Judecatorii mentin o amenda aplicata protestatarului "Ceausescu" pentru ca l-a insultat pe senatorul PSD Liviu Pop. Parlamentarul a fost numit "jigodie, nesimtitule, infractorule"

Miercuri, 08 Iulie 2020, ora 00:30
5132 citiri
Judecatorii mentin o amenda aplicata protestatarului "Ceausescu" pentru ca l-a insultat pe senatorul PSD Liviu Pop. Parlamentarul a fost numit "jigodie, nesimtitule, infractorule"

Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti si Tribunalul Bucuresti au mentinut o amenda de 1.000 de lei aplicata de Politie lui Marian Tivilic Morosanu, cunoescut sub numele de Marian "Ceausescu", pentru ca l-a insultat pe senatorul PSD Liviu Marian Pop.

Amenda i-a fost aplicata lui "Ceausescu" in seara zilei de 22 aprilie 2019. Invitat intr-o emisiune la postul B1TV, senatorul PSD a fost asteptat la iesirea din sediul televiziunii de "Ceausescu", care a inceput sa filmeze adresandu-i-se senatorului cu apelativele: "nesimtitule, jigodie, analfabetule, politician corupt, golan parlamentar, hotule, badaranule, infractorule".

Pop a reclamat incidentul la 112, iar la fata locului a ajuns un echipaj de Politie care l-a amendat pe "Ceausescu" cu suma de 1.000 de lei pentru "savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora".

Marian Tivilic Morosanu a contestat amenda in instanta, aratand ca a actionat in virtutea dreptului la libera exprimare. "Este un drept natural, ce tine de esenta fiintei umane, la fel ca dreptul la viata, la demnitate, fiind probabil si cel mai important drept pentru functionarea unei societati libere si democratice, prin liberul schimb al ideilor si informatiilor cu semenii nostri", a aratat Morosanu in instanta.

"Ceausescu" a mai cerut anularea amenzii aratand ca "si-a manifestat dreptul la libera exprimare, exprimand un mesaj cel mult ofensator la adresa unei persoane publice".

Decizia judecatorilor

Atat Judecatoria Sectorului 1, cat si Tribunalul Bucuresti au mentinut amenda aplicata lui Marian "Ceausescu". "Tribunalul retine ca, expresiile folosite de petent (jigodie, analfabet, nesimt, politician corupt, golan, hot, badaran) nu ar putea fi considerate ca ar contribui la o dezbatere de interes general pentru societate sau nu vizeaza un drept al publicului de a fi informat, care ar fi putut eventual lasa loc unor limite mai largi privind libertatea de exprimare, ci ele reprezinta expresii de natura sa afecteze dreptul la demnitate al persoanei injuriate- senatorul Liviu Marian Pop", se arata in sentinta Tribunalului Bucuresti, care este definitiva.

Judecatorii au explicat si motivele pentru care au refuzat sa transforme amenda de 1.000 de lei aplicata lui Morosanu in avertisment. "Nu se impune inlocuirea amenzii cu avertismentul, avand in vedere pericol social concret al faptei, ce vizeaza incalcarea dreptului la demnitate al altor persoane, apelantul nefacand dovada existentei unor imprejurari care sa justifice aplicarea sanctiunii avertismentului, astfel incat amenda aplicata in cauza este necesara pentru prevenirea savarsirii de noi contraventii si formarea unei atitudini corecte fata de ordinea de drept si regulile de convietuire social", mai arata Tribunalul Bucuresti.

Citeste si:
Ce amendă a primit o femeie care a rămas cu bolidul înfipt în nisip, pe plaja Modern
Ce amendă a primit o femeie care a rămas cu bolidul înfipt în nisip, pe plaja Modern
O femeie care a vrut să admire marea, dar fără să facă un drum prea lung pe jos până la apă a rămas cu mașina pe care o conducea blocată în nisip. Accesul autovehiculelor pe plajă...
Șobolan filmat într-o patiserie din București. Amenda uriașă primită de proprietarul unității VIDEO
Șobolan filmat într-o patiserie din București. Amenda uriașă primită de proprietarul unității VIDEO
O patiserie din București s-a ales cu sigiliu pe ușă și cu o amendă substanțială, după ce la Protecția Consumatorilor au ajuns imagini cu un șobolan care se plimba nestingherit prin...