Guvernul a hotarat, vineri, prin ordonanta de urgenta, sa inghete punctul de amenda pentru anul viitor la 145 de lei.
Decizia a fost luata in conditiile in care salariul minim brut urmeaza sa creasca de la 1 decembrie sau 1 ianuarie.
Punctul de amenda se calculeaza ca 10% din salariul minim brut pe economie, iar, daca Guvernul nu ar fi decis inghetarea sa, acesta ar fi urmat sa creasca odata cu majorarea salariului minim.
Este pentru a doua oara cand guvernul ia o astfel de decizie. Si in 2017 executivul a stabilit sa inghete punctul de amenda pentru 2018 tot la 145 de lei.
Amintim ca guvernul a adoptat, in sedinta de vineri, ordonanta de urgenta prin care a fost introdusa definitia de salariu minim diferentiat.
Urmeaza ca actul normativ sa fie publicat in Monitorul Oficial, iar apoi Executivul va adopta o hotarare in care vor fi mentionate sumele si momentul de la care OUG intra in vigoare.
"Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta care modifica o serie de acte normative, printre care Codul Muncii - Legea nr. 53/2003 si Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca. Una dintre modificarile aduse Codului Muncii vizeaza crearea cadrului legal pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor si al vechimii in munca.
Prin hotarare de Guvern se va putea stabili nivelul salariului minim diferentiat pentru anumite categorii de salariati: pentru salariatii care sunt incadrati pe studii superioare, precum si pentru cei care au o vechime in munca peste un anumit nivel", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Muncii.
Initial, Guvernul a spus ca salariul minim va creste incepand cu 1 ianuarie 2019, iar apoi a anuntat ca majorarea va avea loc de la 1 noiembrie.
Dupa ce mediul de afaceri a criticat decizia, aratand ca sunt companii care nu isi permit sa faca aceasta majorare de pe o zi pe alta si, mai ales, la sfarsit de an, Guvernul s-a razgandit si a stabilit sa creasca salariul minim de la 1 decembrie.