Instanțele de judecată din Alba Iulia anulează multe din amenzile aplicate de polițiști pe motiv că agenții nu sunt în stare să scrie corect procesele verbale sau să interpreteze legea.
Astfel, Judecătoria Alba Iulia a anulat un proces verbal de sancționare, încheiat de un polițist din IPJ Alba, care a amendat și a dispus suspendarea activității unei firme pe motiv că s-a permis ”consumul de băuturi într-un spațiu închis, delimitat de un tavan și patru pereți zidiți ce au în mijlocul lor geam termopan”.
Sancțiunea datează din 11 martie 2021, când prin hotărâre a Comitetului Județean de Urgență era interzisă activitatea restaurantelor și a cafenelelor la interior având în vedere incidența cazurilor de COVID-19. Reprezentanții firmei amendate cu suma de 2.000 de lei au contestat în instanță procesul verbal și, în final, au avut câștig de cauză. Au susținut că firma nu se face vinovată de contravenția reținută întrucât spațiul în care își desfășoară activitatea nu se încadrează în cel indicat în Hotărârea CSJU Alba nr. 48/2021, respectiv nu există cei doi pereți prevăzuți în document.
”Există un perete ignifug înspre Alba Mall, iar acoperișul este susținut de stâlpi de lemn, la baza cărora sunt plantate flori ornamentale în ghivece de lemn cu înălțime de aproximativ 60 cm. Definiția tehnica a peretelui, care se aplica și în cauză, este element de construcție așezat vertical (sau puțin înclinat), făcut din zidărie, din lemn, din piatră etc., care limitează, separă sau izolează încăperile unei clădiri între ele sau de exterior și care susține planșeele, etajele și acoperișul. Doar peretele ignifug situat între spațiul administrat de societatea petenta și Alba Mall îndeplinește aceasta condiție”, s-a precizat în plângerea contravențională.
IPJ Alba a cerut, prin reprezentant, menținerea sancțiunii. Magistratul a constatat, însă, că din cuprinsul textului de lege, reiese că doar o persoană fizică, respectiv conducătorul unei instituții sau a unui operator economic, poate săvârși contravenția menționată. ”În aceste condiții, sancționarea contravențională a petentei (…) este nelegală, întrucât fapta reținută în actul constatator nu poate să fie imputată acesteia. Prin urmare, câtă vreme răspunderea ar putea aparține doar numitei (…), în calitate de conducător al operatorului economic, instanța reține că procesul verbal contestat a fost încheiat cu încălcarea principiului personalității răspunderii contravenționale”, a susținut instanța în motivarea hotărârii de anulare a procesului-verbal, pronunțată pe data de 1 octombrie 2021.
Un alt caz este cel al unei femei care a fost amendată cu suma de 870 de lei pentru că a condus cu 85 km/h mașina în localitate, unde limita este de 50 km/h.
Deși a plătit jumătate din valoarea amenzii, șoferița a constatat că pe procesul verbal nu este specificată ziua, luna şi anul producerii contravenţiei, conform legislaţiei în vigoare. În 20 mai a înregistrat o plângere la Judecătoria Alba Iulia, care s-a soluţionat definitiv pe 4 octombrie 2021. Poziţia contravenientei a fost susţinută chiar şi de către reprezentantul IPJ Alba în proces, care a solicitat, de asemenea, anularea sancţiunii.
”Examinând procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei sub aspectul legalităţii întocmirii sale, instanţa apreciază că acesta nu a fost întocmit cu respectarea dispoziţiilor legale incidente, conţinând vicii care duc la necesitatea anulării lui sub acest temei. În procesul verbal de contravenţie nu s-a menţionat data comiterii faptei, respectiv nu figurează ziua, luna, anul în care s-a fi săvârşit presupuse faptă de natură contravenţională, fiind precizată doar ora, respectiv 15.48. un astfel de viciu inerent al actului administrativ individual atacat nu poate fi complinit prin probaţiune extrinsecă”, a precizat magistratul care a judecat cauza.
Potrivit instanţei, menţiunea datei este una esenţială pentru calcularea termenului de prescripţie, dar şi a termenului de a depune plângerea contravenţională.
„(...) Lipsa datei duce automat la nulitatea procesului verbal de contravenţie, deoarece instanţa nu poate determina momentul săvârşirii contravenţiei în absenţa oricărui dubiu rezonabil, iar contravenientul este pus în situaţia de a nu se putea apăra în mod efectiv”, se mai precizează în hotărârea instanţei.
Magistratul critică poliţiştii susţinând că „trebuie să manifeste diligenţă sporită în exercitarea funcţiilor încredinţate, iar încălcarea dispoziţiilor legale şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale prin procese verbale completate în mod vicios, fără menţionarea tuturor elementelor imperativ prevăzute de către legiuitor trebuie să fie sancţionată cu anularea actului administrativ nelegal”.