Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

VIDEO Seful Protectiei Consumatorului, despre mizeria din unele cluburi de "de fite": Au fost situatii cand am descoperit in bucatarie lucruri socante

Miercuri, 29 Iulie 2020, ora 09:40
4141 citiri
VIDEO Seful Protectiei Consumatorului, despre mizeria din unele cluburi de "de fite": Au fost situatii cand am descoperit in bucatarie lucruri socante
Foto: Facebook/ ANPC - Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor

Conditiile din bucatariile cluburilor "de fite" trebuie sa fie la standarde foarte ridicate, insa, uneori, controalele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) au descoperit lucruri socante in aceste locuri, a declarat, marti seara, directorul general al institutiei, Paul Anghel, intr-un dialog cu membrii Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali.

Unul dintre patronii liberali prezenti la eveniment a catalogat drept abuziva masura adoptata joia trecuta de inspectorii ANPC privind oprirea temporara a activitatii cluburilor Fratelli si Breeze din Mamaia, argumentand ca, pe baza acelorasi standarde aplicate de ANPC, cherhanalele de pe plaja Corbu "ar trebui arse din temelii".

Activitatea din Fratelli si Breeze, suspendata

In replica, directorul general al ANPC a aparat masura opririi temporare a activitatii cluburilor Fratelli si Breeze, argumentand ca acest tip de sanctiune este printre cele mai blande posibile.

"Cele doua cluburi la care faceti referire, eu nu le pronunt numele, au fost oprite temporar, pana la remedierea abaterilor constatate. Este una dintre masurile de baza si cele mai mici care pot fi. Exista oprirea temporara a prestarii de servicii, exista de asemenea propuneri pentru suspendarea activitatii pana la sase luni, propunere care poate sau nu sa fie aplicata printr-o ordonanta a presedintelui, exista o varianta de suspendare intre 6 si 12 luni, exista oprire definitiva, exista foarte multe etape.

Sigur ca asa, ca incident de presa, a atras atentia oprirea temporara a prestarii de servicii. In cateva ore, abaterile pe care noi le-am constatat la aceste cluburi (au fost remediate - n. red.). Clientii, deverul de persoane care vin in cluburile de pe litoral, in conditiile in care exista epidemia pe care o cunoastem cu totii si incercam fiecare dintre noi sa ne ferim cat se poate de mult - acolo exista o emulatie de persoane mult, mult peste niste limite uman acceptate", a afirmat reprezentantul ANPC.

El a apreciat ca cluburile "de fite" trebuie sa aplice in bucatariile proprii standarde de calitate foarte ridicate, insa inspectorii ANPC au descoperit multe nereguli la cele doua cluburi din Mamaia, ca si in cluburi din Bucuresti.

"Din perspectiva a ceea ce se intampla in spate, in bucatarie, am asteptarea ca in momentul in care e un club de fite si ceea ce se intampla in bucatarie sa fie la niste standarde foarte ridicate. Din nefericire, exista situatii si aici in Bucuresti si acolo (pe litoral, n.red.), la cluburile de fite, existau produse aflate in afara datei-limita de consum, cu data durabilitatii minimale expirate, existau produse neetichetate, existau produse cu modificari organoleptice, marea majoritate a preparatelor din carne erau congelate, decongelate si recongelate si asa mai departe. In momentul in care se ofera clientilor, sigur ca arata bine, dar ce e in spate trebuie verificat.

E foarte simplu sa zicem ca am mancat acolo si e foarte frumos, e foarte bine. Si eu am mancat in foarte multe locuri, a fost foarte bine si dupa aia, cand colegii mei s-au dus acolo, au descoperit anumite lucruri de care cu totii ne-am socat si ni s-a parut ca sunt nelalocul lor. Deci, din aceasta perspectiva, abordarea (la Fratelli si Breeze, n.red.) cred ca a fost mai mult decat umana, mai mult decat in ideea de preventie si consiliere si mai putin de abuz, asa cum dumneavoastra ati pronuntat", i-a raspuns Anghel antreprenorului liberal.

Directorul general al ANPC a explicat ca, atat localurile mici, cat si cele de prestigiu se plang de discriminare in momentele in care au controale de la Autoritate.

"Lucrurile sunt un pic diferite: daca priviti din perspectiva comerciantilor, care sunt in jur (in apropierea cluburilor de fite, n.red.), ei zic: Veniti la noi, controlati si vedeti ca sunt anumite abateri, dar de ce nu va duceti si la aia mari?. Cand te duci la aia mari, aceia zic: E un abuz, eu sunt mare, eu respect toate normele, trebuie sa te duci la aia mici. Nu e chiar asa. Si cel mic si cel mare poate sa aiba niste abateri de la legislatia in vigoare, care pot fi remediate fie in timpul controlului, si atunci se poate aplica Legea preventiei, dar atunci cand priveste sanatatea consumatorilor ne facem aparatorii drepturilor dumneavoastra in conditiile in care produsele respective va pot pune in pericol sanatatea sau viata", a declarat Paul Anghel.

Acesta a sustinut ca acele nereguli care pun in pericol sanatatea sau viata consumatorilor nu pot fi incadrate in Legea preventiei - care ar permite firmei verificate sa evite sanctiunile aspre.

"In momentul in care vine un comisar, un functionar public in control, fie ca e vorba de noi, fie ca e vorba de alta institutie, sa stiti ca exista si sanctiunea avertismentului. Exista un nivel minim si maxim de sanctiune care se da.

Din perspectiva Legii 270, a Legii preventiei, sunt anumite pasaje care pot fi incadrate la preventie - cele care tin de informarea consumatorului. Cele care pun in pericol sanatatea sau viata oamenilor nu pot sa fie incadrate la preventie si nici nu ar trebui sa fie. (...) Nu v-ar conveni ca cineva, daca va pune viata sau sanatatea in pericol, sa fie tratat cu un avertisment sau cu o sanctiune mult mai usoara", a sustinut Anghel.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#cluburi Mamaia, #cluburi fite, #mizerie cluburi Mamaia , #amenzi circulatie