Cum sa scapi de amenzile radar

Vineri, 23 August 2013, ora 21:10
18035 citiri
Cum sa scapi de amenzile radar

Un profesor al Universitatii "Stefan cel Mare", din Suceava, explica felul in care cei care primesc o amenda pentru viteza, fiind detectati de aparatele radar, pot sa o conteste in instanta. De asemenea, el arata cum ar trebui sa fie masurata viteza in mod corect.

Profesorul incearca astfel sa dovedeasca disfunctionalitatile si neregulile sistemelor radar, astfel incat cei care primesc o amenda sau chiar isi pierd carnetul de sofer sa o poata contesta in instanta.

"Viteza este o marime metrologica. Politia este obligata sa masoare o viteza absoluta, mai precis numai viteza vehiculului vizat, ceea ce presupune obligatoriu ca masina politiei sa stea pe loc si nicidecum sa fie in miscare", incepe profesorul Gheorghe Gutt, citat de Monitorul de Suceava.

Acesta precizeaza ca, in momentul in care viteza este masurata de pe loc, unghiul dintre axa antenei radar si axul soselei trebuie sa fie cuprins intre 5 si 20 de grade. Acest lucru este determinat de faptul ca emisia radiatiei de catre antena radar se face dupa un con.

In plus, pentru ca masuratoarea sa fie corecta, varful conului trebuie sa cada sub un unghi cat mai mic pe autovehicul, astfel incat eroarea de masurare este mai ridicata cu cat unghiul depaseste 20 de grade.

Doar respectand aceste conditii, masuratoarea vitezei cu aparatul radar dintr-o masina ce nu se afla in miscare este corecta, spune Gutt.

Acesta vorbeste si despre directia de mers, afirmand ca "atunci cand se masoara viteza din mers, se determina viteza relativa intre vehiculul vizat si cel al politiei, ceea ce evident contravine Legii Metrologiei, dar si unui principiu fizico-matematic".

Pentru ca determinarea vitezei sa poata sa fie realizata "din mers", este nevoie de indeplinirea unei serii de conditii tehnice si metrologice care garanteaza ca viteza masinii politiei este masurata metrologic.

Prima conditie este aceea ca detectorul de viteza al masinii politiei sa fie verificat si sigilat de Institutul National de Metrologie, impreuna cu radarul, iar institutul trebuie sa dispuna de un stand de verificare din mers atat pentru radar, cat si pentru detectorul de viteza, iar in timpul detectiei sa fie respectat protocolul stabilit in omologarea Biroului Roman de Metrologie Legala.

O alta conditie este aceea ca radarul sa nu fie pornit cu putin timp inainte de detectie, iar in timpul masuratorilor atmosfera trebuie sa fie uscata.

Pofesorul spune ca niciuna dintre conditii nu este respectata in Romania, aparand in continuare erori de masurare mai mari la detectia radar din mers decat la cea de pe loc, care sunt cauzate de gradul de uzura al cauciucurilor autovehiculelor politiei, de gradul de umflare variabila a cauciucurilor, dar si de variatia vitezei masinii politiei in momentul detectiei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#contestare amenda radar, #amenzi radar Romania, #masuratoare radar Romania, #amenzi radar contestate , #amenzi circulatie