30 de ani de la fuga generalului Pacepa

Luni, 28 Iulie 2008, ora 08:42
4892 citiri
30 de ani de la fuga generalului Pacepa

Pe 28 iulie se implinesc 30 de ani de cand generalul Ion Mihai Pacepa, fost consilier al lui Ceausescu, secretar de stat la MAI si adjunct al sefului DIE, a cerut azil politic in SUA.

Cateva zile mai devreme, Ceausescu ii ordonase sa organizeze asasinarea lui Noel Bernard, directorul programului in limba romana al Europei Libere, fapt care a fost hotarator pentru fuga lui Pacepa, scrie Jurnalul National, in editia de luni.

Ion Mihai Pacepa este cel mai important demnitar din fostul lagar sovietic care a cerut azil politic in America. Ceausescu a ordonat sa fie omorat imediat, dar nu a reusit acest lucru nici macar celebrul terorist Carlos Sacalul, trimis sa ii omoare pe Pacepa si pe presedintele Ronald Reagan.

Autoritatile americane au apreciat activitatea sa ca pe o "importanta si unica contributie adusa Statelor Unite."

Spre exemplu, Wayne A. Barnes, fost membru al Departamentului de Contrainformatii al FBI, vorbeste despre Pacepa ca despre un personaj istoric.

"Pentru noi, generalul a fost atunci, si a ramas si azi, cel mai important demnitar al blocului sovietic care a primit azil politic in SUA. Nu numai functiile generalului si increderea de care se bucura din partea lui Ceausescu l-au facut atat de important, ci si cunostintele sale despre intreaga comunitate de informatii comunista", isi aminteste Barnes, citat de Jurnalul National.

"L-am vazut recent pe general. Anul acesta va implini 80 de ani si este aproape tot asa cum l-am cunoscut acum 30 de ani. In fiecare dimineata face jogging, in fiecare seara, la tenis - vara afara, iarna pe teren acoperit. Sunt in permanent contact cu generalul prin e-mail si telefon. Discutiile noastre sunt un fel de ping-pong intelectual. O placere", a mai povestit Wayne A. Barnes.

Şeful Serviciului de informaţii militare din Israel demisionează după jumătate de an de la atacul Hamas din 7 octombrie FOTO VIDEO
Şeful Serviciului de informaţii militare din Israel demisionează după jumătate de an de la atacul Hamas din 7 octombrie FOTO VIDEO
Generalul Aharon Haliva, șeful Serviciului de Informaţii militare israelian, şi-a prezentat demisia din cauza responsabilităţii pe care o are în eşecul de a preveni atacul fără precedent...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Pacepa, #general, #comunism, #azil politic , #ancheta