De la 1 februarie, cresc amenzile de circulatie. Maximul ajunge la 14.500 de lei

Sambata, 07 Ianuarie 2017, ora 16:46
13605 citiri
De la 1 februarie, cresc amenzile de circulatie. Maximul ajunge la 14.500 de lei
Foto: Facebook/Politia Romana

Asa cu era de asteptat odata cu majorarea cu 200 de lei a salariului minim, si amenzile date soferilor vor creste de la 1 februarie.

In prezent, un punct de amenda reprezinta 10% din salariul minim brut pe economie. Odata cu majorarea salariilor, de la 1 februarie, valoarea unui punct de amenda va creste de la 125 la 145 de lei.

Astfel, cea mai mica amenda va fi de 290 de lei (fata de 250 de lei, cat e in prezent), iar cea mai mare va fi de 14.500 (fata de 12.500).

Sanctiuni de clasa I, pentru care sunt aplicate 2 sau 3 puncte de amenda, sunt nerespectarea obligatiei de semnalizare a manevrei de schimbare a directiei de mers, lasarea libera in timpul conducerii a volanului, nerespectarea semnificatiei culorii galbene a semaforului, conducerea unui vehicul ale carui placute cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheata sau zapada.

4 sau 5 puncte de amenda se dau pentru sanctiunile de clasa II, asa cum sunt nerespectarea semnalelor politistilor de frontiera, nerespectarea regulilor de utilizare a mijloacelor de avertizare sonora de catre conducatorii de vehicule sau nerespectarea semnificatiei indicatoarelor si marcajelor.

Urmatoarea clasa de sanctiuni, III, vine cu 6 - 8 puncte de amenda, aici fiind incadrate fapte precum conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a carui valabilitate a expirat, neindeplinirea obligatiilor de preschimbare a certificatului de inmatriculare sau de inregistrare a autovehiculului sau nepastrarea distantei laterale suficiente fata de vehiculul care circula din sens opus.

Sanctiunile din categoria IV, pentru care se dau 9 - 20 de puncte de amenda, sunt conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al carui termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat, neefectuarea verificarii medicale periodice, savarsirea de catre conducatorii de vehicule sau pasagerii acestora de gesturi obscene sau transportul animalelor pe locurile din fata ale vehiculelor, conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna.

Ultima clasa de sanctiuni, V, valabila doar pentru persoane juridice, vine cu amenzi de 21 - 100 de puncte.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#cresc amenzi soferi, #scumpire punct amenda, #sanctiuni clase amenzi puncte, #amenzi soferi februarie 2017 , #amenzi circulatie