1.400 de sarmale, 120 kg de mititei si 700 de litri de vin, consumate la Bruxelles

Joi, 03 Aprilie 2008, ora 19:38
4039 citiri
1.400 de sarmale, 120 kg de mititei si 700 de litri de vin, consumate la Bruxelles

Angajatii Parlamentului European (PE) au mancat la restaurantul institutiei 1.400 de sarmale si 120 kg de mitiei si au baut circa 700 de litri de vin , in ultimele doua zile ale expozitiei de promovare a produselor agroalimentare romanesti, agRO Romania, transmite NewsIn.

Expozitia s-a desfasurat in perioada 31 martie-2 aprilie in holul PE, iar in zilele de 1 si 2 aprilie functionarii Parlamentului European au savurat la restaurantul institutiei 1.400 de sarmale cu mamaliguta, 120 kg mititei si 500 litri de ciorba de perisoare.

Potrivit estimarilor organizatorilor, in cele trei zile ale expozitiei au fost prezenti circa 3.000 de participanti.

"Le-a placut foarte mult pastrama de berbecut, slanina si ghidudemul. Au fost 14 sortimente de circa 300 de kilograme. Foarte multi au intrebat de unde le pot cumpara de aici din Bruxelles. Am primit foarte multe intrebari de la spanioli, italieni si bulgari", a declarat reprezentantul Asociatiei Romane a Carnii, Mihai Boanta.

In cele trei zile ale expozitiei pentru promovarea produselor agroalimentare romanesti s-au consumat circa 700 de litri de vin, potrivit directorului general al Patronatului National al Viei si Vinului, Ovidiu Gheorghe.

Sortimentele prezentate au fost Feteasca neagra, Feteasca Regala, Francusa, Grasa de Cotnari, Tamaioasa Romaneasca, Lacrima lui Ovidiu si vinarsuri din trei denumiri de origine, Vinars de Tarnave, Vinars de Murfatlar si Vinars de Vrancea.

Potrivit reprezentantului Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Stefan Padure, ar trebui aduse amendamente legislatiei europene pentru a fi posibila intrarea pe piata comunitara a unor produse traditionale romanesti cum ar fi Salamul de Sibiu.

"Daca ramanem la nivel de magazin romanesc in Bruxelles nu vom putea face volume. Aceste magazine sunt o nisa, exista insa produse traditionale cunoscute cum ar fi Salamul de Sibiu, care nici macar nu poate fi scos din tara, dar care ar putea fi un pas important in afirmarea Romaniei. Nu vrem sa aducem modificari legislatiei europene, ci vrem sa aducem amendamente pentru a face posibila comercializarea produselor romanesti din carne de porc. Lohnul este o solutie insa este una destul de grea", a spus Stefan Padure.

Vanzarea produselor numai la nivel de magazine romanessti in Bruxelles de exmplu sau alte orase va face sa fim vazuti exotici. Aceste magazine sunt o nisa prin care nu facem volume. Exista insa produse traditionale cunoscute cum ar fi Salamul de Sibiu care nici macar nu poate fi scos din tara.

Pentru promovarea traditiilor romanesti, Comisia de Agricultura si Dezvoltare Rurala a PE ar putea face o vizita in Romania in luna mai sau iunie.

Marcel Boloș, așteptat în plenul Camerei Deputaților la solicitarea AUR. Pentru ce trebuie Ministrul Finanțelor să dea socoteală
Marcel Boloș, așteptat în plenul Camerei Deputaților la solicitarea AUR. Pentru ce trebuie Ministrul Finanțelor să dea socoteală
Ministrul Finanţelor Marcel Boloş este aşteptat luni, 22 aprilie, la ”Ora Guvernului”, la plenul Camerei, după ce parlamentarii AUR au solicitat acest lucru. Ministrul va fi chestionat în...
Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc luni în şedinţă comună pentru a aproba participarea Armatei la aprobarea participării Armatei României la Operaţia maritimă de tip coaliţie...
#sarmale, #mici, #Parlament, #European, #expozitie, #vin, #branza , #ancheta