12.000 de lei amenzi pentru un pensionar care a sunat la 112. Scuza barbatului: ministrul de interne a spus ca "in pandemie politia este alaturi de cetateni"

Autor: Paul Nedelcu - Redactor
Vineri, 02 Aprilie 2021, ora 23:15
8573 citiri
12.000 de lei amenzi pentru un pensionar care a sunat la 112. Scuza barbatului: ministrul de interne a spus ca "in pandemie politia este alaturi de cetateni"
Barbatul a fost amendat pentru trei apeluri la 112 FOTO Serviciul de Telecomunicatii Speciale

Un pensionar din judetul Gorj a fost amendat de trei ori, cu suma totala de 12.000 de lei pentru ca, in trei zile diferite, a apelat abuziv serviciul de urgenta 112, cerand ajutor pentru recuperarea unui imprumut. Amenzile au fost mentinute de instanta.

Printr-un proces deschis la Judecatoria Motru, un barbat a cerut anularea a trei amenzi in valoare totala de 12.000 de lei primite pentru ca, in toamna anului 2020, a apelat abuziv serviciul de urgenta 112, cerand interventia Politiei pentru recuperarea unui imprumut.

Barbatul a fost amendat in baza art. 32, alin. 2 din Ordonanta privind organizarea si functionarea Sistemului national unic pentru apeluri de urgenta care prevede ca alertarea falsa a agentiilor specializate de interventie se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 4.000 lei, iar savarsirea din nou a contraventiei in interval de un an de la aplicarea sanctiunii se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 lei la 8.000 lei.

"In loc de ajutor, m-am trezit cu trei amenzi uriase"

In procesul deschis la Judecatoria Motru, pensionarul a aratat ca nu a facut decat sa apeleze "un serviciu aflat in slujba cetateanului".

"In perioada 26.10 -7.11.2020 ma aflam in dificultate si nu aveam nicio posibilitate de rezolvare a unei probleme de viata pentru mine. Am imprumutat cu ultimii bani pe care ii avea o persoana din Baia de Arama, iar acum, aflandu-ma in nevoie, nu aveam cu ce trai sau cumpara medicamente intrucat respectiva persoana refuza sa-mi inapoieze suma respectiva", s-a aparat batranul in procesul prin care a cerut anularea amenzilor.

Pensionarul a mai aratat ca "locuieste singur, nu are pe nimeni, este o persoana in varsta si cu diverse afectiuni medicale, iar ca urmare, neavand nicio posibilitate de rezolvare a pericolului in care se afla (singur, bolnav si fara bani) a apelat la ajutorul politiei intocmai cum anuntase domnul ministru de interne la televizor cum ca "in perioada de pandemie politia este araturi de cetateni si in sprijinul lor" ".

"In loc de ajutor, m-am trezit cu trei amenzi contraventionale uriase fata de pensia mea, din care abia pot sa traiesc", s-a mai plans pensionarul care considera ca politistii au facut exces de zel pentru ca aveau posibilitatea sa ii aplice si un avertisment.

Judecatorul a mentinut amenzile

Potrivit documentelor depuse de Politie la dosar, cu ocazia unuia dintre apelurile la 112, barbatul era "in vadita stare de ebrietate" si a sesizat "aspect nereale" pe care le-a reclamat "de nenumarate ori". Judecatoria Motru a mentinut sanctiunile, considerand ca au fost aplicate corect.

Judecatorul care a pronuntat sentinta a aratat ca in cazul niciunuia dintre procesele verbale "reclamantul nu a facut dovada contrara celor retinute in sarcina sa".

De asemenea, Judecatoria Motru a considerat ca nu se impune aplicarea unui avertisment pe motiv ca sanctiunile sunt "proportionale cu gradul de pericol social al faptei savarsite, tinand seama de imprejurarile in care a fost savarsita fapta, de modul si mijloacele de savarsire a acesteia, de scopul urmarit, de urmarea produsa, precum si de circumstantele personale ale reclamantului care a apelat nejustificat si in mod repetat la Serviciul SNUAU 112".

Sentinta Judecatoriei Motru nu este definitiva, putand fi atacata cu apel, care se va judeca la Tribunalul Gorj.

Citește și:
Cum „miroși” o reclamă mascată la TV. Cazul țigărilor electronice promovate sub pretextul unor noutăți economice
Cum „miroși” o reclamă mascată la TV. Cazul țigărilor electronice promovate sub pretextul unor noutăți economice
Curtea de Apel București a menținut (sentința nu este definitivă) o amendă de 10.000 de lei aplicată de CNA postului de televiziune Antena3 pentru reclamă mascată la țigări electronice....
Un român a rămas fără permis la Viena după ce a înlocuit un scaun al mașinii cu unul de grădină. Ce alte nereguli grave au mai descoperit polițiștii
Un român a rămas fără permis la Viena după ce a înlocuit un scaun al mașinii cu unul de grădină. Ce alte nereguli grave au mai descoperit polițiștii
Un șofer român a rămas fără carnetul auto la Viena și a fost amendat, după ce polițiștii au descoperit o serie de nereguli în urma unui control în trafic. Șoferul, în vârstă de 44...