 32 de Comitate din Irlanda de Nord" care patroneaza aripa militara IRA, precum si cu organizatii ostile Romaniei care militeaza deschis pentru dezmembrare teritoriala: Miscarea Nationala Bulgara - VMRO; Miscarea National Democrata - MND din Republica Moldova.

Anchetatorii au descoperit ca, in urma atentatelor care urmau sa aiba loc la Targu Secuiesc, se dorea ca urmatoarele actiuni teroriste comise pe teritoriul Romaniei sa primeasca finantare din Rusia.

In sustinerea acuzatiilor, procurorii au venit cu urmatoarea stenograma a unei discutii dintre Zoltan Szocs, presedintele gruparii "Miscarea de Tineret 64 de Comitate", si alte 3 persoane care nu au fost identificate in rechizitoriu cu nume si prenume.

SZOCS ZOLTAN: Dar cat e de sigur ca ne-ar sustine?

X: Rusii? Foarte sigur. Doar ca asteapta sa existe o organizatie puternica care sa si arate ceva.

Y: S-ar putea face rost de finantare pentru asa ceva?

Z: Eu de unde sa stiu?

Y: Daca (...) ne-ar finanta cu ceva.

X: Nimeni, pana nu sunt actiuni.

SZOCS ZOLTAN: Problema cu actiunile este ca si pentru organizarea lor este nevoie de bani. E cea mai...

X: Depinde de actiune. Pe internet exista o gramada de retete privind prepararea materialelor explozibile. Eu am adunat tot, am de toate. Incepand de la gaze paralizante, cum se pot prepara gaze de lupta, pana si la cel mai complex. Ca arabii posteaza tot pe internet. (...) Doar trebuie sa stii unde sa cauti - se arata in actul de sesizare a instantei obtinut de agentia News.ro.

Facebook-ul, folosit de procurori in rechizitoriu

De altfel afinitatea extremistilor maghiari pentru actiunile Rusiei in zona de est a Europei era sustinuta inclusiv public de membrii Miscarii "64 de Comitate - HVIM".

In cursul anului 2014, pe pagina de Facebook a HVIM Transilvania a fost postat un comunicat intitulat "Sustinere patriotica a Rusiei". In textul comunicatului au fost evidentiate mesaje de sustinere la adresa separatistilor pro-rusi din Ucraina, dar si de solidarizare, cum ar fi urmatorul:

"In contrast cu principiile liberale occidentale si sub semnul dreptatii, ii sustinem pe rusii care lupta pentru libertatea lor! Afirmam ca Ucraina Subcarpatica nu este Ucraina, Pamantul Secuiesc nu este Romania! Trebuie sa devenim luptatori pentru libertate si sa luptam pentru independenta noastra, ca varf de lance al Estului!".

In fotografiile postate pe pagina Oficiala de Facebook apar luptatori HVIM alaturi de steagul Rusiei.

Explozibilii separatistilor maghiari ar fi avut consecinte letale

Mai mult, anchetatorii spun ca, in toate cele sapte experimente judiciare pe care le-au realizat cu sistemele de detonare puse la cale de inculpati, nu a existat niciun rateu, fiind vorba despre explozibili foarte eficienti.

Expertiza judiciara ceruta de DIICOT s-a facut doar cu 10% din cantitatea de explozibil din care urmau sa se faca bombe.

Beke Istvan si Zoltan Szocs au fost trimisi in judecata de procurorii DIICOT in dosarul in care sunt acuzati ca intentionau sa detoneze un dispozitiv exploziv artizanal in timpul manifestatiei de Ziua Nationala a Romaniei, la Targu Secuiesc, in judetul Covasna, dosarul urmand sa fie judecat de Curtea de Apel Bucuresti.

Zoltan Szocs va fi judecat pentru instigare la infractiunea de atentat contra unei colectivitati si instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive, iar Beke Istvan Attila pentru tentativa la cele doua infractiuni. Ambii sunt in arest preventiv, procurorii propunand instantei mentinerea masurii preventive.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Beke Istvan atentat 1decembrie Targu Secuiesc, #bomba atentat teroristi maghiari Targu Secuiesc , #alerta bomba